iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus: jedan novi i dva stara prepakirana Appleova smartfona [Osvrt]

Appleov event je gotov, ali duhovi su daleko od smirivanja. Apple je sinoć predstavio čak tri iPhonea, za koja smo zapravo znali zahvaljujući glasinama, ali nismo mogli biti 100% sigurni da su autentične. Informacije su dolazile uglavnom od dobavljača komponenti, kao i fotografije prototipova, tako da smo već nekoliko mjeseci znali kako će novi iPhone izgledati.

No, priča ne počinje s novim iPhoneom X, već iPhoneom 8, koji je isti kao iPhone 7, koji je isti kao iPhone 6s, koji je isti kao iPhone 6, zajedno s njihovim Plus varijantama. Naravno, nije sve isto, promijenili su se detalji, položaj kamere na Plus modelu, legura aluminija u kućištu, kamere, procesori i još mnogo toga, ali ostao je isti dizajn iz 2014. godine.

Budimo realni, trostruko jeftiniji kinezi danas izgledaju bolje od iPhonea 8 i njegovog većeg brata, a neću puno pogriješiti ako kažem da isto vrijedi i za još skuplji model X, no o njemu nešto kasnije.

Dakle, Apple u praktički istom kućištu gura četvrtu generaciju smartfona i naplaćuje ih po jednako visokoj cijeni, što možemo smatrati velikim uspjehom. Naravno, nije sve u dizajnu, ima toga i ispod poklopca, ali tvrtka koju je proslavio industrijski dizajn, na ovom je polju zakazala. Ovo je objektivan stav, vjerujem svakog razumnog ljudskog bića koje prati tehnologiju, no u formulu treba uračunati i subjektivne, a oni su kod Appleovih korisnika presudni.

Znamo da će vjerna vojska korisnika navaliti na iPhone 8, ali jedan dio među njima definitivno će negodovati. Naime, kako ćete konobaru u vašem omiljenom kafiću, susjedu ili tehnološki neosviještenim kolegama na poslu objasniti da je vaš najnoviji iPhone zapravo osmica, a ne šestica iz 2014. godine (ili kinez iz 2016.)?. Kako god vaša priča završila, izostat će onaj WOW efekt, koji je, istina, izostao i prošle i pretprošle godine. Naravno, znalci će prepoznati da se radi o osmici, jer ima staklenu pozadinu zbog bežičnog punjenja, ali i po novoj boji kućišta, ako ga ne zamaskirate u nekakvu ružnu zaštitnu maskicu.

iPhone X, ili iPhone Deset, obilježava desetu godišnjicu lansiranja prvog iPhonea. Kao što smo iz glasina mogli čuti (i vidjeti), dolazi sa zaslonom od ruba do ruba, što govori o tome da Apple ipak slijedi trendove. Jedno vrijeme ih je nametao, dok nije počeo zaostajati. Nakon toga ih je ignorirao, ali je lijepo vidjeti da i na ovom području polako popušta. Ono što nismo znali je točan iznos dijagonale od 5,8 inča.

Za razliku od Xiaomija, koji minimalnu količinu mesa donosi na dnu, te Samsunga na obje strane, iPhone X komadić okvira smješta na vrh zaslona, koji asocira na… zečje zube. OK, i ovo je subjektivan dojam, ali objektivno, radi se o dizajnerskom promašaju. Usporedbe radi, novi Xiaomi Mi Mix 2 je, opet, objektivno dizajnerski bolje riješen uređaj, a našlo bi ih se još. Pritom uopće ne mislim na Samsung, već na mnoge kineze vrlo pristupačnih cijena. Ne sumnjam da će sektaši obožavati izgled novog iPhoena, jer su jednakom žestinom voljeli sve dosadašnje realno zastarjelog dizajna.

Kao što rekoh, zaslon je izveden odlično, bez donjeg ruba, što je posebno zanimljivo i atraktivno, ali u cjelini nije postignut efekt koji sam očekivao, jer mi taj zub na vrhu jednostavno bode oči. Naravno, i sebi dopuštam eventualnu promjenu mišljenja kad ga dobijem u ruke, a do tada ostajem suzdržan od ovacija.

S druge strane, Appleova nova 3D tehnologija prepoznavanja lica iziskivala je nove senzore, poput infracrvene kamere, koja očito nije mogla biti smještena nigdje osim na vrh uređaja. Ako zanemarimo ovaj zub, zaslon iPhonea X izgleda izvrsno, pogotovo u donjem dijelu, odakle je potpuno nestala Home tipka i s njom inače izvrsni Touch ID. Funkcije Home tipke zamijenjene su softverskim rješenjima, a Touch ID novim Face ID sustavom, kojeg sam već spomenuo.

Radi se o potpuno novoj tehnologiji u svijetu smartfona, što je svakako pohvalno, budući da Apple već neko vrijeme više slijedi trendove nego što ih nameće. Ova tehnologija svakako obećava, i superiorna je Samsunogovm skeneru šarenice oka, te kao takva predstavlja bolje biometrijsko sigurnosno rješenje. Sustav radi u sprezi s novim čipom, koji je zbog toga i dobio naziv Bionic. Uređaj prepoznaje lice korisnika s mogućnošću pogreške 1:1.000.000, što je neusporedivo s performansama aktualnih tehnologija, koje možete zavarati fotografijom. Kad uređaj podignete prema licu, on pokreće mehanizme prepoznavanja, što znači da je stalno aktivan.

Time se postiže brzina, ali ako ovaj sustav bude radio kao na prezentaciji, ne ulijeva previše povjerenja. Naime, vijdeli smo da se uređaj nije uspio otključati iz prve, pa je iPhone zatražio passcode. Za očekivati je da Apple do početka prodaje novog iPhonea ovo dodatno ispolira, ali hvalisanje greškom od 1:1.000.000 neplanski je završilo blamažom.

Ova tehnologija je iskorištena i u kreiranju animiranih emotikona, gdje oni oponašaju pokrete vašeg lica, prepoznajući čak i emotivno stanje. Zaista izvrsno, ali pitanje koliko korisno, osim djeci ili ranim adolescentima, koji ionako ne bi smjeli biti navikavani na ovako skupe uređaje u toj dobi.

Apple na eventu nije pokazao sve softverske detalje ovog uređaja, budući da će isti biti dostupan tek nakon trećeg studenog, za razliku od osmica, koje u prodaju kreću odmah. Dakle, i ovdje su se ostvarila proročanstva zlogukih proroka, koji su govorili kako će proizvodnja iPhonea X kasniti, što zbog OLED zaslona, što zbog drugih komponenti trenutno deficitarnih na tržištu.

Novi A11 Bionic procesor u novom iPhoneu na benchmark testovima će bez sumnje pomesti Qualcomm i Samsung konkurenciju, no kao što je poznato, za to je zaslužan i operativni sustav kao dio zatvorenog eko-sustava u cjelini. No ta prednost i nije toliko bitna, budući da u stvarnom životu većina Androida danas radi dovoljno brzo, a razlike se mjere milisekundama.

Tu su i novi senzori kamera, primaju više svjetla i donose bolje fotografije, a u te tvrdnje ćemo se uvjeriti kad nam dođu na test. Pohvaliti treba dvostruku optičku stabilizaciju na iPhoneu X, gdje je stabilizirana i uskokutna, tefefoto kamera, isto kao na Noteu 8 koji u prodaju kreće za par dana.

IPhone je napokon dobio brzo i bežično (indukcijsko) punjenje. Iskreno, mislio sam da će se Apple na njegovom predstavljanju koristiti mnoštvom superlativa, ali je cijela priča prošla bez velike pompe. Naravno, detalje o brzini punjenja tek treba vidjeti, kako kabelskog, tako i indukcijskog.

I na kraju cijena. 1000 dolara za početni, tj. 64 GB model je svojevrstan šok, iako smo i to već saznali iz glasina. Treba reći da se radi o cijeni u SAD, koja je izražena bez poreza, što znači da treba dodati sales tax, koji varira od države do države. U ponudi će svakako biti i jači modeli, npr. sa 128 ili 256 GB interne memorije, a oni će, logično, biti još skuplji. Prevedeno u EU cijene, radi se o minimalno 1000 eura, ovisno u kojoj državi živite. Cijene u Hrvatskoj za sada nitko ne može predvidjeti, a ako ih baš morate znati, pitajte vidovitog Milana.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]