Apple

iPhone 15 i iPhone 15 Plus neće moći koristiti AI alate. Razlog je pomalo bizaran

Apple Intelligence, platforma temeljena na umjetnoj inteligenciji predstavljena početkom ovog mjeseca, zamišljena je tako da se proteže kroz cijeli Appleov eko-sustav. Naravno, zbog velikih hardverskih zahtjeva, bit će ograničena na novije modele, što je bilo i za očekivati, no danas stiže vijest o još jednom zakinuću.

Poznati Bloombergov analitičar Mark Gurman u svojoj najnovijoj objavi je rekao da će Appleov AI u domeni telefona podržavati jedino iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, naravno, uz novu iPhone 16 seriju.

Razlog tome čak nije ni procesor kod „običnih“ modela, što su mnogi očekivali, već bizarna „sitnica“ u vidu količine radne memorije.

Prema Gurmanu, strojno učenje u Apple Intelligence platformi i LLM modeli bit će mogući samo na uređajima s 8 GB RAM-a i više, dok iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju samo šest.

Appleova politika diversifikacije modela očito je još jednom došla na naplatu.

S druge strane, glasine govore da će iPhone 16 i iPhone 16 Plus biti „pojačani“ na 8 GB radne memorije, što će im u startu omogućiti korištenje AI alata, ali s obzirom na Appleovu poslovnu filozofiju, pitanje je u čemu će u bliskoj budućnosti biti zakinuti.