Apple

iPhone 16 Pro Max bi trebao imati bateriju s najvećom autonomijom do sada

iPhone 16 serija, barem prema do sada aktualnim glasinama, neće donijeti vidljivu promjenu u dizajnu, niti bi se po bilo čemu drugom trebala posebno razlikovati od sadašnjih iPhone 15 modela. Naravno, nova godina znači i novi procesor, no na tu dinamiku napretka smo ionako već navikli, stoga bi bilo nelogično očekivati da sljedeća generacija najpopularnijeg mobitela u svijetu i okolici ne bude opremljena novom generacijom procesora.

Uz pogonski stroj, logično je očekivati i nove, makar softverske dodatke na polju kamere, odnosno fotografije i videa, a ne treba zanemariti ni aktualno AI ludilo koje je zahvatilo tehnološki svijet. Dakle, moguće je da će neko od iPhone 16 modela, vjerojatno Pro, donijeti i Appleova AI rješenja, po uzoru na Samsung, Microsoft, OpenAI i ostalu ekipu koja je ovaj posljednji krik tehnike uspjela komercijalizirati.

No ipak, ono što većinu korisnika vjerojatno zanima više od svih nabrojanih drangulija, jest baterija, odnosno njezino trajanje, ili kako mi to volimo reći – autonomija.

Tako danas Macrumors prenosi glasinu da bi iPhone 16 Pro Max mogao upakirati najdugotrajniju bateriju u jednom iPhoneu do sada, koja bi prema preliminarnim informacijama, vjerojatno deklarativno, trebala osigurati 30 sati rada.

Što ovo konkretno znači, nismo sigurni, budući da Apple trajanje baterije ne specificira u mAh mjernim jedinicama, već paušalno opali podatak da može izdržati toliko i toliko sati surfanja, reprodukcije videa, peglanja, pranja veša i tko zna čega još. Međutim, ako je vjerovati najnovijem curenju informacija, baterija iPhonea 16 Pro Max trebala bi imati 5% veći kapacitet od prethodnika koji raspolaže s 4.676 mAh. Kad upotrijebimo osnove matematike, dade se zaključiti da će ovaj uređaj, kada najesen bude predstavljen, zaista imati najjaču bateriju u bilo kojem iPhoneu do sada, a koliko će ona trajati, to će ovisiti o vašem načinu korištenja.

U svakom slučaju, ovo je dobra vijest, jer se i Apple očito trudi produljiti autonomiju iPhonea. Još samo da poradi i na brzini punjenja.