Apple

iOS 18 AI značajke zvat će se – Apple Intelligence. Poznato što donosi

Bloobergov analitičar Mark Gurman još je jednom došao do sočnih inasjderskih informacija iz Applea. Ovoga puta nam donosi nekoliko detalja o umjetnoj inteligenciji koja će biti sastavni dio novog iOS-a 18.

Prva vijest se odnosi na sam naziv. Prema Gurmanu, Apple će skup AI alata nazvati – Apple Intelligence. O maštovitosti ovakvog naziva možemo diskutirati, ali Appleu svakako treba skinut kapu s obzirom da je ovim ne na neki način stvorio poveznicu sa skraćenicom AI, koja inače znači Artificial Intelligence. Ne treba previše objašnjavati sveopću prisutnost ovog pojma u eteru, budući da je za nju, kako bi to naš premijer slikovito opisao, čula i moja pokojna baba.

Drugi dio Gurmanove objave odnosi na same funkcije, Prema njegovim saznanjima, Appleov AI će korisniku pomagati u generiranju sažetaka s weba u pregledniku Safari, dakle ne i na Chromeu, a igrat će ključnu ulogu u sugeriranim odgovorima u porukama i e-mailu. I ova stavka će vjerojatno biti dostupna isključivo u Appleovoj iMessages aplikaciji te e-mail klijentu.

Povezano: Popis najvažnijih značajki koje stižu na iOS 18

Aplikacija fotografije će dobiti alat sličan Googleovom Smart eraseru ili čak onome koji je donio Samsung u novoj Galaxy S24 seriji.

Naravno, Apple ne bi bio Apple da nije poradio i na emotikonima. Tako će Appleova inteligencija sama kreirati animirane smajlije sukladno vašem raspoloženju i situaciji u kojoj se nalazite, ali i u skladu s kontekstom razgovora.

Gurman također navodi da će Apple Intelligence koristiti OpenAI tehnologiju ili barem neke njezine dijelove, dok Googleov Gemini sada više ne spominje.

Na kraju, čini se da će obećana on-device obrada podataka potrebnih za rad AI alata ipak biti nadograđena cloud rješenjima, što znači da će jedan dio privatnosti morati biti žrtvovan. Apple navodno obećava da takve podatke neće koristiti u svrhu kreiranja profila korisnika, te da će isti biti obaviješteni o tome da su njegovi podaci procesuirani.

Bloomberg