Huawei Watch GT 3 Pro - RecenzijaHuaweijeva GT serija jedna je od najpopularnijih u svijetu, a usudio bih se reći da je kod nas možda čak i najpopularnija. Najveći razlog tome leži u odličnom omjeru uloženog i dobivenog, jer za relativno malu svotu novca za jedan pametni sat, dobivate baš dosta toga.Dva su preduvjeta po kojima osobno biram svoj pametni sat, a to su izgled i baterija. Tek kad sat ima dobru autonomiju i lijepo izgleda, tada se odlučujem za kupnju. A GT serija općenito odlično zadovoljava te dvije stavke, s tim da bih se usudio reći, ovaj GT3 Pro izgleda fantastično.

Nešto teže nam je na pametnom satu objasniti kako se on razlikuje od starijeg povoljnijeg brata, običnog GT3, a u videu sam to otprilike usporedio sa smartfonima. Nova 9SE i P50 Pro imaju isto sučelje i otprilike su jednako velika dva smartfona. Svejedno, tu ne treba previše objašnjavati zašto jedan košta više od drugoga.

GT3 Pro nešto je moćniji sat od običnog GT3, ali i dalje nije toliko moćan poput njihove najsnažnije serije čiji je posljednji predstavnik Watch 3 Pro. Za razliku od Watch serije, GT serija nema podršku za WiFi i e-SIM, a što su dvije lako opipljive razlike, povrh svih ostalih.

No GT3 Pro zato dolazi s autonomijom po kojoj je GT serija poznata, onoj dvotjednoj. Uz to, u odnosu na prethodnika donosi i bolji zaslon, kvalitetnije senzore i novo kućište, kvalitetnije izrađeno, tanje i lakše.

Dizajn, kućište i remen


Ovoga puta imamo dva GT3 Pro modela. Manji bijeli izrađen je u potpunosti od keramike, doduše sa safirnim staklom koje štiti zaslon i donje senzore. Ima pozlaćene elemente na kućištu i pustivši ženu da hoda s njim po gradu, vratila mi se s izbijenih gotovo 600€ iz džepa jer postala je drama vratiti ga nazad. Šalu na stranu, blago rečeno je veliki mamac za poglede.

Dolazi on i s kožnom narukvicom, tako da ne morate ga uzeti u izvedbi kakvu smo mi imali na testu, a ta će biti i nešto povoljnija, ali o tome ćemo kasnije.

Veći i manji model razlikuju se po tri stvari. Veličina je logično prva, izrada je druga, a baterija je treća. Softverski i hardverski iskustvo korištenja je identično. Imate identičan set senzora, jednako kvalitetan zaslon i iste mogućnosti praćenja raznih tjelesnih funkcija.Ovaj veći izrađen je od titana s poleđinom od nanokristalne keramike i tek jednim malim dijelom safirne zaštite preko senzora. Ista takva je i preko zaslona ovoga puta. Usporedbe radi na običnom GT3 modelu bila je Gorilla tako da je ovo rješenje ipak nešto kvalitetnije i sigurnije po sam zaslon. No čak je i ono na običnom modelu bilo odlično. Znam jer sam ga testirao na nekoliko načina i poznajem tek jednu osobu koja ga je uspjela razbiti. Kako točno, nismo još uvijek sigurni.

Naš primjerak došao je na test s titanskom narukvicom koja ostavlja fantastičan dojam. Paralelno s njim imao sam običan GT3 s narukvicom od nehrđajućeg čelika, sjajno ispoliranu i onda sam na testu izjavio da izgleda odlično, ali da mi je svejedno draža varijanta s kožnom narukvicom. Ovoga puta to ne mogu reći za Pro model jer upravo ova titanska narukvica toliko doprinosi samom izgledu sata i ostavlja fantastičan dojam. Ne samo što je iznenađujuće ugodna za nositi već je i veliki mamac za poglede jer pametni satovi ne koriste baš tako često premium materijale kao što ih ovaj koristi.Nisam jedini koji smatra da je ovo najljepši pametni sat na tržištu trenutno jer nije toliko debeljuškast poput Watch 3 Pro modela, a opet nije ispoliran završetak kao kod GT3 modela. I premda svaki od njih na svoj način ima prednosti i subjektivan dojam će se razlikovati od čovjeka do čovjeka, mnogi su se posljednjih dana složili sa mnom.

Imate vi na izbor i posebne kožne remene dizajnirane upravo za ovaj sat kao i one od fluoroelastomera namijenjene za trening. Bijela izvedba je više “fancy” pa s njom na izbor imate remen izrađen od keramike ili bijele kože na izbor. Mada teoretski možete vi zakačiti bilo koju narukvicu na njega pod uvjetom da veličinom odgovara brzom prihvatu. Vrlo lako možete skinuti remen s kućišta sata i staviti drugi po vlastitoj želji, odjeći ili prigodi.Titanski remen možete sami podesiti po veličini vašeg zapešća vrlo lako bez posebnog alata, a za onaj keramički ćete se morati poslužiti malim odvijačem koji dolazi u pakiranju sa satom. U kutiji ćete još pronaći i adapter za bežično punjenje, ali ne i sam punjač. No na drugom kraju tog adaptera je klasični USB-A tako da možete iskoristiti bilo koji utor na laptopu, računalu ili punjaču i sat će se puniti.

Na desnom boku sata imamo u oba slučaja krunu na vrhu i dodatni gumb na dnu koji će ovoga poslužiti i kao vod za EKG, ali o tome ćemo uskoro.

S donje strane uređaja imamo i novu generaciju senzora HUAWEI TruSeen™ 5.0+ premijerno prikazanu na GT3 modelu, a riječ je o iznimno kvalitetnim senzorima koji odlično prate otprilike sve ono što očekujete od pametnog sata i još malo više.

Zaslon


Sukladno veličini sata (46 i 42mm) tako imamo i dvije dimenzije zaslona 1,43” i 1,32”, ali oba imaju rezoluciju od 466x466 piksela. Ukratko, onaj manji ima nešto oštriji zaslon, ali uzevši u obzir da su oba vrlo oštra i imaju odličnu vidljivost na suncu, teško da ćete primijetiti razliku ili imati dojam da je zaslon onog većeg imalo lošiji.

AMOLED tehnologija je tu i isti taj zaslon smo već vidjeli na običnom GT3 modelu, a korak je unaprijed u odnosu na lanjski GT2 Pro model pokraj kojeg se razlika da primijetiti u određenim uvjetima.

Kutovi vidljivosti su na vrhunskom nivou kao što i očekujemo od ovog zaslona, a na izbor imate toliko različitih lica satova da ćete se lako izgubiti u tolikom izboru. Srećom, tražilica lica sata unutar Health aplikacije vam nudi filtere po kojima ih možete pretražiti tako da ako primjerice tražite digitalni sat s crnom pozadinom, na izbor će vam se prikazati samo oni. Isto tako možete tražiti analogni ili hibridni, s dodatnim određenim opcijama.

Određena lica sata možete čak i prilagoditi po vlastitom guštu tako da unutarnji pokazivači prikažu recimo korake ili razinu stresa, broj otkucaja srca ili vlažnost zraka. Štoviše, čak će određena lica sata preko noći imitirati fosforni premaz kao što su nekad satovi imali. Ok, vjerojatno se danas više ne koristi fosfor, ali shvaćate o čemu pričamo.

Hardver i senzori


HUAWEI TruSeen™ 5.0+ glavna je značajka nove GT3 generacije s tim da je ovoga puta uz nju dodana i mogućnost mjerenja EKG-a! Konačno je i Huawei uspio to složiti u svoj sat, a to je do sad bio jedini hardverski nedostatak njihovih satova.

Mjerenje se odvija tako da ga pokrenete na satu i zatim kažiprst prislonite na donju tipku. Ako vam je prst presuh, sat će vas upozoriti na to i bit će potrebno prst umočiti malo u vodu prvo. Jer ipak je riječ o blagoj struji koja se pušta kroz tijelo kako bi se dobio elektrokardiogram. Bez brige, ne možete osjetiti struju koja se pušta kroz prst isto kao što ne osjetite ultrasonične čitače da vam očitavaju vaš otisak kad prislonite prst na zaslon smartfona.

Ukratko, dobit ćete podatke o vašem sinus ritmu, odnosno ritmu srca i je li ono pravilo ili ne. Ako nije, to bi značilo da imate aritmiju, ali kako i Huawei napominje, ovo nije medicinski uređaj i EKG se na satovima mjeri samo kroz jedan vod dok profesionalni mjerači mjere to sve kroz 12 vodova. Tako su to barem nama objasnili, no u svakom slučaju ako vam sat očita da nešto nije u redu s vašim srcem, trebali biste otići kod doktora to dodatno provjeriti.

U ovom trenutku EKG nije dostupan u Hrvatskoj iako ga sat ima, ali bit će uskoro čim nadležne službe odobre i ovaj sat na popis uređaja koji smiju mjeriti EKG. Mi smo ga imali prilike testirati jer nam je Huawei to omogućio, ali samo uz pomoć posebne Huawei Health aplikacije na kojoj je to bilo otključano. Bez brige, kupite li sat u ovom trenutku, softverski će vam se EKG otključati s nadogradnjom koja bi trebala stići do kraja ovoga ljeta.Kažu nam da su novi mjerači za otkucaje srca otprilike 96% precizni u odnosu na one mjerače koji se vežu oko prsa, a koriste ih profesionalni sportaši, no u razgovoru s nekoliko takvih sportaša koji koriste Polare kažu mi da se nerijetko razlika u otkucajima očituje tek u otkucaju ili dva i to prilikom težeg treninga kad im srce lupa oko 140 puta u minuti. Naravno da će profesionalni mjerači uvijek biti profesionalni i sigurno da imaju svojih prednosti u odnosu na običan pametni sat, ali oduševljava razina preciznosti kojom ovo radi. Upravo te sportaše oduševit će što Polar mogu spojiti s Huawei Health aplikacijom.

S donje strane čak imamo naprednije senzore za mjerenje otkucaja srca, a Huawei tvrdi da su 96% precizni koliko i posebni mjerači koje vežete oko prsa. Najpoznatiji je onaj Polarov kojeg koriste profesionalni sportaši, a ako spadate u skupinu koja koristi i takve mjerače, oduševit će vas mogućnost spajanja upravo Polara na ovaj sat.

Mjerenje srca odvija se konstantno, dok god sat nosite na ruci, a istovremeno će mjeriti i razinu zasićenosti kisika u krvi, stres, temperaturu kože pa čak i tlak zraka. GT3 Pro također ima noviju generaciju GPS-a tako da će trčanje ili vožnja biciklom kroz šumu biti vrlo precizno zabilježeni, a čak imate i mogućnost da vam sat ponudi rutu za povratak kući u slučaju da se izgubite. Nisam ovo isprobao, ali ono što jesam je jedan od dva nova sporta koje GT3 Pro nudi.

Naime, na predstavljanju ovog sata, Huawei nas je počastio početničkim tečajem golfa na kojem smo učili o palicama, tehnikama držanja istih i ispucavanja loptica. Tad sam i saznao da još uvijek imam šanse postati profesionalni sportaš, ali sat me brzo razuvjerio. Čak mi je javio da krivo držim i palicu u ruci jer nisam dobro prekrižio prste držeći ju. Kako je to prepoznao, nisam siguran, ali osim toga mi je javio i brzinu ispucavanja loptice i zabilježio još dosta informacije koje ne znam niti protumačiti.

Drugi sport bio je ronjenje i sudeći po rezultatima s golfa, možda i nije tako loše da nismo otišli roniti. Naime, sat je otporan čak i na slanu vodu tako da s njim možete u moru zaroniti i do 30 metara dubine. Prilikom zarona izmjerit će vam trajanje istog i krivulju dubine. Imat ćete na uvid vaše otkucaje srca i vrijeme početka kontrakcije dijafragme, a sve to kako biste povećali koliko dugo možete zadržati dah. Definitivno ću ovo isprobati prvom prilikom i vidjeti može li mi pametni sat pomoći da duže držim dah ili ne. A do tad nemam izbora nego vjerovati mu jer sudeći po svim ostalim savjetima za sportove koje sam isprobao, čini se kao da su ih pisali baš sportaši koji se bave tim sportovima.

Treba li uopće napominjati da sat ima mogućnost uspostavljanja poziva, zvučnike, mikrofone i sve ono što od top modela pametnog sata očekujete?

Softver


HarmonyOS nije najsposobniji operativni sustav za pametne satove, ali je definitivno jedan od najoptimiziranijih, pa možda čak i najoptimiziraniji. Nevjerojatno je kako malo hardverske snage ovaj softver treba da bi radio perfektno. Iz godine u godinu sve je nakrcaniji opcijama, a od nedavno možete instalirati čak i određene dodatne aplikacije na njega.

Nije to toliko razvijeno kao što je primjerice WearOS, ali je zbog optimizacije softvera i hardvera puno bolji po pitanju potrošnje baterije pa je upravo zbog toga i naš omiljeni operativni sustav za satove u ovom trenutku.

Dugo se tražilo od Huaweija da uvede neke brze odgovore za određene aplikacije i prikaz fotografija unutar WhatsApp poruka na satu. E pa još uvijek ne možete vidjeti fotografiju koju vam je netko poslao, ali barem možete brzinski odgovoriti na poruku koju ste primili. Nema male tipkovnice kao na WearOS-u što meni osobno ne predstavlja problem jer je ona uvijek premala za tipkanje, ali možete definirati desetak brzih odgovora unutar Health aplikacije i poslati ih sa sata kad primite poruku. Primjerice možete staviti klasične “ok”, “da”, “ne” ili nešto tipa “ne mogu sad, javim se malo kasnije”. Također možete odgovoriti i smajlićem, imate one najčešće na izbor, ali ne i recimo palac ili dva prsta gore.Malo po malo, vjerujem da ćemo kroz neko vrijeme dobiti i mogućnost prikaza slika i više opcija za odgovaranje pa neka korisnici sami izaberu ono što im odgovara. Razgovori putem sata dostupni su već par godina na Huaweiju i funkcioniraju otprilike onako kako biste to očekivali od njih. Nerijetko sugovornici nisu uopće primijetili da pričam putem sata tako da je za pretpostaviti da su mikrofoni dovoljno kvalitetni čak i ako se vozite u autu i pričate na sat.

No razgovore putem sata koristim obično samo onda kad su mi obje ruke zauzete i nemam mogućnost izvaditi smartfon iz džepa ili otići po njega dok zvoni negdje na stolu ili u sličnoj situaciji.

Sinkronizacijom s Health aplikacijom na većem zaslonu možete vidjeti toliko podataka o vašem zdravlju da je to sad već blago rečeno fascinantno. Uvjeren sam da sat u startu nije mjerio razinu stresa konstantno, a sad već unutar Health aplikacije vidim kolika mi je razina stresa bila kroz dan kako sam ga nosio. Isto vrijedi i za razinu zasićenosti kisika u krvi, ali moguće je da te opcije nisam uključio prije da ih mjeri konstantno.Definitivno je previše toga za kratko vrijeme nošenja sata da bih sve saznao i prenio vam kvalitetno što sve jedan ovakav uređaj nudi. Ali vjerujem da je i sama ova informacija po sebi dovoljna da shvatite koliko toga sat mjeri.

Najbolje od svega su mi savjeti koje vam sat nudi kako poboljšati određeni dio vašeg zdravlja. Primjerice nosite li ga preko noći, ujutro ćete dobiti savjete kako poboljšati vaš san. I to nisu neki obični savjeti poput onih da trebate više spavati, već što trebate raditi tijekom dana i što trebate izbjegavati u određeno doba dana kako bi vam san bio bolji. Već duže vrijeme govorim sam sebi kako ću jedan tjedan baš morati svaki dan poslušati sve što mi kaže i vidjeti rezultate, samo nikako da dođe taj tjedan moje odluke.

Baterija


Autonomija je ono po čemu je Huawei nadaleko poznat među satovima. Postoje ljudi koji traže nešto naprednije jer imaju određenu aplikaciju bez koje ne mogu i postoje oni koji se ne žele zamarati svakodnevno s punjenjem sata. Upravo u ovu drugu skupinu spadam i ja i onaj dan kad mi sat javi da ima još samo 10% baterije, znam da ću bez problema dočekati večer s njim.

Na godišnji odmor idem s punom baterijom sata i ne brinem se što ću bez punjača biti desetak dana jer znam da će sat izdržati. Mojim načinom korištenja sat mi izdrži otprilike 12 dana, odnosno točnije rečeno 12 dana je interval između dva punjenja.

Huawei tvrdi da je 14-dnevna autonomija i znam i onih kojima izdrži i 14 dana, ali isto tako znam da i oni najzahtjevniji koji su u treningu svaki dan i koriste ga maksimalno s uključenim apsolutno svim obavijestima i za mjerenje apsolutno svakog sna mogu bez punjača izdržati i 5 dana.

Autonomija na satu može drastično zavisiti o tome koristite li always-on zaslon ili ne jer u slučaju da ga koristite, sat će doslovno biti uključen 24 sata dnevno, za razliku od onog načina kad ga koristite samo kad ga pogledate. Doduše, taj always-on zaslon prikazuje manje informacija od potpuno uključenog sata i zahvaljujući AMOLED zaslonu za prikaz koristi tek nekolicinu piksela potrebnih da prikaže vrijeme tako da nije realno usporediti vrijeme uključenosti u takvom načinu rada i onom kad je normalni način u pitanju.

Vrijeme punjenja je u odnosu na prošlu generaciju skraćeno s 2 sata na 90 minuta otprilike, a u prijevodu, ukoliko potrošite cijelu bateriju, za svega 10-ak minuta imat ćete je dovoljno za cijeli idući dan. I dalje nije to tako brzo punjenje kao na smartfonima, ali i autonomija je neusporedivo bolja pa i nije tako strašno jednu večer odreći se mjerenja sna i ostaviti ga na punjaču. Ili svaki dan odložiti ga za vrijeme tuširanja na punjaču primjerice.

No kao što smo rekli u uvodu, manja verzija sata ima i manju bateriju pa je tako sve ovo navedeno za autonomiju otprilike duplo lošije na manjem satu. I dalje je to jako dobro i iznad prosjeka u svakom slučaju, ali voljeli bismo da se razlika između manjeg i većeg modela smanji na recimo 25-30%, a što bi ipak bio osjetan pomak na bolje i kod kupaca s manjim zapešćima, da ne kažemo onih nježnijeg spola. Isto tako moramo uzeti u obzir da će se keramički sat vjerojatno manje koristiti za treninge, a više kao prekrasan komad tehnološkog nakita i samim tim će mu baterija vjerojatno biti bliže onoj deklariranoj od 8 dana.

Zaključak


Huawei Watch GT3 Pro nas je primarno oduševio izgledom, kako u keramičkoj, tako i u titanskoj izvedbi. Teško je riječima, fotografijama i videom dočarati koliko lijepo izgleda uživo. Ovo kažemo nakon što smo gotovo stotinu ljudi ispitali što misle o satu, jednom i drugom. I reakcije su uvijek bile blago rečeno pozitivne.

HarmonyOS nije najpametniji operativni sustav za satove i s aplikacijama zaostaje za WearOS-om, ali zato donosi prednosti na strani gdje ih WearOS bez neke ogromne baterije neće moći imati. Opet, Harmony isto tako napreduje iz godine u godinu i dok je nekad više to bio sustav za fitnes narukvice u obliku sata, danas već ima toliko opcija da mu takav pridjev više nitko ne bi smio dati.

Ima tu još par sitnica koje očekujemo da se poprave poput mogućnosti prikaza fotografija koje primite putem WhatsAppa ili prikaza cijelog maila kojeg dobijete. Koliko god to zvuči apsurdno za većinu situacija, opet je u nekim specifičnim situacijama korisno i bilo bi lijepo da korisnici to imaju ponuđeno na izbor.No opet, pokraj cijelog sata prigovoriti na takve dvije sitnice vam treba značiti da ništa drugo loše na satu nismo pronašli. Kvalitetom izrade je na razini klasičnih satova istog cjenovnog ranga, a možda čak i višeg, a u odnosu na njih donosi benefite pametnog sata i svih mogućih senzora.

Naprosto mi je nevjerojatno da su uspjeli složiti ovakav sat s kojim možete zaroniti na 30 metara dubine u slanoj vodi, a da pritom ne oštetite membrane zvučnika ili mikrofona.

EKG je samo šlag na tortu kojeg smo očekivali već neko vrijeme i sad je konačno tu i na Huaweiju. Doduše, samo hardverski jer softver još uvijek čeka odobrenje za upotrebu u Hrvatskoj, ali i to bi trebalo biti riješeno uskoro.

Nije bez veze Huaweijeva GT serija veliki favorit kupaca, a s ovim modelom su još jednom potvrdili zašto je to tako.

Za kraj ostavljamo cijene i ova titanska izvedba koju sam nosio proteklih dana koštat će vas 490€, u slučaju da poželite titansku narukvicu naravno, a moj topli savjet je da ju odaberete ako volite takve narukvice jer se isplati dodatne nadoplate od 130€. Jednostavno sat izgleda drukčije. Možete i uštedjeti tih 130€ jer ćete za 360 dobiti isti sat s kožnom narukvicom.

Bijela manja izvedba koštat će vas bez keramičke narukvice 440€, odnosno s onom bijelom kožnom, a želite li keramičku, za nju ćete morati izdvojiti 570€.

Ovako na prvi pogled nekima će ovo zvučati puno nadoplate samo za kvalitetnije narukvice, a ako i vi spadate u tu skupinu, savjetujem vam da odete do prvog Huaweijevog izložbenog prostora i primite satove s odgovarajućim narukvicama u ruku. Vjerujem da će vam sve biti jasno.