Mit o megapikselimaKako relativno često mijenjam modele mobitela, često mi se i događa da me prijatelji i poznanici pitaju koliko megapiksela ima kamera. Nakon što kažem 8 ili više reakcija je: "Wow, to je dobra kamera.". Naravno da je to potpuno krivo razmišljanje jer količina megapiksela nije nužno u korelaciji s kvalitetom kamere, odnosno fotografijama koje mobitel snima.

Za stvaranje ovog mita kriv je, naravno, marketing koji je doveo do toga da je standard za mobitele više klase 8 megapikselna kamera (iPhone 5, Z10), ali i 13 megapikselna kamera (Galaxy S4, Xperia Z).

Tu svakako treba istaknuti i HTC Titan 2 (koji se prodaje u Americi) sa senzorom maksimalne rezolucije 16 megapiksela te neizostavni Nokijin zadnji Symbian model – 808 sa nevjerojatnim senzorom od 41 megapiksela.

Marketing igra na kartu – što je više piksela, to je i fotografija oštrija. No, brojke uistinu ne igraju ključnu ulogu u samoj kvaliteti fotografija, a to ćemo pokušati prezentirati na primjerima. U nastavku se nalaze 100% crop snimke sa tri Motorolina mobitela koja su mi trenutno dostupna – RAZR i, XT720 i Motoluxe. Sva tri mobitela imaju senzore od 8 megapiksela.Motoluxe                              RAZR i                             XT720

Kao što je vidljivo – Motoluxe definitivno ima najlošiju kvalitetu fotografije, no to je i očekivano jer je i najjeftiniji mobitel te vjerojatno koristi najjeftiniji senzor, najlošije kvalitete.

Razr I ima najviše detalja, no i nešto više šuma, dok je fotografija kod XT720 najviše izbalansirana (agresivnijim uklanjanjem šuma je obrisana i određena količina detalja).

Što sam želio ovim pokazati? Upravo to da unutar mobitela sa senzorom iste rezolucije postoje, čak i dramatične razlike.

No što je sa senzorom manje rezolucije? Može li on snimiti fotografiju bolje kvalitete? Odgovor je - može!

U nastavku je 100% crop fotografije snimljene još jednom Motorolom – 5 megapikselnom ZN5.Za ovu fotografiju slobodno možemo reći da je ispala najbolja. Razina detalja je visoka, a razina šuma je također potpuno prihvatljiva, iako je puna rezolucija "samo" 5 megapiksela.

Što sam želio pokazati ovime? Upravo ono što i naslov teksta govori – megapikseli su mit i njihova količina nikako pozitivno ne utječe na kvalitetu fotografije. Postoji vrlo izgledna mogućnost da oni čak i negativno utječu na samu kvalitetu slike.

Brojka koja govori o količini megapiksela u stvari govori koliko piksela kamera može snimiti. Pojednostavljeno, scena koju snimamo mobitelom kroz leću pada na senzor te se analogno/digitalnom konverzijom pretvara u mrežu piksela. Generalno, što je senzor veći to je veći piksel, a samim time je on sposoban primiti više svjetla, pa je i posljedica kvalitetnija snimljena fotografija.

Ono što je problem kod mobilnih uređaja je nedostatak prostora. Zbog toga su većina 5, 8 pa čak i 13 megapikselnih senzora jednake veličine. Povećanjem broja piksela uz zadržavanje jednakih dimenzija senzora smanjuje se veličina svakog piksela koji se nalazi na mreži piksela senzora. Smanjenjem te veličine za direktnu posljedicu ima i pogoršanje kvalitete fotografije zbog smanjenja količine svjetlosti koju svaki piksel može prihvatiti.

Tako primjerice možemo usporediti fotografiju s običnog fotoaparata s približno jednakom količinom megapiksela, ali neusporedivo većim senzorom (samim time i većim pikselom). Snimljena fotografija je puno bolje kvalitete od prethodno snimljenih.Snimljeno Fujiem S8000

Upravo je ovaj problem prepoznao HTC te je na nedavno predstavljenom modelu – One uveo koncept UltraPixel tehnologije. Iako, UltraPixel u stvari nije zasebna tehnologija, već označava da HTC One dolazi sa senzorom jednake veličine – kao i primjerice Samsung Galaxy S4, ali uz 3 puta manju količinu piksela. Samim time je veličina pojedinog piksela bitno povećana te je rezultat fotografija bolje kvalitete.

Uz optičku stabilizaciju, veliki otvor blende te prethodno spomenuto povećanje veličine piksela HTC One će zasigurno biti odličan cameraphone, no za konačnu ocjenu ipak ćemo pričekati da nam stigne na test.

Nadam se da je ovaj članak nekima od vas bacio novo svjetlo na mit o megapikselima te da je jasno da "više je bolje" u ovom slučaju ne vrijedi.