Huawei Kirin 980 – prvi 7 nm procesor službeno predstavljen na IFA sajmu u Berlinu

Huawei je danas na IFA sajmu u Berlinu službeno predstavio novi procesor za novu generaciju mobilnih uređaja – Kirin 980. Radi se o prvom procesoru izrađenom u 7 nm tehnologiji, koja donosi još bolje performanse, uz manju potrošnju energije, ali i kompaktniji dizajn. Osim ovih osnovnih, Kirin 980 donosi poboljšanja i na području umjetne inteligencije, ali i povezivanja.

Na razvoj ovog procesora potrošeno je 36 mjeseci istraživanja, s radom preko 1000 inženjera. Ilustracije radi, novi procesor donosi 6,9 milijardi tranzistora, dok Kirin 970, koji radi na 10 nanometara, sadrži 5,5 milijardi. Od Kirina 920, gustoća tranzistora je povećana za 6,8 puta. U usporedbi s prethodnom generacijom procesora, Kirin 980 donosi do 20% povećanje brzine.

Novi Huaweijev procesor se sastoji od osam jezgri koje funkcioniraju na tri-cluster principu. Prvi set od dvije Cortex-A76 jezgre (Big) radi na taktu od 2,6 GHz, a namijenjene su najzahtjevnijim zadaćama. Drugi (Middle) cluster kuca na 1,92 GHz taktu, a treći (Little) donosi 4 Cortex-A55 jezgre, zadužene za manje zahtjevne procese.

U odnosu na 10-nanometarski Kirin 970, novi procesor donosi do 75% bolje performanse i 58-postotnu uštedu energije. U usporedbi s Qualcommovim Snapdragonom 845, Kirin 980 donosi 37% bolje performanse i 32% veću energetsku učinkovitost.

Tu je i novi grafički koprocesor Mali-G76, s 46% boljim performansama i čak 178% većom energetskom učinkovitošću, što će učinkovitost mobilnog igranja podići na višu razinu. U Huaweiju napominju da ukupne performanse u ovoj domeni podiže za 22%, uz 32% veću energetsku učinkovitost.

Tu je i novi Dual ISP 8Image Signal Processor), koji procesuiranje podataka kamere ubrzava za 46%, brzinu snimanja videa za 23%, uz 33-postotno smanjenje latencije kod video snimanja.

Jedna od najvažnijih stavki svakako je i novi Dual NPU. Kirin 980 prvi je procesor s dvostrukim neuralnim koprocesorom, koji je zadužen za umjetnu inteligenciju. Dual NPU prepoznavanje objekata podiže na novu razinu, a isto vrijedi i za prepoznavanje fotografija u stvarnom vremenu. Ilustracije radi, uređaj pokretan Snapdragonom 845 sliku prepoznaje za 12 sekundi, A11 procesora 25 sekundi, dok Kirin 980 to izvede za 6 sekundi. Ukupan rezultat su 134% bolje performanse kad je umjetna inteligencija u pitanju, uz 88% povećanje energetske učinkovitosti.

Kad je povezivanje u pitanju, Kirin je prvi procesor s podrškom za 2133 MHz LPDDRX. Donosi 20% veću širinu pojasa i 22% manju latenciju, a u LTE Advanced (4,5G) mrežama podržava brzine do čak 1,4 Gbps. Kirin 980 donosi poboljšanja i u WiFi povezivosti, s maksimalnom brzinom od 1732 Mbps, dok je kod Snapdragona ta brzina ograničena na 1083 Mbps. Isto tako, Kirin 980 je ujedno i prvi 5g-ready čipset.

Ovo, naravno, nije sve. Kirin 980 donosi i Dual-frequency GPS za još preciznije pozicioniranje, što će dodatno olakšati snalaženje u velikim gradovima.

Huaweijevi Kirin procesori su u početku kaskali za konkurencijom iz Qualcomma i Samsunga, da bi ih Kirinom 970 sustigli. Sada, lansiranjem Kirina 980, Huawei je preuzeo vodstvo na ovom polju, jer je prvi u svijetu uspio uspješno implementirati 7nm tehnologiju u komercijalni procesor.

Samsung i Qualcomm također planiraju lansirati procesor izrađen u 7 nm tehnologiji, no kako se čini, prilično će kasniti za Huaweijem.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT