Apple

iOS 18 navodno donosi novi početni zaslon i renovirane osnovne aplikacije

Već smo u nekoliko navrata pisali o tome kako će iOS 18 biti jedna od najvećih nadogradnji iPhone operativnog sustava do sada. Izvori ovih informacija su Bloombergov Mark Gurman i nebrojeno puta dokazani poznavatelj Appleovog poslovanja Ming-Chi Kuo.

Iako se većina procurjelih informacija, odnosno špekulacija, odnosi na uvođenje umjetne inteligencije na velika vrata, iOS 18 bi trebao doživjeti i dugo očekivani redizajn sučelja. Možda ne toliko vizualno, koliko funkcionalno. No, krenimo redom.

Gurman u svom najnovijem obraćanju svekolikoj populaciji sugerira da će iOS 18 donijeti potpuno nove verzije osnovnih aplikacija, kao što su Fotografije, e-mail, Bilješke, Apple Maps i Fitness. Također spominje i potpuno novu aplikaciju kalkulatora, kojeg bi napokon trebao dobiti i iPad.

Druga velika novost navodno je reorganizacija početnog zaslona (Home screen). Prema Gurmanu, Apple će na iOS-u 18 napokon dopustiti proizvoljno razmještanje ikona aplikacija u smislu da se ove više neće automatski poravnavati. Nakon 17 godina inzistiranja na istoj potpuno nerazumnoj politici, ovo je zaista velika vijest.

Jedan dio promjena odnosi se i na programere, koji će pozdraviti „standardiziranje UI komponenti“, što bi im trebalo olakšati kreiranje aplikacija za različite uređaje (iPhone, iPad, Apple Watch i Mac…). Iako je ovo puka špekulacija, čini se da Apple radi dodatne napore kako bi olakšao korištenje istih aplikacija unutar svog eko-sustava, što bi ga trebalo podići na još višu razinu.

Podsjetimo, prve službene informacije o iOS-u 18 saznat ćemo početkom lipnja na Appleovoj redovitoj WWDC konferenciji.