Microsoft (ponovno) kupuje Nokiju?Ako je vjerovati istraživačkoj tvrtki CCS Insights, povijest bi se sljedeće godine mogla ponoviti, i to jednom od najglupljih oblika u zadnjoj dekadi. Naime, CCS Insights predviđa da bi Microsoft još jednom mogao kupiti – Nokiju.

2013. godine, Microsoft nije kupio Nokia kompaniju u cijelosti, već samo njezinu mobilnu diviziju, odnosno odjel koji se bavi proizvodnjom mobitela s pratećim uslugama, pod imenom Nokia Devices & Services.

U vlasništvu Finaca ostala je Nokia Networks, dakle tvrtka koja se bavi proizvodnjom mrežne infrastrukture i u međuvremenu je dodatno narasla. S obzirom na rast potražnje za novim mrežnim uslugama, a u jeku puštanja u rad prvih 5G mreža, Nokia je postala interesantna mnogima, a posebice Amerikancima, koji zapravo i nemaju ozbiljnog igrača u ovoj disciplini.

S obzirom na američko-kineski trgovinski rat koji traje već neko vrijeme, najveći proizvođač mrežne infrastrukture na svijetu – Huawei, izgubio je pristup američkom tržištu zbog optužbi Trumpove administracije o tobožnjem špijuniranju.

Sam Trump je u nekoliko navrata već bio izjavio da bi SAD trebale subvencionirati Nokiju i Ericsson (druga dva najveća proizvođača mrežne opreme na svijetu), kako bi što prije izgradili američke 5G mreže, ali i izazvali Huawei na svjetskom tržištu.

S obzirom na sva ova događanja, CCS Insights predviđa da bi jedna ili više američkih kompanija sljedeće godine mogle kupiti Nokiju, dakle tvrtku koja se bavi infrastrukturom (ne HMD koji koristi Nokia brand na svojim mobitelima). Kao potencijalni kandidat ponovno se spominje Microsoft, a u igri je navodno i Intel.

Hoće li američke kompanije uspjeti u svom naumu, vidjet ćemo, ali s obzirom da se radi o pukim predviđanjima, ove informacije treba uzeti s dobrom dozom rezerve.

NokiaMob