I Facebook ukida podršku za BB10 platformu, BlackBerry labuđim pjevom poziva korisnike na negodovanje

BlackBerry Q20

Nije Windows Phone Mobile jedina umiruća platforma. Na samrti se već neko vrijeme nalazi i BlackBerry, za kojeg možemo reći da živi na aparatima. Ova kompanija je nedavno lansirala novi model BlackBerry Priv, koji za operativni sustav koristi – Android, što je zapravo najbolji dokaz što misli o vlastitom OS-u. Naime, BlackBerry 10 je lansiran prije tri godine, ali se nije uspio probiti do šireg kruga kupaca, a kamoli konkurirati vladajućem dvojcu – iOS-u i Androidu.

Nedavno je WhatsApp, najpopularniji chat servis, objavio kako do kraja godine namjerava prestati pružati podršku za BlackBerry OS, što je šokiralo i ono malo korisnika ove platforme. Sada je stigao i novi hladan tuš i to iz Facebooka, koji prestaje s podrškom za BlackBerry OS već 31.03.

Facebook API od tada više neće biti dostupan, što znači da će aplikacija za BlackBerry OS tada prestati s radom, a ukoliko ju nadogradite, preusmjerit će vas na Facebookov mobilni web. Dakle, Facebook će se moći i dalje koristiti, ali samo preko sučelja web preglednika.

Uprava BlackBerryja je na ove najave Facebooka i kćerinskog mu WhatsAppa reagirala izrazivši razočarenje i žaljenje. Budući da Zuckerberga i ekipu nisu mogli nagovoriti da promjene mišljenje, pozvali su svoje korisnike da na društvenim mrežama kažu što misle i kako se osjećaju.

Znači, ako ste jedan od razočaranih korisnika, putem hashtaga #ILoveBB10Apps možete izraziti svoje negodovanje, odnosno flejmati i hejtati Facebook, dakle lajati na mjesec. Da su se u BlackBerryju ranije potrudili zadržati korisnike, do ovoga sasvim sigurno ne bi došlo.

Nekada slavni BlackBerry, nepoznatiji po svojim smartfonima s fizičkom tipkovnicom, te izvrsnim servisima namijenjenim poslovnim korisnicima, upao je u zamku pokušaja izravnog konkuriranja Appleu, a kasnije i Googleu, što ga je dovelo na rub propasti. Umjesto da su ulagali u poslovni sektor, gdje su do tada bili neprikosnoveni vladari, fokusirali su se na široko tržište koje ih je na kraju progutalo.