Apple Recenzije

iPhone 6 - Recenzija

iPhone 6 RECENZIJA

Nova jesen - novi iPhone. Osmi po redu. Istina, lani smo vidjeli i jednu, da ju tako nazovemo, podvarijantu u obliku iPhonea 5c, a ovoga puta uz iPhone 6 dolazi i phablet iPhone 6 Plus. Mi se u ovom tekstu bavimo “običnim”, dakle 4,7-inčnim iPhoneom koji će na tržištu svakako biti prodan u puno većem broju od svog većeg brata.

Apple je s ova dva uređaja pokazao kako mu nije problem pratiti trendove koje su nametnuli drugi i toga se ne srami. A i zašto bi? Naime, mnogi ovu situaciju doživljavaju kao poraz Applea u smislu što više nije trendsetter, već slijedi ono što nameću drugi, no pritom zanemaruju činjenicu da je svaki novi iPhone prodavaniji od svog prethodnika, a nemamo razloga sumnjati da će se isto dogoditi i s ovim. Štoviše, Appleov smartfon uživa višestruko veću popularnost nego bilo koji drugi na tržištu i još nijedan mu se po prodajnim rezultatima nije uspio približiti.

Također, vidjeli smo da se Apple ne razbacuje brojem modela. Prethodnih godina je izbacivao samo jedan iPhone godišnje, a zadnje dvije stižu dva. Ništa u usporedbi s količinom lansiranih modela od strane proizvođača Androida, s posebnim naglaskom na Samsung. Apple je, prema vlastitim uvjerenjima, napravio savršen proizvod i kao takvom mu ne treba konkurencija unutar kuće. Ovo dakako ima smisla, ali s obzirom na šarolike zahtjeve tržišta, došlo je vrijeme da se ipak malo odmakne od svojih tvrdih stavova.

U prilog tome ide i odluka o povećanju zaslona osnovnog modela na “čak” 4,7 inča, što je izravna posljedica trendova koje su proteklih godina nametnuli proizvođači Androida. Minimalizam u dizajnu smartfona je prevladan i odavno ne predstavlja neku pretpostavljenu vrijednost. Potreba za većim zaslonima je realna i ne treba biti genijalac da biste došli do takvog zaključka. Nekima su se korisnici 4,3” i većih zaslona prije nekoliko godina činili smiješnima, pogotovo kad takav uređaj drže na uhu, ali vidjeli smo da je bilo samo pitanje vremena kad će to postati uobičajena pojava koja će se u očima promatrača početi tretirarti normalno.

Appleovi vizionari su ovdje bili malo zakazali. Očito su mislili da svoju filozofiju mogu provlačiti puno dulje, ali su se u međuvremenu u raspravu vjerojatno uključili i ekonomisti i izračunali da će tvrtka višestruko profitirati ako odbaci ovu dogmu. Tako je 4,7-inčnim modelom pokriven osjetno širi krug kupaca, a izbacivanjem phableta, i oni koji su samo zbog velikih zaslona do sada kupovali Samsungove i druge Android uređaje. Naravno, postoji određeni dio populacije koji veće zaslone još uvijek ne smatra nužnima i koji bi voljeli koristiti manje uređaje, ali kako se čini, takvih je svakim danom sve manje.

Ovaj skok u dimenzijama zapravo predstavlja i najveći opći skok u sedmogodišnjoj povijesti iPhonea, a ne treba zaboraviti ni novi dizajn koji će opet biti predmet rasprava. Tu je i dalje super fluidni operativni sustav, najljepše dizajnirane aplikacije, ali i cijeli niz restrikcija i nelogičnosti koje često frustriraju korisnike naviknute na druge platforme, prije svega Android.

O svemu ovome, detaljima o uređaju i našim dojmovima, čitajte u nastavku, a na kraju teksta slijedi i video recenzija.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 138.1 x 67 x 6.9 mm

Masa: 129 grama

Zaslon: 4,7" IPS LCD, 1334 x 750 točaka, 326 ppi

SoC: Apple A8

CPU: 2x Cyclone (ARM v8) na taktu 1,4 GHz

GPU: PowerVR GX6450

RAM: 1 GB

Interna memorija: 16/64/128 GB

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple)

4G: LTE

3G: HDSPA+ DC

2G: GSM/EDGE

OS: iOS 8

Kamera: 8 MP/ 1080 p

Prednja kamera: 1,2 MP/720p

Baterija: 1836 mAh

Prednosti


Kvaliteta izrade

Izvrstan zaslon

Izvrsno optimizian OS i fluidno, ispolirano sučelje

Čitač otisaka prstiju i Touch ID sustav bez konkurencije

Lightning utor i kabel su miljama ispred micro USB standarda

Izvrsna kamera

Nedostaci


Nema utor za memorijsku karticu

Baterija nije izmjenjiva

Ograničene mogućnosti povezivanja

Kvaliteta poziva ispod očekivanja

Restrikcije operativnog sustava znaju dignuti živac

Visoka cijena

Dizajn i kućište


columns="4"

Tijekom proteklih mjeseci na špijunskim smo fotografijama mogli točno vidjeti kako će iPhone 6 izgledati, tako da nas njegova pojava na službenom predstavljanju nije niti malo iznenadila. Sada već tradicionalno aluminijsko kućište prisutno je i ovdje, ali potpuno drukčije dizajnirano nego kod prethodne dvije generacije. Rubovi više nisu tako oštri, štoviše, zaobljeni su i sada uređaj puno bolje laži u ruci i ugodnije ga je koristiti. S druge strane, aluminij kao takav je prilično klizav i bit će potreban pojačan oprez kako biste sprječili njegovo ispadanje iz ruku.

iPhone ove godine dolazi u tri boje: tamno sivoj, svijetlo sivoj i zlatnoj, kako ih naziva Apple. Ipak, ova potonja je daleko od zlatne (što samo po sebi ne predstavlja problem) i više nalikuje na nekakvu boju bakra s dodatnim sivim tonom. Hoću reći da meni osobno izgleda pomalo kičasto, no to ne znači da će nužno i vama. Druge dvije boje su po mom mišljenju bolje pogođene. Dodajmo da se ovo odnosi na stražnju stranu uređaja i bokove, dok je prednja strana izrađena iz plastike i na ovom modelu dolazi u boji slonovače.

Svakako treba primijetiti i bijele pruge na gornjem i donjem dijelu pozadine, koje se neloše uklapaju u cjelinu, no smatram da je ukupan dizajn iPhonea 6 mogao biti i bolji. Ovdje se, pobogu, radi o Appleu, kompaniji koja se proslavila izvrsno dizajniranim proizvodima, no kad je iPhone u pitanju, čini se da su malko zakazali. Zašto to kažem? Primjerice, ako pogledamo jedan iMac ili MacBook Air, vidjet ćemo da se radi o zaista vrhunskom dizajnu u kojeg su očito uložene ogromne svote novca, dok s druge strane iPhone to jednostavno ne prati, barem ne u onolikoj mjeri u kojoj smo mi to očekivali.

Nadalje, primjetno je da je iPhone 6 veći od konkurentskih 4,7-inčnih Androida. U startu je vidljiva manja površina rezervirana za zaslon iz razloga što se ispod i iznad njega još uvijek nalazi prilična količina “mesa”. Dakle, odnos zaslona i ukupnih dimenzija je ispod razine koju nudi konkurencija iz Android tabora. U ovim gabaritima već neko vrijeme viđamo 5-inčne zaslone, što znači da su u ovom segmentu proizvođači Androida brže napredovali od Applea. Istina, iPhone 6 je tanji od većine konkurentskih top modela, ali isto tako ne treba zaboraviti da sada već i Kinezi nude vlastite modele u još tanjim kućištima. Kvragu, ako mogu Kinezi, valjda može i najskpulji smartfon na svijetu?

U prilog tvrdnji da se moglo bolje ide i kamera koja strši, odnosno “viri” izvan ravnine kućišta. Na prethodnim generacijama iPhonea smo mogli vidjeti kako je bila izvrsno uklopljena u cjelinu kućišta, da bi sada ovdje okvir leće jednostavno provirio van. Istini za volju, ako se baš ne zagledate, teško ćete primijetiti, ali svakako morate biti oprezni kad uređaj postavljate na stol ili neku drugu površinu, jer se može dogoditi da oštetite leću ili njen okvir. Ipak, leća je presvučena safirnim slojem, što bi koliko-toliko trebalo smanjiti rizike od oštećenja.

Ruku na srce, postoji cijeli niz drugih uređaja kojima kamera strši, ali je li Apple baš morao ići njihvovim stopama? Razlog ovome može biti i forsiranje stanjivanja kućišta čija debljina sada iznosi 6,9 milimetara, no smatram da bi većina kupaca odmah prihvatila za pola milimetra (ili čak cijeli milimetar) deblji uređaj, samo da kamera ne strši, a to bi ujedno osiguralo i jaču bateriju.

Neovisno o ovim digresijama, iPhone 6 još uvijek izgleda vrlo elegantno i atraktivno. Prednjom stranom možda neće odmah upadati u oko, ali karakterističnim prugama na poleđini i tankoćom kućišta zasigurno hoće.

Kad govorimo o kućištu, spomenimo još i utor za SIM karticu koji i ovoga puta dolazi u nano formatu i nalazi se na desnom rubu. Za vađenje spremišta kartice priložena je uobičajena igla. Ono što će mnogi pozdraviti je prebacivanje tipke za uključivanje na desni bok. Vidjeli smo da je prije bila smještena na vrhu uređaja, što je ergonomski lošije rješenje, a sada je vjerojatno prebačena samo zato jer je uređaj veći. Na suprotnoj strani imamo dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće i fizičku tipku za utišavanje, odnosno prebacivanje u bešumni način rada.

Glavna karakteristika ovih tipki je kvalitetna izrada. Nekima će se možda činiti kao da su malo pretvrde, ali vremenom će navika učiniti svoje. Ispod zaslona imamo tradicionalnu home tipku koja od prethodne generacije sadrži i čitač otisaka prstiju, no o tome nešto kasnije.

Savijanje?


iPhone

Tijekom proteklog razdoblja svjedočili smo tzv. bendgate aferi koja je popratila savijanje ponajprije iPhonea 6 Plus, ali i ovog manjeg modela. Budući da smo u nekoliko članaka već obradili, pokrili i objasnili činjenice oko savijanja, sada ostaje jedino da prenesem osobna iskustva.

Dakle, ovih desetak dana, koliko sam koristio iPhone 6, nisam prijmijetio da bi se uređaj prilikom normalne i uobičajene upotrebe mogao saviti, čak ni u graničnim uvjetima, kao što je npr. držanje u prednjem džepu traperica i sl. Naravno, ovo ne jamči da se prilikom duljeg korištenja u nešto težim uvjetima uređaj neće barem malo saviti, ali i dalje tvrdim da ako malo pripazite kao što pazite na npr. zaslon, problema sa savijanjem ne bi trebalo biti.

Bilo kako bilo, to što se iPhone 6, a posebice njegov već brat iPhone 6 Plus, savijaju lakše od konkurencije, Appleu nikako ne ide na čast. Najskupljem smartfonu to se jednostavno nije smjelo dogoditi.

Zaslon


Lansiranjem iPhonea 4 2010 godine, Apple je svijetu pokazao novu “Retina” rezoluciju, koja je na malom 3,5” zaslonu rezultirala gustoćom točaka od, za tadašnje pojmove, nevjerojatnih 329 ppi, što je predstavljalo svojevrsnu revoluciju u izradi zaslona smartfona. Ubrzo su i proizvođači Androida počeli slijediti ovaj trend, a vidjeli smo da su u najnovijoj epizodi u tome i pretjerali.

Apple je tu pokazao dosljednost i nije se nepotrebno razbacivao pikselima. Na kasnijim modelima rezolucija je rasla razmjerno rastu zaslona, a isto možemo vidjeti i sada. iPhone 6 tako dolazi s rezolucijom 1344 x 750 točaka, što na prvi pogled može zvučati kao nasumično odabrana loto kombinacija, no kad u računicu ubacimo njegovu 4,7” dijagonalu, dobijemo rezultat od 326 ppi. Dakle, Apple je rezoluciju prilagodio dimenzijama zaslona, kako bi opet davala istu gustoću kao prije. Ovo je svakako razuman potez, što zbog izbjegavanja nepotrebnog poskupljenja proizvodnje, što zbog manje potrošnje energije.

Recimo i to da softver omogućuje korištenje “stare” rezolucije zaslona od 1136 x 640 točaka (zoom opcija prikaza sučelja). Ovo će od koristi biti onima koji žele vidjeti malo veće ikonice i font, ali eventualno i za aplikacije koje još nisu optimizirane za rad na novoj rezoluciji.

Sama tehnologija izrade zaslona je IPS s uobičajenom RGB matricom koja daje visok stupanj oštrine i kutova vidljivosti. Čitljivost i vidljivost na danjem svjetlu je na razini ostalih top modela, a isto vrijedi za preciznost i odaziv.

Hardver, performanse, povezivanje…


A8-chip

Kad je hardver iOS uređaja u pitanju, najprije treba razjasniti neke stvari, posebice Android fanovima. Naime, vidjeli smo da izravna usporedba ovih dvaju operativnih sustava baš i nema nekog smisla, a slično je i s hardverom, dapače. S obzirom da je iOS zatvoren eko-sustav i da ga Apple proizvodi isključivo za svoje uređaje, sasvim je logično da ga je za njega i optimizirao na najbolji mogući način. Znači, iOS uređajima ne treba tako jak hardver kao Androidima da bi postizali iste performanse i to je u cijeloj priči najvažnija stavka.

iPhone 6 tako dolazi s A8 čipsetom unutar kojeg kucaju “samo” dvije Cyclone jezgre na taktu 1,4 GHz, što je ovako naoko u rangu s Androidima nižeg cjenovnog razreda. No, s obzirom da nije sve u jezgrama niti u gigahercima, iPhone ovim procesorom postiže vrhunske performanse, tj. otprilike iste ili čak nešto bolje od većine Androida s najnovijim Snapdragonima 801 koji šibaju i do 2,5 GHz.

Kad u ovu jednadžbu ubacimo još i podatak od samo 1 GB RAM-a, frustracija Android korisnika polako kulminira. Vidjeli smo da Android flagshipovi uglavnom sadrže dvostruko više, tj. 2 GB, a neki od njih čak i 3 GB RAM-a, pored kojih iPhoneovih 1 GB zvuči neozbiljno. No, vidjeli smo da su kriteriji ovdje drukčiji i da sirova hardverska snaga i potencijal nemaju toliko utjecaja na konačni rezultat, a to je brzina i fluidnost rada. Ukratko, iPhone 6 je definitivno jedan od najbržih i najfluidnijih uređaja koje smo do sada testirali, a njegova glavna prednost je što je u tome nudi višu razinu konzistencije.

Kad je povezivanje u pitanju, iPhone 6 podržava uobičajene bežične mreže i protokole, dakle 2G, 3G i 4G (LTE) mreže, te VoLTE (Voice over LTE) funkionalnost koja na našim prostorima još nije podržana. Tu su još i uobičajeni WiFi, A-GPS i Bluetooth. Uz WiFi a/b/g/n/ac standarde, iPhone 6 podržava i AirPlay povezivanje s Apple TV uređajem.

USB on-the-go, naravno, nije podržan, kao ni Mass storage protokol, koji su inače uobičajeni na Android platformi. Prebacivanje sadržaja se tako odvija preko iTunes-a ili neke od alternativnih aplikacija.

Pohvala ide za već poznati Lightning kabel i njegov dvostrani utor za povezivanje. Za razliku od micro USB-a kojeg nalazimo na svim drugim platformama, Lightning konektor je osjetno lakše spojiti (bez ciljanja), a nije bitno na koju ga stranu okrenete, što je prilično frustrirajuće kod USB-a.

Novi iPhone sada napokon dolazi s NFC povezivošću, no kao i kod mnogih drugih stavki, Apple je i ovo ograničio, odnosno zatvorio unutar vlastitog eko-sustava i za sada će raditi isključivo s njihovim Apple pay sustavom.

Općenito gledajući, povezivanje iPhonea s drugim uređajima općenito je ogrničeno i ukomponirano u Appleov eko-sustav koji uz iOS sada uključuje Mac OS X i Apple TV. Čak je i sam rad iTunes aplikacije u Windows okruženju ispod Appleovih standarda, što možemo protumačiti i zavjerom, tj. forsiranjem kupaca da eventualno prijeđu na Mac.

Što se tiče kvalitete telefonskog poziva i prijema signala, nikakvih posebnih problema nema niti smo ih očekivali, ali treba reći da je maksimalna jačina zvuka u telefonskoj slušalici ipak ispod one koju nude npr. Samsung Galaxy S5 ili Note 3. Primijetio sam da uređaj prilikom javljanja na poziv ne reagira trenutno, već mu treba još barem jedna sekunda za zaista uspostavi vezu, što je prilično neozbiljno za uređaj s ovolikom cijenom.

Isto tako, korisnici Androida bi prilikom prelaska na iPhone mogli biti dodatno iznervirani, malim, ali vidljivom kašnjenjem kod otvaranja prispjelih poruka. Naime, poznato je da iOS koristi sustav push obavijesti kroz jedan kanal, čime se u odnosu na Android postižu značajnije uštede energije i podatkovnog prometa, no to s druge strane rezultira izvjesnim kašnjenjem u prikazu same poruke, jer se ona sama učitava tek nakon inicijalne isporuke push obavijesti. Ništa strašno kad se naviknete, ali kao što rekoh, ako ste prije koristili Android, u početku bi vas moglo lagano živcirati.

Čitač otisaka prstiju


IMG_0060

Isto kao i prethodnik, iPhone 6 dolazi sa spomenutim čitačem otiska prstiju koji je ugrađen u postojeću home tipku. Prilikom inicijalnog postavljanja uređaj će od vas zatražiti malo više pažnje i strpljenja kako bi Touch ID sustav radio što bolje. Bit će potrebno i desetak puta spustiti i odmaknuti prst kako bi sve pore bile spremljene, kao i kut pod kojim držite uređaj.

To će u konačnici osigurati visoki stupanj sigurnosti, ali i komoditeta prilikom korištenja otiska prsta u različite svrhe. Treba reći da je Touch ID sustav superiorniji konkuretnskim rješenjima kao npr. Samsungovom na Galaxyju S5 i sada Noteu 4, jer uz povećanu sigurnost nudi i viši stupanj upotrebljiovsti.

Softver i sučelje


IMG_0058 IMG_0059

IMG_0064 IMG_0065

Novi iPhone, nova verzija iOS-a. Tako nam iPhone 6 dolazi s iOS-om 8 kojeg je Apple službeno predstavio početkom ljeta, da bi nedavno postao dostupan i za instalaciju na postojeće uređaje. iPhone 6 i 6 Plus u startu dolaze s ovim operativnim sustavom, na kojima bi trebao i najbolje raditi, naravno, zbog jačeg hardvera nego kod prethodnika.

iOS 8 se generalno ne razlikuje puno od prethodnika, a obojicu karakterizira novi “ravni” dizajn. O samom sučelju iOS-a nema se što puno mudrovati. Sve je izvedeno prilično jednostavno, bez mogućnosti personalizacije kakvu susrećemo na Androidima. Starim iOS korisnicima ovo je itekako poznata stvar i njima u pravilu ne predstavlja problem. Vidjeli smo da je nedavno stigao i toliko željeni obavjesni centar, što su korisnici sa zadovoljstvom primili, a u iOS-u 8 stižu i svojevrsni widgeti koji su vidljivi upravo u obavjesnom centru. Za korištenje widgeta morat ćete instalirati aplikacije koje ih podržavaju, slično kao na Androidu, čime Appleov moto “sve je u aplikacijama”, polako gubi na smislu.

IMG_0049 IMG_0050 IMG_0066 IMG_0079IMG_0076 IMG_0077

S druge strane, početni zasloni su ostali isti, dakle izgledaju jednako dosadno kao i na prvom iPhoneu. Uz uobičajenu mogućnost promjene položaja ikonica, korisniku i dalje nije dozvoljeno da sam odluči gdje na zaslonu želi imati prazan prostor. Znam, sad će se vjerojatno javiti hrpa fanova koji će braniti ovu tezu i zasigurno naći razlog zašto je tomu tako, no Android u ovom pogledu objektivno nudi kud i kamo veću fleksibilnost.

Sam OS i sučelje su izvrsno optimizirani i rade upravo onako kako se i očekuje. Brzo respoznivno i precizno. Upravitelj zadataka (task switcher) je dobio još jedan red i sada uz otvorene aplikacije prikazuje i zadnje birane kontakte, a zanimljiv je i način kojim Apple rješava “problem” velikog zaslona. Dvostrukim dodirom na home tipku sadržaj zaslona se spušta do pola i tako omogućuje dohvaćanje funkcijske tipke, koja se nalazi na vrhu zaslona, palcem iste ruke.

Zastajkivanja poznata sa slabijih i loše optimiziranih Androida ovdje su praktički nepoznat pojam, no s druge strane sam OS je još uvijek pun sitnijh nedostataka.

Jedna od većih frustracija koje sam tijekom korištenja iskusio je izostanak prikaza ikonice na zaslonu koja označava da se uređaj nalazi u “silent” načinu, što je rezultiralo mnogim propuštenim pozivima i porukama. Kako onda na iPhoneu vidjeti da je telefon na “bešumnom”? Tako što ćete uređaj okrenuti na stranu i vidjeti malu narančastu oznaku pored spomenute fizičke tipke. Za one koji su navikli, ovo neće biti problem, dok bi onima koji dolaze s drugih platformi u početku moglo zadavati glavobolje. Apple je to zamislio na ovakav način i to je u redu, ali razumnom čovjeku jednostavno ne ide u glavu zašto je u kod toliko teško dodati ovu stavku. Halo, Apple, mobiteli iz devedesetih su na svojim crno-bijelim zaslonima imali tu “silent” ikonicu.

IMG_0062 IMG_0063

Nadalje, Safari kao standardni preglednik još uvijek nije dobio Text reflow funkciju poznatu na mnogim alternativnim internet preglednicima, što zbog malog fonta mnogima otežava čitanje. Istina, u postavkama sustava je moguće podesiti veličinu fonta za određene aplikacije, ali ne i za Safari. Apple je za ovu svrhu razvio “reader mode” putem kojeg je puno lakše čitati tekstualni sadržaj, no to funkcionira na ograničenom broju web stranica. Ovdje najviše frustrira Appleovo uporno odbijanje ugradnje tako jednostavne funkcije kao što je Text reflow ili barem mogućnost podešavanja veličine fonta unutar Safarija.

Pohvala ide na račun dopuštenja instalacije alternativnih tipkovnica, što je na Androidu moguće od samih početaka, no ovdje opet moram malo gunđati. Naime, tipkovnica je na iPhoneu i do sada bila zapravo savršena, tj. jedna od najboljih na mobilnim uređajima općenito, tako da mogućnost instalacije alternativnih nije predstavljalo prioritet. No, tko bi svima ugodio? Bilo kako bilo, sada ćete moći koristiti doslovno onakvu kakvu poželite, a uskoro očekujte i jedan članak u kojem ćemo se detaljnije pozabaviti ovom temom.

Još jedna stavka koju treba pohvaliti su Apple mape. Da, upravo one mape koje u vrijeme lansiranja nisu bile dovršene i mnogim korisnicima prouzrokovale ozbiljne probleme. Uskoro je internet bio preplavljen sprdnjama na račun loših mapa, da je na kraju Apple pognute glave priznao grešku i korisnike uputio na korištenje Googleovih mapa. No ipak, koju godinu dana kasnije, stvari su se promijenile. Apple je svoje mape prilično popeglao i sada su na osjetno višoj razini nego u početku. Istina, mnoge funkcionalnosti koje inače nalazimo na Googleovim mapama još uvijek nisu prisutne, no treba reći da sama navigacija radi prilično dobro, iako još uvijek ne i na hrvatskom jeziku.

iOS 8 donosi i nove mogućnosti kod dijeljenja sadržaja, mogućnost odabira aplikacije za otvaranje pojedinih datoteka, ali i zanimljivu mogućnost ukoliko koristite druge Appleove proizvode. Radi se o Continuity i Handoff funkcionalnostima koje mogu integrirati iPhone s npr. iPadom ili Mac računalom. Primjerice, ako ste e-mail počeli pisati na jednom uređaju, jednostavno možete nastaviti na drugom. Aplikacije koje podržavaju Continuity su Safari, Mape, Podsjetnik, Kalendar, Kontakti, Pages, Numbers i Keynote. U tom slučaju iPad isto mora vrtjeti iOS 8, dok Mac računala moraju imati instaliran OS X Yosemite koji u trenucima pisanja ovih redaka još uvijek nije dostupan u konačnoj verziji. Na ovaj je način moguće preuzeti i telefonske pozive na npr. iPadu ili Macu, jedino je bitno da svi uređaji imaju uključen WiFi.

Multimedija


IMG_0081 IMG_0082

iOS 8 dolazi s Foto aplikacijom koja sadrži nekoliko noviteta u pretraživanju, tj. s naprednim sugestijama. Fotografije je moguće sortirati prema datumu i lokaciji, pretraživati putem istih kriterija i po osobama, te vršiti jednostavno uređivanje. Aplikacija sadrži i novi album s nedavno izbrisanim fotografijama koje je moguće vratiti unutar 30 dana. Dakle, sustav radi slično kao na računalima gdje je “smeće” zapravo samo posebna mapa.

Galerija omogućuje dijeljenje fotografija uobičajenim (email, društvene mreže), ali i putem streama s odabranim osobama. Za višak sadržaja kojeg iz nekog razloga ne možete držati na uređaju tu je iCloud koji u besplatnoj verziji nudi samo 5 GB prostora. Za sve više od toga morat ćete dodatno platiti, ali nitko vam ne brani korištenje i druge cloud servisa.

Video player se ne može ničim posebnim pohvaliti jer je ograničen u pogledu podrške za codece. Pretpostavka je da će na većem zaslonu novog iPhonea više korisnika poželjeti gledati video pa će u tu svrhu svakako trebati instalirati neku od alterantivnih aplikacija.

Glazbeni svirač je otprilike isti kao na prethodnoj verziji OS-a i nudi uobičajene mogućnosti sortiranja i reprodukcije sadržaja. Kvaliteta zvuka je očekivano vrlo dobra, premda na tržištu postoji i bolje, pogotovo u pogledu vanjskih zvučnika. U prodajnom pakiranju dolaze uobičajene Appleove slušalice koje ćete prilikom slušanja glazbe zasigurno koristiti više nego vanjski zvučnik.

Kamera


IMG_0080

Kao što je to slučaj s pikselima na zaslonu, Apple se (mega)piskelima ne razbacuje ni na kameri. iPhone 6 tako dolazi sa senzorom od “samo” 8 megapiskela i odgovarajućom LED bljeskalicom, kao i prethodnik. No ipak, poboljšanja su prisutna u mnogim drugim segmentima kamere, što je u konačnici rezultiralo još većom kvalitetom fotografija. Senzor dolazi u veličini od 1/3 inča s veličinom piksela (ćelije) od 1,5 mikrometra.

Apple je ovdje dodao i jednu novost koju naziva “Fokus pixels”, čime postiže brže automatsko fokusiranje koristeći Phase detetction tehnologiju koju inače nalazimo na boljim i skupljim fotoapratima i koju smo već upoznali na Samsungu Galaxy S5.

Nadalje, iPhone 6 dolazi sa softverskom stabilizacijom slike, no prema onome što smo mogli vidjeti, radi prilično dobro i zapravo se može mjeriti i s ponekim optičkim stabilizatorima. S druge strane, iPhone 6 Plus dolazi baš s optičkom stabilizacijom i bit će zanimljivo usporediti ga s ovim.

Sučelje kamere je poboljšano, ali i dalje prilično jednostavno u odnosu na sučelja koja viđamo na Androidima. S desne strane nalazimo traku na kojoj možemo birati način rada kamere. Standardna postavka je “Foto” gdje dodatno možemo birati filtere, a u punudi su i razni načini video snimanja. Tako možete birati između normalnog videa, ubrzanog i usporenog. Ovog potonjeg je moguće snimiti pri frekvenciji od 120 ili 240 sličica u sekundi (fps). Tu je još panorama i “kvadrat”, tj. slika u omjeru stranica 1:1.

S lijeve strane možete uključiti i isključiti bljeskalicu, podesiti samookidač i HDR, te eventualno uključiti prednju kameru koja dolazi s 1,2 MP senzorom i mogućnošću snimanja 720p videa.

Primjetno je da iPhone 6 okidanje vrši prilično brzo, no to nije slučaj u uvjetima kad je potrebna bljeskalica. Tada se i fokusiranje odvija nešto dulje pa će biti potrebno malo strpljenja.

Što se kvalitete fotografija tiče, ovako na prvu možemo zaključiti da se radi zaista o vrhunskoj kvaliteti kad su smartfoni u pitanju, a koliko je ta kvaliteta usporediva s konkurencijom, vidjet ćemo uskoro i to kroz seriju usporednih testova. Tako ćemo kameru iPhonea 6 izravno usporediti s onom na Sonyju Xperia Z3 Compact, LG-u G3, Samsungu Galaxy Alpha itd. Do tada pogledajte primjere fotografija i videa snimljenih iPhoneom 6.

Isto vrijedi i za video. Ovako na prvu izgleda zaista fantastično, a u jednom od narednih članaka ćemo ga usporediti s konkurentskim uređajima. Odmah je vidljivo prisustvo stabilizacije slike, neovisno o tome što je ona softverske prirode.

Primjeri fotografija:


Vanjsko svjetlo:

IMG_0055

Vanjsko svjetlo (oblačno)

IMG_0041

Unutarnji prostor (umjetno osvjetljenje)

IMG_0022

Noć (bez bljeskalice)

IMG_0017

Zatvoreni prostor (slabo osvjetljenje)

IMG_0010

Mrak (bljeskalica)

IMG_0002

Fotografije u punoj rezoluciji:Baterija


iPhone 6 dolazi s baterijom kapaciteta 1836 mAh, što ne zvuči obećavajuće, pogotovo iz perspektive korisnika Android top modela koji danas mahom premašuju 3000 mAh, što zbog još većeg zaslona, što zbog jačeg i gladnijeg hardvera. No, isto kao što smo vidjeli u dijelu o performansama, iPhone 6, odnosno iOS i ovdje pokazuje svoje vrline, a to je prvenstveno optimiziranost i plagođenost hardveru. Upravo radi toga iPhone 6 autonomijom neće razočarati, dapače.

Apple u iOS ugradio softver koji prati potrošnju baterije, gdje je moguće točno vidjeti koliko je svaka pojedina aplikacija sudjelovala u potrošnji. Ipak, nedostaje podatak o vremenu uključenog zaslona (on-screen time) pa ovu stavku ne možemo izravno usporediti s Androidom.

U svakom slučaju, baterija iPhonea 6 će osigurati jedan cijeli dan čak i nešto intezivnijeg korištenja, a ako pripazite, to bi se moglo produljiti i na dan i pol. Ovo vrijedi u uvjetima kad uređaj koristi 2G i 3G mreže (ne i 4G).

Naravno, navedene vrijednosti su paušalne prirode i vaša iskustva se mogu se razlikovati, ovisno o načinu korištenja, navikama, mreži koju koristite, mikrolokaciji gdje se nalazite i sl.

Zaključak


Apple je još jednom pokazao da je vrhunski majstor kad je u pitanju proizvodnja gadgeta. iPhone 6 je svakako impresivan uređaj, ali ne i savršen jer smo vidjeli da je ostalo mjesta za mnoga poboljšanja.

Ovaj uređaj s jedne strane briljira u pogledu kvalitete izrade, implementacije softvera i njegove optimizacije, dok s druge strane za konkurencijom zaostaje u pogledu dizajna (iskoristivost prednje površine), ali i mnogih softverskih ograničenja. Također, ono što nismo očekivali je kvaliteta poziva općenito ispod razine koju nudi konkurencija (čitaj Samsung).

Korisnici dosadašnjih iPhonea vjerojatno neće imati nikakvih prigovora jer se radi o novom uređaju koji je u svakom pogledu bolji i ljepši. Oni koji su do sada koristili Android i imaju žarku želju isprobati iOS, svakako će morati proći proces prilagodbe, jer je iOS prilično zatvoren i restriktivan ako ga usporedimo s Androdiom.

Cijena? Hrvatska se još uvijek ne nalazi na službenom popisu zemalja u kojima Apple distribuira iPhone 6 i to je u principu glavni razlog zbog kojeg su cijene u domaćim trgovinama veće. Kad će se iPhone 6 službeno pojaviti na hrvatskom tržištu, za sada je nezahvalno prognozirati, no moguće je da se to dogodi krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, kada bi trebao doći i u ponudu operatera.

Video recenzija