Android

Kako instalirati Google aplikacije na Huawei uređaje - Nova metodaPrije pola godine objavili smo upute kako instalirati Googleove servise na Huawei, ali kako to obično biva s ovakvim metodama, one su funkcionalne relativno kratko vrijeme. Na nekoliko uređaja na kojima smo ih još tada instalirali, još uvijek rade, čak i nakon updatea na testnu verziju EMUI-a 11. Do kada će to biti tako, ne znamo.

Ovoga puta donosimo vam novu metodu za instalaciju ovih servisa, razvijenu u Hrvatskoj. Jedan od poznatijih developera na XDA developers forumu, Elvis Bašić poznatiji pod nadimkom bender007, igrom slučaja je naš dobar kolega koji se posljednjih par mjeseci pozabavio razvojem aplikacije koja sama instalira sve za vas.

To u prijevodu znači da vam ne trebaju nikakvi adapteri, kabeli, računala ili USB memorije, već samo vaš smartfon. Preduvjet je da nemate instaliranu verziju EMUI-a noviju od 10.0.1.154. Teoretski postoji šansa da će vam ova metoda instalacije raditi i na određenim novijim inačicama, no to nije čest slučaj.

Nažalost, Huawei je na svojim uređajima zaključao bootloaderei još uvijek ne dopušta njihovo otključavanje. Ovo bi bio preduvjet za dobivanje root pristupa uređaju, s kojim bi teoretski ova aplikacija odradila sve sama samo s jednim klikom.

Zbog toga bit će potrebno slijediti upute koje su ipak jednostavne i objašnjene u videu ispod ovog članka. Da je kojim slučajem Huawei sponzorirao ovu metodu instalacije, bilo bi to puno lakše, ali očito je da se nakon svih mogućih Trumpovih prepreka žele udaljiti od Googlea što je više moguće. S obzirom na takvu situaciju, u toj namjeri ih podržavamo i veselimo se novom Harmony OS-u u kojeg polažemo nade da će korisnicima svih smartfona donijeti nešto bolje. Duopol kakvog trenutno imamo na tržištu doveo je do situacije kad se nove verzije softvera tek minimalno kozmetički razlikuju jedna od druge, bez jasnih pomaka u poljima gdje se one očekuju poput bolje autonomije ili multitaskinga.

Za početak, potrebno je na uređaj skinuti aplikaciju s linka bit.ly/mislavehocugoogle i instalirati ju, a zatim slijediti upute unutar aplikacije. Ona će na početku instalirati modificiranu backup aplikaciju koja već sadrži sve potrebno za instalaciju servisa.Jednom kad se taj dio riješio sve što trebate je redom kliknuti na gumbe kako je objašnjeno u videu, ulogirati se u vaš račun i instalirati sve ostale Googleove servise.

Nakon što sam desetak puta instalirao Googleove servise uz pomoć ove aplikacije i na nekoliko različitih uređaja, cijela procedura trajala je otprilike 5-6 minuta.

U slučaju da imate bilo kakvih problema s instalacijom ovih servisa, developer se ljubazno ponudio odgovoriti na sva konkretna pitanja postavljena na videu. Pod konkretna se podrazumijeva da opišete u kojem trenu ste došli do kojeg problema, o kojem se uređaju radi, na kojoj verziji softvera i slično. Bez toga nema smisla započinjati ikakvu diskusiju.

S obzirom da je u svega 2 dana od kad sam objavio ovaj video potvrđena instalacija Google servisa na preko 50 uređaja (aplikacija ima gumbić putem kojeg se možete uspješno prijaviti na instalirane servise ukoliko to želite), a developer je dobio ravno 0 donacija izuzev moje, šanse su da će i ova metoda raditi vrlo kratko. Stoga vas savjetujemo da požurite s ovom metodom ukoliko već nemate, a želite instalirati Google servise na vaš Huawei.

Naravno, ako smatrate da vam je ovo pomoglo i da je on to zaslužio, platite čovjeku pivo.

Najčešća pitanja i odgovore potražite ovdje.