Microsoft sljedeće godine navodno donosi podršku za Android aplikacije na x86 Windows računalimaNakon što mu je projekt Windows Phone, koji je za konačni cilj imao objediniti mobilni i desktop svijet, završio kako je završio, Microsoft se okrenuo Androidu kao najpopularnijoj mobilnoj platformi i počeo usko surađivati s Googleom.

Tako je izbacio i neke proizvode temeljene na Androidu i razvio cijeli sijaset aplikacija za ovu mobilnu platformu. Posljedično tome, Microsoft sada ide korak dalje, barem ako je vjerovati najnovijim glasinama.

Naime, neki izvori navode da ova kompanija ima u planu izraditi alat koji će omogućiti pokretanje svih Android aplikacijama na Windows računalima i tabletima, što bi trebao postići emulacijom. Naime, sve Windows nativne aplikacije su pisane za x86 arhitekturu, a u najnovijoj verziji svog operativnog sustava Windows 10X bi trebao omogućiti upravo ovu emulaciju.

Windows 10X bi trebao biti dostupan u prvoj polovici sljedeće godine, i to za uređaje pokretane ARM procesorima, čime izravno udara na Googleov ChromeOS i Appleov iPadOS. Također, u nekoj budućnosti, Windows 10X bi trebao pružiti podršku i za Win32 aplikacije.

Kako će na kraju Android aplikacije izgledati na Windows računalima, ostaje za vidjeti, a hoće li uspjeti nagovoriti njihove proizvođače da ih prilagode velikim zaslonima, ostaje za vidjeti. Naime, ovo je bilo i logično za očekivati nakon što je Apple predstavio nova Mac računala pokretana vlastitim M1 procesorima temeljenim na ARM arhitekturi, pa su novi Macovi u stanju pokretati i iPhone aplikacije.

Ipak, i jednima i drugima će trebati vremena dok se mobilne aplikacije eventualno prilagode velikim zaslonima, ali je jasno da je Apple ovdje zapravo u letećem startu zbog svog zatvorenog eko-sustava kojeg drži pod potpunom kontrolom.