Top teme

Kako podijeliti lokaciju na Androidu?

Jedan od najlakših načina za dijeljenje lokacije je korištenje Google Maps, odnosno na hrvatskom – Google Karte aplikacije. No, postoje i druge metode, poput slanja poruke iz aplikacija kao što je WhatsApp. Potpuno je nebitno imate li neki od najskupljih telefona neki iz nižeg cjenovnog razreda. U ovom tekstu možete pročitati kako podijeliti svoju lokaciju s kim god želite, na bilo kojem Android uređaju.

Kako podijeliti lokaciju koristeći Google Maps​​?

Google karte imaju najopsežniju funkciju dijeljenja lokacije. Ova aplikacija nudi dijeljenje vaše lokacije uživo s nekim na unaprijed određeno vrijeme ili trajno. Također možete podijeliti svoje trenutno putovanje tako da primatelj može vidjeti vašu lokaciju i koliko je vremena preostalo do dolaska na odredište.

Osoba s kojom dijelite, vidi vašu lokaciju na karti u stvarnom vremenu, pa čak i vaš preostali postotak baterije, što eventualno može biti korisna informacija ukoliko ne odgovarate na pozive. Google dopušta da s osobama s kojima dijelite lokaciju postavljanje obavijesti kako bi ih Google karte aplikacija automatski obavijestila kada uđete ili izađete iz određenog područja.

Evo kako podijeliti svoju lokaciju uživo

 • Otvorite Google karte na svom telefonu
 • Dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom kutu
 • Dodirnite Dijeljenje lokacije
 • Dodirnite plavi gumb Dijeli lokaciju
 • Odaberite trajanje dijeljenja lokacije. Možete odabrati od 15 minuta do čak 24 sata. U suprotnom, možete trajno dijeliti svoju lokaciju dok ju sami ne isključite, što može biti korisno kada svoju lokaciju dijelite s obitelji.
 • Odaberite s kim želite dijeliti svoju lokaciju. Prema zadanim postavkama, Google karte preporučuju vaše najčešće kontakte. Dodirnite „Više“ s desne strane svojih kontakata kako biste odabrali nekoga s popisa. Postoji još jedan gumb Više u donjem desnom kutu zaslona kojeg možete koristiti za generiranje veze za dijeljenje.
 • Primatelj može vidjeti vašu lokaciju u stvarnom vremenu pomoću Google karata. Oni mogu koristiti odjeljak Dijeljenje lokacije da vide vašu trenutnu lokaciju i preostali postotak baterije. Također mogu postaviti obavijesti tako da budu automatski upozoreni kada uđete ili izađete iz područja koje oni definiraju.
 • Nakon što s nekim podijelite svoju lokaciju vidjet ćete popis osoba kojima ste odobrili pristup u odjeljku Dijeljenje lokacije. Dodirnite Stop da biste opozvali pristup i eventuano prestali dijeliti lokaciju

Podijelite svoj napredak na putu

Drugi način dijeljenja vaše lokacije uživo s Google kartama jest dijeljenje napretka putovanja. Ovo je praktičan način za dijeljenje vaše lokacije kad ne želite slati ažuriranja ili prestati dijeliti svoju lokaciju kada stignete. Također, ako zaustavite navođenje tijekom putovanja, na primjer za pauzu za obrok, ono automatski prestaje dijeliti vaš progres putovanja.

Postupak je sljedeći:

 • Otvorite Google karte na svom telefonu
 • Odaberite odredište i započnite s navođenjem za vožnju
 • Na telefonu dodirnite preostalo vrijeme vožnje
 • Dodirnite Dijeli tijek putovanja
 • Odaberite s kim želite podijeliti svoj tijek putovanja. Dodirnite Više s desne strane svojih kontakata kako biste odabrali nekoga s popisa. Alternativno, ikone na dnu zaslona omogućuju vam dijeljenje veze neke od aplikacija za razmjenu poruka. Primatelj ne mora nužno imati Google Maps aplikaciju na svom telefonu jer veza radi i putem web preglednika, čak i na stolnom računalu

Kako podijeliti lokaciju na WhatsAppu?

Možda čak napredniji, ali zasigurno jednostvniji način dijeljenja vaše lokacije s ljudima je korištenje zajedničke aplikacije za razmjenu poruka. WhatsApp omogućuje dijeljenje vaše trenutne lokacije i nudi opciju da neko vrijeme dijelite svoju lokaciju uživo. Obje opcije su lako dostupne i rade na svim platformama. Jedini nedostatak je što primatelj mora instalirati WhatsApp na svoj telefon. Ali zar postoje takvi? Također, lokacija uživo nije podržana na WhatsApp Desktop verziji, tako da je osoba s kojom dijelite svoju lokaciju mora otvoriti aplikaciju na svom telefonu.

Za dijeljenje lokacije na WhatsAppu potrebno je samo nekoliko koraka:

 • Otvorite WhatsApp i započnite razgovor s osobom s kojom želite podijeliti svoju lokaciju
 • Dodirnite ikonu spajalice u donjem lijevom kutu i odaberite Lokacija
 • Pošaljite svoju trenutnu ili lokaciju uživo. Kada dijelite svoju lokaciju uživo, odlučite koliko dugo vas primatelj može pratiti. Na raspolaganju vam je 15 minuta, 1 sat ili 8 sati. Dodirnite crveni gumb za prestanak dijeljenja.
 • Pričekajte dok se WhatsApp lokacija uživo osvježi. Dodirnite lokaciju osobe u feedu razgovora za pristup njihovoj lokaciji uživo.

Imajte na umu da dijeljenje lokacije u potpunosti ovisi o dostupnosti internetske veze, a to znači da u područjima s lošom pokrivenošću signalom, osvježavanje lokacije onoga tko putuje može biti „zamrznuto“ sve dok uređaje ponovno ne uhvati internetski signal. Također, mnogi uređaji, ako u nekom trenutku izgube GPS signal, lokaciju često znaju prebaciti na najbližu baznu stanicu operatera, što naravno, nije realno. Zato je nekad potrebno više puta osvježiti kartu na aplikaciji.