iPhone 15 bi u Europu mogao stići isključivo u eSIM varijanti

Nakon što je iPhone 14 za američko tržište došao isključivo u eSIM verziji, dakle bez klasičnog utora za fizičku SIM karticu, čini se da će sljedeća generacija, dakle iPhone 15, istu filozofiju donijeti i na europsko tržište.

Ukoliko niste pratili, eSIM je virtualna SIM kartica, dakle ne postoji fizički, već se putem QR koda (barem u SAD) u softverskom obliku preuzme na uređaj. eSIM tehnologija postoji već godinama, i prvi put smo ju upoznali u jednom od Samsungovih pametnih satova, no s obzirom da se naši operateri baš i nisu pretrgali da implementiraju ovu tehnologiju, fizičke SIM kartice su i dalje standard.

Uklanjanjem utora za fizičku SIM karticu oslobađa se prostor za druge komponente, što je od ključnog značaja za proizvođače mobitela, no zbog izostanka podrške od strane operatera, šira implementacija kasni godinama.

Naravno, sve dok Apple, kao jedan od najvećih autoriteta u ovom industrijskom segmentu, nije malo pogurao stvari, i u Americi ponudio iPhone isključivo s eSIM funkcijom. No, s obzirom na prirodu tamošnjeg tržišta, gdje svega nekolicina velikih opera kontrolira ogroman dio tržišta, dogovor s Appleom nije predstavljao problem.

S druge strane, u Europi postoji puno veći broj operatera, koji nisu nužno povezani putem krovnih kompanija (Vodafine, DT, Orange…) pa je zbog toga sveobuhvatno prihvaćanje eSIM koncepcije predstavljalo daleko veći izazov nego što je slučaj u Americi.

No ipak, ako je suditi po najnovijim glasinama, čini se da će eSIM za iPhone u Europi zaživjeti već ove jeseni, budući da Apple ima ozbiljnu namjeru sljedeću generaciju iPhonea na ovim prostorima ponuditi isključivo u toj varijanti. Ukoliko se ove glasine pokažu točnima, operateri će se morati dodatno potruditi na implementaciji eSIM usluge, kako bi ona najesen bila spremna za korištenje za novu generaciju iPhonea.

Nakon što je Apple zauzeo čvrst stav po ovom pitanju, a operateri jednostavno nemaju puno izbora, za očekivati je da će i drugi proizvođači ubrzati implementaciju eSIM sustava u svoje uređaje.