Meanit M20 termo i MX Sport fasciniraju opcijama s obzirom na pristupačnu cijenu

Dok je više-manje jasno što možete očekivati od skupih pametnih satova, zanimljivo je vidjeti što nude pametni satovi u cjenovnom rangu do 500 kn. Hrvatska tvrtka Meanit koja na lokalno i okolno tržište plasira raznu elektroničku opremu, poslala nam je na test dva pametna sata koja pomalo fasciniraju razinom parametara koje mogu pratiti. Satovi Meanit smartwatch M20 Termo i Meanit Smartwatch MX Sport imaju mogućnosti praćenja broja koraka, sna, otkucaja srca, krvnog tlaka i razine kisika u krvi. M20 termo još ima mogućnost mjerenja temperature tijela putem senzora za mjerenje površinske temperature dok MX Sport to nema ali ima mogućnost mjerenja ECG-a, odnosno jednokanalnog elektrokardiograma.

Premda Meanit sa svojim proizvodima ne želi ići u borbu sa velikanima poput Garmina, Fitbita, Huaweija, Xiaomija, samsunga ili pak Apple-a, interesantno je koliko je puno parametara zdravlja ubačeno u satove koji maksimalno koštaju 500 kn, premda im je cijena u trgovinama i niža.

Oba sata dolaze u jednostavnim pakiranjima koja sadrže dvopinski magnetni punjač i kratke upute. Sam punjač ima USB-A konektor i za punjenje satova koristite klasični punjač vašeg smartfona.

Bolji od dvojca je Smartwatch M20 Termo koji dolazi s velikim 1.39 inčnim zaslonom ubačenom u 46 mm kućište, dobro vidljivim na suncu ali slabije rezolucije u odnosu na modele kojima naliči. Dizajnom poprilično podsjeća na Huawei GT2 pro, no razina izrade nije ni blizu. Kućište je plastično, kao i dvije tipke sa strane te nije vodootporno već je otporan na znoj i prskanje (IP67), odnosno sa satom je moguće oprati ruke bez skidanja, dok tuširanje nije preporučljivo.

Pored standardnog mjerenja otkucaja srca, praćenja dubokog i plitkog sna, te brojanja koraka, sat mjeri krvni tlak, razinu kisika u krvi i temperaturu tijela, što je interesantno s obzirom na aktualnu pandemiju. Mjerenja otkucaja srca se razlikuju u odnosu na GT2 za par otkucaja, što nije loše, dok je razlika brojanja koraka veća i iznosi između 6 i 9 %.

Mjerenje razine kisika je izuzetno brzo i precizno (plus/minus 1%), što me zadivilo, dok mjerenje krvnog tlaka očekivano i nije baš najpouzdanije. Prema ovom satu imam krvožilni sustav na razini sedamnaestogodišnjaka što mi laska ali je daleko od istine.

Zamjerka Meanitu je što ne koristi jedinstvenu aplikaciju već za svaki sat je potrebno preuzeti drugu. Aplikacija za M20 termo FitCloud Pro je dostupna na Google Play trgovini i relativno je dobro posložena. Zgodno je što se sva mjerenja mogu započeti jednim pritiskom na dugme, i traju maksimalno do minute (temperatura).

M20 Termo ima i mogućnost izmjene nekoliko lica sata (24) koja se nalaze u galeriji unutar aplikacije, a pored već zadanih moguće je postaviti i vlastitu fotografiju kao lice sata.

Sat je iznimno lagan, i ugodan za nošenje, no remen nije odveć elastičan, i kopča za zadržavanje ostatka remena nema zakačku s unutrašnje strane što znači da će vam se remen s donje strane sata stalno oslobađati iz nje. Dvije kontrolne tipke su mogle biti nešto tvrđe, no dobro rade i kontroliraju ulaženje u menu (gornja) te biranje predinstaliranih programa za treniranje (donja).

Premda materijali od kojeg je izrađeno kućište i remen nisu možda najbolji, sat izgleda fino a isto se može reći i za aplikaciju koja je na prvi pogled kopija Xiaomijeve Mi Fit aplikacije, ali opet dobro radi.

 

Drugi sat koji smo testirali je Smartwatch MX Sport, također 46 mm sat, koji je za razliku od M20 termo solidnije napravljen zbog metalnog gornjeg dijela kućišta. Metalni dio je potreban za mjerenje ECG-a, odnosno jednokanalnog elektrokardiograma, koji nije skroz precizan i ne bih se pouzdao u njega, no jasno se mogu vidjeti otkucaji, odnosno R/S valovi.

Sat ima nešto kvalitetniju izradu od M20 termo, no dolazi s jednom tipkom za ulaženje u programe treninga te ima manji i čudno oblikovan 1.22 inčni zaslon. Softver sata je nezgrapno napravljen s lošijim animacijama, no sat može odrađivati sve opcije prilično dobro. Za razliku od M20 Termo, MX sport ima IP68 certifikat što znači da se sa ovim satom možete otuširati bez straha da će pustiti vodu.

Mjerenje koraka odstupa za približno 6% u odnosu na Huawei Watch GT2, a otkucaji srca i mjerenje razine kisika su kao i kod GT2 uz minimalna odstupanja.

Kućište MX Sporta je nešto teže i deblje u odnosu na M20 termo što sat čini pomalo nezgrapnim za nošenje, pogotovo u zimskim vremenima kada smo obavijeni jaketama i slojevima robe ispod jakete. Za razliku od M20 Termo, MX Sport ima mnogo bolje izveden remen za držačem koji ima malu kopču, pa donji dio remena neće ispadati iz nje i klapati.

Aplikacija za MX Sport se zove FunDo i dostupna je na Google Play trgovini. Nije razrađena kao ona za M20 Termo i putem nje ne možete mjeriti parametre zdravlja, već ih samo bolje očitavati. Uređaj se s aplikacijom jako brzo spaja i tu nema nekakve greške.

Zanimljivo je da oba sata imaju mogućnost kontrole glazbe putem njih, a MX Sport čak može upravljati i kamerom. Premda nemaju GPS, oba sata su puna korisnih aplikacija poput štoperice, alarma, ili odbrojavanja, a imaju i mogućnost primanja obavijesti čitavog niza aplikacija instaliranih na vašem mobitelu, kao i mogućnost odbijanja poziva te pronalaska sata. Problem kod satova je što kod odspajanja od aplikacije ne pamte parametre već kod ponovnog spajanja se sat postavlja na novo i ne pamti prethodna mjerenja.

Satovi možda nisu namijenjeni povremenim i profesionalnim sportašima, ali neke osnovne parametre relativno dobro obavljaju pa mogu poslužiti kao test prije nabavke boljeg sata. Baterija na oba sata traje 5 do maksimalno 7 dana što i nije tako loše s obzirom na cijenu.

Prava je šteta što Meanit nije spojio M20 Termo i MX Sport u jedan sat, odradio bolje softver i animacije, poradio na vlastitoj aplikaciji te digao rezoluciju zaslona, jer tada bi mogao dobro konkurirati Xiaomi i Oppo satovima i možda poremetiti prodaju cijenom pristupačnih narukvica.

Ukoliko razmišljate kupiti najmlađima M20 termo i MX Sport sat ovakav sat, s obzirom na software i izradu, definitivna je preporuka M20 Termo.

Zahvaljujemo tvrtki Meanit na ustupljenim satovima.

 

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT