Biznis Apple

Microsoft po tržišnoj kapitalizaciji pretekao Apple. Zasluge odnosi umjetna inteligencija

Apple je u protekle dvije godine u nekoliko navrata ostvario vrijednost od preko 3 bilijuna dolara po tržišnoj kapitalizaciji, ali bi se korekcijom cijena na tržištu često znao vraćati ispod te psihološke granice. Neovisno o tome, kompanija iz Cupertina je već nekoliko godina prva na listi najvećih mjerenih ovom metodologijom, no sve do danas.

Naime, današnjim trgovanjem na njujorškoj burzi, Microsfot je pretekao Apple i tako postao najvrjednija kompanija na svijetu, također mjereno tržišnom kapitalizacijom.

Kako prenosi Financial Times, Microsoft (NASDAQ: MSFT) je danas zabilježio vrijednost od 2,9 bilijuna dolara, što je po prvi puta više od Applea (NASDAQ: AAPL), čija je vrijednost u nastanku ovog teksta iznosila 2,87 bilijuna.

Kao glavni razlog uzleta Microsoftovih dionica, Financial Times navodi uspješno lansiranje proizvoda temeljeneih na umjetnoj inteligenciji, npr. Copilot za Android i Apple uređaje, što je u velikoj mjeri ohabrilo investitore. Apple u isto vrijeme prilično zaostaje na ovom polju, tako da bi se nekakvo poravnavanje s Microsoftom moglo očekivati tek nakon što predstavi vlastita AI rješenja.

Na koncu, treba imati na umu da tržište vrijednosicama na dnevnoj bazi flukturira i da je ova igra mačke i miša nepredvidiva. Koliko će Microsoft vrijediti sutra, teško je reći, no ovime je svakako stekao određenu prednost u odnosu na Apple i neko će ju vrijeme zasigurno zadržati.