Apple

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max - Sve što trebate znati

Nakon više mjeseci špekuliranja, kruženja glasina i curenja informacija, iPhone 15 serija je napokon tu. Novi modeli koji su jučer predstavljeni u dobroj mjeri se podudaraju s informacijama koje smo imali i prije, osim u domeni cijene. Naime, novi iPhone nije poskupio, barem ne koliko se očekivalo, no još uvijek čekamo potvrdu cijena za naše tržište. Isto tako, dobro je da ni obični iPhone više nema onaj ružni zub (notch), već Dyamyc Island, koji je estetski ipak bolje rješenje, a i lijepo je zapakiran u softverski dodatak proširenja obavijesti.

iPhone 15 i iPhone 15 Pro cijene

Cijene u SAD-u nama nisu od nekog značaja, budući da su izražene bez poreza, a znamo da i mnoge kompanije na različitim tržištima imaju drukčiju politiku cijena. Nama najbliža zemlja za koju su cijene objavljene je Njemačka, stoga bacimo brzi pogled na modele s početnim opcijama pohrane.

iPhone 15 128 GB – 949 eura

iPhone 15 Plus 128 GB – 1.099 eura

iPhone 15 Pro 128 GB – 1.199 eura

iPhone 15 Pro Max 256 GB – 1.149 eura

Hoće li cijene u Hrvatskoj biti iste kao navedene, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, dobro je da nije došlo do poskupljenja o kakvom se špekuliralo, jer bi to izazvalo lančanu reakciju kod drugih proizvođača.

iPhone 15 i iPhone 15 Pro RAM

Apple nikada ne specificira količinu radne memorije u iPhone uređajima, no posrednim putem uvijek se brzo dozna čime raspolažu. Ove godine Pro modeli su doživjeli povećanje sa 6 na 8 GB, dok obične petnaestice ostaju na prošlogodišnjih  6 GB.

A17 Pro procesor

Možda ste primijetili da je Apple iz naziva procesora izbacio riječ „Bionic“, koju ionako nitko nije koristio. Zato je tu nova „Pro“ oznaka, vjerojatno kako bi se slijedila nomenklatura M čipova za Mac i iPad. S druge strane, „Pro“ dodatak implicira da bi Apple u nekom trenutku mogao predstaviti i obični A17 procesor, koji objektivno može imati slabije performanse. Treba napomenuti da se A17 Pro nalazi samo u iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modelima, dok su iPhone 15 i iPhone 15 Plus zadržali A16 Bionic o lani.

U svakom slučaju, A17 Pro je prvi 3-nanometarski čip u jednom telefonu i trenutno predstavlja industrijski standard. Apple već neko vrijeme sam dizajnira procesore, a proizvodi mu ih tajvanski TSMC. U Appleu kažu da novi procesor sadrži 19 milijardi tranzistora, te da je 10% brži od prethodnika. Ipak, fokus je ovdje na GPU jedinici, koja donosi 20% bolje performanse.

USB-C

Prije 11 godina, kad je Lightning utor prvi put ugrađen u jedan iPhone, bio je osjetno napredniji od tada aktualnog microUSB standarda kojeg su koristili Androidi. Međutim, proizvođači Androida ubrzo su prihvatili USB-C standard, koji je postao sveprisutan. Čak ga je i Apple još davno ugradio u Mac računala i iPade, no iz nekog razloga uporno je odbijao isto učiniti na iPhoneu. Umjesto toga, godinama je forsirao Lightning standard, koji je u međuvremenu zastario. Tko zna, da EU nije pokazala zube i doslovno natjerala Apple da promijeni filozofiju, Lightning bismo u iPhoneu vjerojatno viđali još sljedećih nekoliko godina.

Tako iPhone 15 Pro modeli dolaze s USB-C utorom koji podržava USB-3 standard. To konkretno znači da su omogućene brzine prijenosa podataka do 10 Gbps. Naravno najveći benefit je to što ćete iPhone u slučaju potrebe moći napuniti bilo kojim USB-C punjačem, a i povezivanje s Mac računalom i iPadom će biti neusporedivo jednostavnije, jer će vam za tu disciplinu biti potreban samo jedan komad opreme, dakle USB-C -> USB-C kabel, bez dodatnih adaptera.

Ali Apple ne bi bio Apple, kad i ovu naizgled jednostavnu stvar ne bi zakomplicirao. Naime, iPhone 15 Pro ne dolazi s kabelom koji podržava spomenuti USB-3 standard, već USB-2, dakle onaj stariji i sporiji. Ukoliko želite koristiti USB-3, Apple će vam ga rado prodati zasebno.

Također, u slučaju da uz novi iPhone 15 želite koristiti stariji pribor i dodatke, Apple nudi Lightning -> USB-C adapter, kojeg u Americi prodaje za 29 dolara.

iPhone 15 baterije

Slično kao i u domeni radne memorije, Apple ne deklarira kapacitet baterije, već to doznamo naknadno zahvaljujući raznim entuzijastima koji rastvaraju uređaje. Ipak, Apple navodi vrijeme koje možete provesti gledajući video ili slušajući glazbu, a kako bismo dobili što bolji uvid u baterije novog iPhonea, u nastavku donosimo tablice usporedbi s nekim starijim modelima.

 

Titansko kućište i tanji rubovi

Ovo je jedna od najzanimljivijih stavki koja se povlačila po internetu dok su kružile glasine. Apple je nove Pro modele smjestio u kućište izrađeno iz „Grade 5“ titana, pohvalivši se usput da je to onaj isti materijal kojeg koristi NASA-in rover na Marsu. Uvođenje titana je svakako dobra vijest, budući da će i drugi proizvođači vjerojatno slijediti primjer. Uostalom, već su počele kružiti glasine da će Samsung Galaxy S24 Ultra također biti izrađen od ovog čvrstog materijala. Tako su novi iPhone 15 Pro modeli od svojih prethodnika lakši za 19 grama, a ujedno su osjetno čvršći.

Tanji rubovi kućišta su također solidan napredak, bez obzira što Apple godinama forsira praktički identičan dizajn. Uređaji izgledaju atraktivnije, a s obzirom da koriste potpuno ravne zaslone, mogućnost oštećenja je daleko manja nego kod većine Androida, čiji proizvođači iz nekog razloga još uvijek forsiraju zakrivljene rubove koje nemaju neku suvislu svrhu, dapače, često su nezgodniji za korištenje.

Periskop kamera

Ovo je objektivno jedini napredak vrijedan spomena kad su kamere novih iPhonea u pitanju. Iako za konkurencijom kasni već skoro pet godina, Apple je u iPhone 15 Pro Max po prvi puta ugradio periskopsku leću koja omogućuje optičko povećanje veće od uobičajenih 3x, koliko zakon fizike dozvoljavaju u klasičnoj postavi. Dakle, napokon u jednom iPhoneu imamo 5x optički zoom, no veselje traje kratko kad se sjetite da Samsung u svojim Ultra modelima donosi 10x, i to još od 2020. godine.

Bilo kako bilo, 5x optičko povećanje se u fotografskim terminima može usporediti s 120mm objektivom (35mm ekvivalent).