iOS 13 se fokusira na brzinu i tamnu temu, a donosi i promjene u aplikacijama

Danas je započela Appleova godišnja WWDC konferencija na kojoj se tradicionalno predstavljaju novi softverski proizvodi. Najočekivaniji je, naravno, iOS 13, koji se fokusira na brzinu rada, a donosi i tzv. dark mode, odnosno tamnu temu.

Prema riječima šefa Appleovog softverskog odjela Craiga Federighija, novi iOS 13 je općenito 30% brži od aktualnig iOS-a 12. Druga značajna novost je smanjenje instalacijskih paketa aplikacija, i to za čak 50%, a nadogradnje će se izvršavati 60% brže. Moramo priznati da je ovo dugo očekivana vijest, budući da su najjači Androidi u zadnjih par godina prilično pretekli iOS po pitanju brzine.

Tamna tema je sveprisutna u sučelju i izbornicima, a zahvatila je i tipkovnicu i widgete. Ono što je kod tipkovnice još bitno spomenuti je da je Apple konačno uveo „swipe“, tj. način unošenja teksta jednostavno povlačeći prst po zaslonu, što Android uređaji imaju već godinama.

No vratimo se načas tamnoj temi. Drastične promjene nećete primijetiti na samom početnom zaslonu, ali će mnogi dijelovi sučelja biti tamniji, uključujući Appleove aplikacije koje tradicionalno dolaze s bijelom pozadinom. Najbolji takav primjer je Apple Music, a promjene će biti vidljive u porukama, emojima, već spomenutoj tipkovnici, te u Photos aplikaciji.

Tamna tema iskoristit će mogućnosti OLED zaslona koji za prikaz crne ne troši energiju, što automatski znači produljenje autonomije.

U novoj verziji iOS-a bit će nadograđena i većina Appleovih aplikacija, pa ćemo tako dobiti novi podsjetnik, Bilješke, Mail, Mape, To-Do listu i mnoge druge. Tako će Apple Mape obuhvaćati više detalja nego do sada, a dobit će i novo sučelje. Novost je „look arround“ funkcija, koja je zapravo ekvivalent Google Street View servisu. Koliko će ovj servis postati konkurentna Googleovom, ostaje za vidjeti.

Nadalje, iOS 13 na novu razinu podiže sigurnost i privatnost, posebice kad su u pitanju lokacijski servisi, koji će sada nuditi više detalja o tome kako pojedina aplikacija koristi vašu lokaciju.

Kad je sigurnost i privatnost posrijedi, u Appleu razvijaju vlastiti sustav logiranja u servise kao što su Google i Facebook, i to putem Face ID sustava, bez davanja vaših podataka servisima u koje se logirate. Isto tako, Apple će aplikacijama omogućiti da npr. zahtijevaju vaš e-mail, no na vama je želite li im dati te informacije.

Manje promjene će doživjeti i iMessages servis, ali i aplikacija Photos, odnosno Fotografije. Apple je redizajnirao sučelje za uređivanje fotografija i dodao hrpu novih uređivačkih alata, koji će se moći biti koristiti i u videima.

Fotografije će doživjeti promjene i u sferi pretraživanja, budući da Apple uvodi AI komponentu za pronalaženje dvostrukih i sličnih fotografija. Pored toga, sam pregled fotografija bit će ugodniji, navode u Appleu. Nadalje, fotografije će biti moguće pregledavati u „mjesečnom“ rasporedu, gdje će zahvaljujući AI komponenti biti bolje organizirane, da bi u „godišnjem“ načinu u prvi plan izbile one najvažnije.

Novosti će dobiti i Siri, odnosno način integracije u Apple CarPlay sustav, te u kombinaciji s AirPods slušalicama i HomePod zvučnikom. Kad nosite AirPods slušalice, Siri može instantno pročitati poruke kako pristižu, a vi automatski možete odgovoriti, naravno na podržanim jezicima.

Uskoro opširnije…

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT