iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max službeno predstavljeni

Drugi (i treći) iPhone predstavljen na današnjem Appleovom eventu nose nazive iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Ovaj uređaj slijedi dizajnersku notu iPhonea 11, ali u modulu kamere donosi tri kamere.

Ovaj uređaj dolazi u varijantama sa 5,8 (iPhone 11 Pro) i 6,5-inčnim (iPhone 11 Pro Max) zaslonima s čak 1200 nita stupnjem pozadinskog osvjetljenja, 458 ppi gustoću točaka, a u odnosu na lanjski model, štedljiviji je za 15%. Naravno, tu su i HDR10, Dolby Vision i Dolby Atmos, a službeno ime zaslona je „Super Retina“.

I ovaj model je pokretan A13 Bionic procesorom kojeg karakterizira bilijun operacija u sekundi, a neuralna jedinica donosi nove mogućnosti u sferi umjetne inteligencije, kao npr. „prirodno procesuiranje jezika“, ma što to značilo. Sam čip ima 8,5 milijardi tranzistora, a neuralna komponenta sadrži osam jezgri.

Novi procesor 20% veću brzinu u odnosu na A12 i 30% veću energetsku učinkovitost. Četiri jezgre novog GPU-a donose 20% veću brzinu, uz 40-postotnu uštedu energije. Neuralna komponenta je narasla na 8 jezgri, i sada je 20% brža i 15% štedljivija.

U Appleu ne objavljuju podatak o bateriji, ali obećavaju do 4 sata dulju autonomiju od prethodnika. Uređaj podržava brzo punjenje, a napokon je u prodajno pakiranje uključen i 18W brzi punjač.

Što se kamera tiče, sve tri donose 12 MP senzore, s tim da prva donosi 26 mm leću i f/1,8 otvor blende, druga je telefoto (52 mm) s f/2.0 otvorom blende, a treća ultra-širokokutna s f/2.4 otvorom blende i 13 mm lećom.

Pored hardverskih, sistem kamera donosi i softverske novosti, kojima na neki način hvata korak s onim čime Android uređaji već neko vrijeme raspolažu. Sustavu, naravno, pomaže i novi ISP, a komercijalno ime jedne od novih mogućnosti je “Deep Fusion”.

Uređaj okida devet fotografija odjednom. Četiri primarne, isto toliko sekundarnih i jednu s produljenom ekspozicijom, a umjetna inteligencija je zadužena za njihovo optimalno združivanje u jednu. Takva fotografija obećava dodatno poboljšanje prikaza detalja i ukupne kvalitete fotografije.

Druga novost je “Filmic Pro”, funkcionalnost koja omogućuje snimanje videa dvjema kamerama odjednom, što bi opet trebalo podići kvalitetu videa. Naravno, tu je i novi noćni način s već predstavljenog iPhonea 11.

Cijena iPhonea 11 Pro u SAD počinje s 999, a iPhonea 11 Pro Max 1199 dolara. Prodaja započinje 20. rujna.

Uskoro opširnije…

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT