iPhone 14 donosi revolucionarnu tehnologiju komunikacije putem satelita i detektore prometnih nesreća

Apple je na današnjem eventu službeno predstavio čak četiri nova modela – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Kao što možete vidjeti, Apple je donio još malo zbrke u nomenklaturu, no vjerujemo da ćete se brzo priviknuti.

Najveća prednost novih iPhonea je funkcionalnost koju sigurno ne želite nikad koristiti, a to je mogućnost komunikacije putem satelita ukoliko se nađete u bilo kakvoj kriznoj situaciji u području bez signala vašeg operatera. Istina, Huawei je Appleu po ovom pitanju ukrao show, predstavivši sličnu funkcionalnost na modelu Huawei Mate 50, no u ovom trenutku on je dostupan samo za kinesko tržište.

Komunikacija iPhonea sa satelitima možda nije ono što biste očekivali, dakle ne radi se o klasičnoj internetskoj vezi preko koje ćete moći chatati ili surfati po društvenim mrežama, već o prilično zahtjevnoj tehnologiji koja omogućuje slanje jednostavnih SOS poruka hitnim službama putem satelita, koji se potom spaja na mrežu operatera.

Zbog mnogih izazova s kojima se ova tehnologija susreće, slanje i primanje poruke može potrajati osjetno dulje nego što se navikli, tako da ćete ju koristiti ako ste zaista ugroženi, kao recimo turisti koji u japankama kreću u osvajanje Biokova ili Velebita pa se izgube već nakon par sati.

U Appleu navode da će ova funkcionalnost za sada biti dostupna u SAD, a kad će se proširiti na ostatak svijeta, ostaje za vidjeti.

Druga funkcionalnost koju isto tako ne želite isprobati je detektor sudara. Ukoliko iPhone, putem novih žiroskopa u kombinaciji s umjetnom inteligencijom detektira težu prometnu nesreću, sam će automatski pozvati hitne službe.

Što se dizajna tiče, po prvi puta možemo reći da glasine nisu bile toliko točne kao ranije. Naime, iPhone 14 i iPhone 14 Plus donose zub na prednjoj strani, baš kao i prethodne četiri generacije. Apple je ovdje izveo još jednu digresiju, opremivši ova dva modela lanjskim A15 procesorima, dok je novi A16 rezerviran samo za Pro modele, baš kao što se iz glasina moglo razbrati.

Obični model dolazi sa 6,1, a Plus sa 6,7-inčnim zaslonom. U Appleu navode da su poboljšane performanse kamere, posebice u uvjetima lošije osvijetljenosti, dok će iPhone 14 Plus navodno imati najbolju autonomiju od svih modela.

Sljedeća dva modela predstavljena danas su iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Uz to što donose iste mogućnosti komunikacije sa satelitima i detektore sudara, Pro modeli su ipak malčice redizajnirani. Naime, radi se redizajnu klasičnog zuba u pilulu, koja je nešto manja, ali ima i funkciju animacije. Apple je ovo softverski vrlo vješto izveo, budući da se rupica „proširuje“, ovisno o potrebi. Recimo, ako vam stigne obavijest, rupica će proširiti svoju crnu podlogu i prikazati obavijest slično kao na Androidima.

Druga velika novost na Pro modelima je Always-On zaslon. Po uzoru na Androida, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max će prikazivati sat, datum i još pokoju informaciju na isključenom zaslonu, ali i zatamnjene pozadinske slike.

Naravno, najveća novost je novi Bionic A16 procesor, izrađen u 4nm procesu, za kojeg Apple obećava 20% nižu potrošnju energije od prethodnika. Tu je i novi zaslon koji može svijetliti čak do 2000 nita, što je za sada jedinstven slučaj u svijetu pametnih telefona.

I ovdje nove kamere donose poboljšanja. Kolika točno, vidjet ćemo kad nam stigne na test, a u Appleu obećavaju dva do tri puta bolje rezultate, ma što to značilo.

Treba spomenuti i e-sim, što će biti jedina opcija na amerilkom tržištu. Dakle, Apple polako ubija klasičnu fizičku SIM karticu, koja je, po njima, odavno zastarjela.

Svi novi uređaji na američkom će tržištu biti u prodaji od16. rujna, dok za naše još nemamo informacija.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT