Android Recenzije

Huawei P50 Pocket - OsvrtKako vrijeme prolazi, sve više preklopnih smartfona cilja na širu publiku,dok drugi ostaju vjerni svojoj tržišnoj niši. Naravno, zavisno od vaših želja i potreba, sami birate kome ćete dati vaš novac, ali želite li nešto super ekskluzivno i istaknuti se među masom drugih uređaja, vjerojatno ste već pikirali određeni preklopni model.Naime, koristeći toliki broj smartfona i prateći reakcije šire publike, kako na internetu tako i u stvarnom životu, daleko najviše pažnje privlače upravo ovakvi uređaji, a Huawei P50 Pocket je izgledom vjerojatno i najekskluzivniji smartfon kojeg sam imao prilike isprobati.

Malo je kasno za sveobuhvatnu recenziju jednog ovakvog uređaja, ali pošto sam imao prilike poigrati se njime, bila bi šteta da ne odgovorimo makar na neka najčešća pitanja vezana uz njega.

Pa tako redom često se postavlja pitanje onih koji ga nisu vidjeli uživo kakva je ta prepoznatljiva tekstura, osjeti li se pod prstima ili je skrivena ispod stakla. Na moje ugodno iznenađenje, tekstura se osjeti pod prstima i moram naglasiti da uređaj u ruci ostavlja jedan poseban dojam.Sukladno izgledu, bilo je pitanja vezanih uz preklop i sam pregib na zaslonu. Tako je ovo prvi preklopni uređaj kojeg sam isprobao, a da nema proreza između gornjeg i donjeg dijela kad je sklopljen. Tek kad usmjerite uređaj savršeno točno prema svjetlu možete minimalno vidjeti kako ono prodire na nekim dijelovima, što je zanemarvo. Genijalno je kako su ga uspjeli tako dizajnirati. A zahvaljujući upravo takvom domišljatom dizajnu, jednom kad ga otklopite nećete vidjeti niti dio zaslona koji se preklapa. Zapravo, točnije rečeno, ako želite, vidjet ćete ga pod određenim kutom, ali sam zaslon na tom dijelu nema promjene boja.

Obično je na preklopnim smartfonima taj pregib skriven samo kad ga gledate pod pravim kutem, no svi oni koji gledaju uređaj pokraj vas jasno bi ga vidjeli. Na ovom uređaju to nije slučaj! Nisam siguran kako su to uspjeli izvesti, ali svaka čast Huaweiju na ovome!

I sam zaslon je usputno vrhunski sa 120 Hz stopom osvježavanja slike. Dovoljno je svijetao i na suncu, a ima i odlične kutove vidljivosti, ponavljam, čak i na pregibu!
Preklopni smartfoni obično dolaze s dva zaslona od kojih je jedan vanjski i služi za prikaz sata i novopristiglih obavijesti. I ovaj P50 Pocket ima jedan takav, okrugli, lijepo usklađen s okvirom kamere. I on je dovoljno svijetao na suncu i ima odlične kutove vidljivosti. Također je riječ o OLED tipu zaslona, a valja napomenuti i da ćete ga moći iskoristiti za selfije!

Pokraj tog malog zaslona je set Huaweijevih kamera, a mnogi su vidjevši na reklami ovaj uređaj pomislili da je određen kristalić, brilijant ili neki sličan objekt ugrađen tu umjesto bljeskalice. Naravno, nije ništa od toga već je bljeskalica tako dizajnirana da ostavlja takav dojam. U svakom slučaju vrlo zgodan detalj i mnogima privlačan!Preklopni smartfoni su deblji od klasičnih smartfona i jedno od pitanja bilo je usmjereno ka debljini ovog uređaja i stane li u traperice? Pa iskreno ne znam kakve traperice to možete imati da jedan ovakav smartfon ne stane u njih, vjerojatno neke super uske pripijene uz tijelo, ali u takve traperice ne stane niti jedan smartfon.

P50 Pocket je deblji od klasičnog smartfona, ali je površinom duplo manji. Tako da ako vam klasičan smartfon stane u džep, ovaj bi trebao stati još lakše jer obično je veći problem strpati smartfon po visini nego po debljini u džep.

Usporedno s klasičnim smartfonima, otprilike je jednako debeo kao i oni kad su strpani u deblju maskicu, samo zamislite da nemate gornju polovicu smartfona i to je otprilike ta veličina. A kad smo već kod maskice, da, možete i ovaj uređaj zaštititi maskicom i ne, ne trebate gubiti vrijeme tražeći je po trgovinama jer ćete ju dobiti u kutiji s uređajem! I bome čak je i ona donekle premium izgleda, koliko maskica to može biti naravno. Nije silikonska već je izrađena od tvrde prozirne plastike.

A s obzirom je unutra skriven 6,9” zaslon očekivano je bilo i upita jel’ smartfon prevelik kad se otklopi? Možda nisam baš potpuno mjerodavan kad je veličina smartfona u pitanju jer preferiram veće smartfone, ali pogledajte to ovako. Nije prevelik za džep, kao što sam već objasnio. Neće vam zauzeti previše mjesta u mini torbici kao klasičan smartfon s ovolikim zaslonom, ali će vam biti potrebne dvije ruke za normalno korištenje kao i na velikoj većini ostalih smartfona. Ukratko, imate prednosti velikog zaslona za prikaz sadržaja i prednosti malog smartfona kad je u pitanju zauzimanje mjesta u džepu ili torbici. Po meni idealan set kompromisa!Naravno da će ovaj smartfon privući nešto više kupaca nježnijeg spola, mada će ga zasigurno poželjeti i muškarci. Ipak, statistički se gospođe nešto više vole fotkati i tu je opravdano uslijedilo pitanje vezano uz selfie kameru. Nažalost, selfie kamera nije vrhunska premda će definitivno dobro poslužiti za video pozive i slično.

Ali selfiji na ovom uređaju su među najboljima. Štoviše, niti jedan smartfon nema toliko dobru selfie kameru kao što ovaj ima stražnju jer s njom ćete hvatati selfije dok je uređaj zaklopljen! Samim tim, preklopni smartfoni su u velikoj prednosti kad su selfiji u pitanju naspram one klasične, a ovaj ima, usudio bih se reći, najbolju kameru u jednom preklopnom smartfonu koju sam isprobao do sad! Čak se u nekim situacijama pokazao bolji od P50 Pro modela, a s kojim smo znate i sami ostali naprosto oduševljeni po tom pitanju! Ruku na srce, P50 Pro ipak ima sposobnije kamere, ali P50 Pocket nije daleko od njega i vjerujem da ćete ostati oduševljeni s njim!

I onda slijedi ono klasično pitanje odnosno zabluda vezana uz Huawei, a ta je da on nema Android. Kao što smo već toliko puta objasnili, Huawei ima Android i danas možemo reći i da ima vjerojatno 99,9% aplikacija koje jedan kupac može poželjeti. Kao što možete vidjeti po screenshotima na mom P50 Pocketu instalirani su WhatsApp, Instagram, Facebook, aplikacije banke, Google Mape, Chrome, YouTube, TikTok, Snapchat, Bolt i još mnoge druge aplikacije.

Ono što nema je podrške za Googleove servise. U prijevodu, vi možete instalirati Google Mape i vidjeti lokaciju određenog restorana, ali nećete mu moći dati ocjenu jer nemate sinkronizaciju s Googleovim servisima bez da instalirate GSpace aplikaciju. Imate veliki tutorijal napravljen za početnike u kojem smo korak po korak sve objasnili tako da savjetujem da ga pogledate ako vas zanima.

Dakle sve aplikacije će raditi, samo njihova sinkronizacija s Googleovim servisima neće.No ima to i svojih prednosti jer upravo su ti servisi vrlo žedni po pitanju baterije i Huawei tako s istim kapacitetom baterije ima bolju autonomiju u odnosu na ostatak Android tabora. 4000 mAh u današnje vrijeme ne zvuči kao puno, ali je za jedan preklopni smartfon ovog tipa to ipak više od konkurencije.

Gledajući preklopne smartfone, mogli bismo reći da mu je autonomija solidna, ali naravno da će ona biti kraća u odnosu na klasične smartfone. U pakiranju ćete dobiti i brzi punjač koji će ovaj uređaj od 0-100% napuniti za otprilike 55 minuta. Nije najbrže punjenje koje smo isprobali općenito, ali je najbrže u jednom preklopnom smartfonu kojeg smo isprobali.

To su naravno kompromisi ovakvog oblika kućišta jer premda su preklopni smartfoni već četvrtu godinu za redom prisutni na našem tržištu, opet nisu u potpunosti dosegli nivo klasičnih smartfona u određenim kategorijama. Tako recimo ovaj P50 Pocket nije vodootporan, a što bi značilo da ćete morati malo više pripaziti na njega u odnosu na neki top model smartfona.

Isto tako preklopni smartfoni imaju svojih prednosti što smo više puta napominjali. Glavna je ta funkcija preklopa s kojom imate velik zaslon onda kad to poželite, bez da imate potrebe za predubokim džepovima ili većom torbicom. A i izazivaju više pogleda od bilo kojih drugih i samim tim još uvijek su ekskluziva gdje god da došli. Prošao sam pola svijeta s preklopnim smartfonom u džepu i u svim zemljama reakcija je bila teško iznenađenje.

Ne viđaju se često i samim tim ovu priču dovodimo do kraja sa zaključkom da ovo nije najbolji smartfon niti najbolji Huawei koji možete kupiti. Ali isto tako smatramo i da je u ovom trenutku najekskluzivniji jer je u proteklih nekoliko tjedana koliko ga povremeno koristim privukao više pogleda od bilo kojeg drugog smartfona kojeg sam imao do sad.

Unutar videa organizirali smo za vas i jednu nagradnu igru, a sudeći po broju ljudi koji sudjeluju u njima, zapravo imate ogromnu šansu osvojiti je, tako da savjetujem da isprobate. Baš ništa vas ne košta.