Microsoft ugrađuje ChatGPT u Bing i Edge

Ubrzo nakon što je Google službeno predstavio vlastiti AI chatbot Bard, Microsoft je najavio ugradnju njegove najveće konkurencije, a vjerojatno i inspiracije – ChatGPT u Bing tražilicu i Edge preglednik. Kao jedan od najvećih investitora u OpenAI, kompaniju koja stoji iza razvoja ChatGPT-a, Microsoft očito pokušava iskoristi situaciju kako bi poboljšao vlastitu tražilicu, koja bi u nekom doglednom vremenu mogla konkurirati Googleovoj.

Iako u ukupnom tržišnom udjelu pretraživanja weba Bing sudjeluje s 9%, Microsoft očekuje da bi zahvaljujući ChatGPT sustavu mogao uprihoditi i do dvije milijarde dolara za svaki sljedeći postotni bod kojeg osvoji. Usporedbe radi, Google je od pretraživanja u 2022. uprihodio 42,6 milijardi dolara, dok je Microsoft samo 3,2.

ChatGPT je na Bing tražilici u ovom trenutku dostupan samo određenom broju korisnika, dok će ga ostali moći koristiti kroz sljedećih nekoliko tjedana.

U Microsoftu smatraju da su AI chatbotovi presudno rješenje za novu eru pretraživanja interneta, a po reakcijama Googlea može se zaključiti da i oni misle isto, s obzirom na brzinu kojom su reagirali na uspjeh ChatGPT-a.