Apple

iOS 5 službeno predstavljenApple je danas održao tradicionalnu WWDC konferenciju koja se svake godine održava početkom lipnja, na kojoj je novinarima i developerima predstavio novosti u Apple svijetu koje nas uskoro očekuju. Dakle, stigla je nova generacija operativnog sustava za iPhone, iPad te iPod Touch pod nazivom iOS 5, prvi Appleov cloud servis nazvan iCloud te OS X Lion za Mac računala.

Na konferenciji je rečeno da je do sada prodano preko 200 milijuna iOS uređaja, što uključuje iPhone, iPad i iPod touch. Preko iTunesa je prodano preko 15 milijardi pjesama, a preko 130 milijuna knjiga je skinuto iz iBookstorea. Apple je do sada developerima ukupno isplatio preko 2,5 milijarde dolara za aplikacije koje se prodaju u App Storeu.

Slijedća generacija iOS-a, iOS 5 sadržavat će nosi sustav obavijesti (notifikacija). Predstavljen je Notification center koji će sadržavati i servirati sve moguće obavijesti, a pozivat će se slično kao na Androidu, potežući prstom od vrha prema dnu. Notifikacije će biti moguće vidjeti i na zaključanom ekranu.

Kad su u pitanju društvene mreže Apple je napravio korak naprijed ka dubljoj integraciji Twittera u sami iOS, što bi trebalo povećati stabilnost i pojednostaviti korištenje.

Web preglednik Safari dobio je novu tipku nazvanu Reader koja pojednostavljuje čitanje samog teksta na web stranici te olakšava linkanje i slanje mailom. Reading list omogućuje jednostavno zabilježavanje za kasnije čitanje određenog sadržaja. Nadalje, tu je i pregledavanje u tab-ovima, čime se Safari nastoji uklopiti u opći trend upotrebe tab-ova na mobilnim preglednicima.

Reminders, kao što sama riječ kaže tu su podsjetnici koji se mogu sinkronizirati s kalendarom i drugim uređajima.

Kamera je radi veće upotrebljivosti dobila mogućnost uključivanja kada je ekran zaključan.

Zaključani zaslon također je dobio mogućnost upravljanja glazbenim sviračem, a moguće je i podešavati glasnoću.

Newsstand je nova funkcionalnost koja omogućuje pregled svih digitalnih izdanja raznih novinskih kuća

E-mail aplikacija je dobila nove mogućnosti u uređivanju teksta, kao i manipulaciji porukama.

Virtualna tipovnica za iPad je dobila mogućnost podjele u dva dijela, što će na iPadu omogućiti tipkanje palčavima.

OTA update omogućit će da se sve buduće nadogradnje softvera vrše bez kabela.

iMessage je nova usluga koja omogućuje slanje poruka između svih iOS uređaja. Naime, WiFi iPad i iPod touch nisu u stanju slati SMS poruke pa je zato Apple uveo ovu vrstu komunikacije među iOS uređajima. Uz tekst moguće je slati slike i video.

Tu je još mnoštvo novih detalja koje ćemo obraditi naknadno. iOS 5 krajnjim će korisnicima biti dostupan na jesen, a podržani uređaji će biti iPhone 3GS, iPhone 4. iPad te iPad 2.