Još jedan krah kriptovaluta. Bitcoin se strmoglavio na 42.000 dolaraNajgori scenarij se ostvario. Noćas se dogodio drugi najveći krah kriptovaluta ove godine, i slobodno ga možemo usporediti s onim iz svibnja, no ovoga puta ne možemo optužiti ni Kinu, ni Omikron soj, ni pad tržišta dionicama, ni Bidenovu prehladu, ni retrogradni Merkur.Naime, Bitcoin je u samo 24 sata s vrijednosti od 57.000 dolara pao na ispod 44.000, dosegavši u jednom trenutku 42.500. Nedugo zatim uslijedila je korekcija na gore i u trenutku objave ovog članka iznosila je oko 47.000 dolara.

Što se dogodilo? Ponovno su se trgovci Futuresima malo zaigrali, precijenili svoje sposobnosti i svoje pozicije s prevelikim leverageom izložili iznimno velikom riziku, te je ubrzo nakon toga došlo do masovnih likvidacija. U trgovanju financijskim instrumentima, leverage x10 se inače smatra izuzetno riskantnim, ali u svijetu kriptovaluta, mjenjačnice nude čak do x125 leverage, što je nakon nemale fluktuacije cijena, uzrokovalo likvidaciju od nešto manje od četiri milijarde dolara vrijednosti pozicija.

Naravno, nije samo Bitcoin u pitanju, već i ostale kriptovalute poput Etheruma, Solane itd. Mnogi altcoini su u ovom procesu izgubili i 50% vrijednosti, iako postoje izuzeci poput Cosmosa ($ATOM), koji je uspio zadržati svoju minimalnu cijenu od 25 dolara. Naime, konkretno ovaj coin je u zadnjih tjedan dana počeo ostvarivati značajniji rast nakon dužeg perioda mirovanja, i sada mu ponovno raste cijena.

Neki analitičari već sada raspravljaju o tome kako je „alteseason“ (sezona rasta altcoina) unaprijed osuđena na propast, no osobno ne bih tako brzo donosio zaključke. Treba pričekati nekoliko dana da se situacija ponovno konsolidira, a ono što je sigurno, u ovom procesu likvidacija tržište je još jednom doživjelo pročišćenje od suludih kockara.

Ipak, to ne znači da ovakve scenarije u budućnosti nećemo ponovno vidjeti, jer oni koji su sada najviše profitirali su mjenjačnice. Dakle, opet dolazimo do zaključka da je na tržište kriptovaluta potrebno uvesti strožu regulaciju po pitanju Futures tradinga, odnosno svih visokorizičnih derivata.

Što će biti dalje, teško je predvidjeti. Činjenica je da su kriptovalute trenutno na velikom „popustu“, što je velika prilika za ulaganje i HODLanje na dulji ili srednji rok. Nakon kraha u svibnju, vidjeli smo da se cijena Bitcoina u sljedećih pet mjeseci udvostručila, a mnogi altcoini su narasli i preko 10 puta. Upravo zato imamo opravdan razlog vjerovati da će nakon konsolidacije, za koju još ne znamo koliko će trajati, uslijediti ponovni rast cijena.

Povezani članci u rubrici: Kriptovalute