Top teme Windows

Može li moje računalo pokretnuti Windows 11?Microsoft je nedavno najavio novu generaciju svog operativnog sustava – Windows 11, a sada i njegovu prvu javnu i stabilnu beta verziju. No, kao što već vjerojatno znate, nove Windowse neće moći pokrenuti baš sva računala.Microsoft je očito napravio neke ključne promjene koje ga čine ekskluzivnim za noviji hardver, tako da čak i neki njihovi Surface uređaji neće moći pokrenuti Windows 11. U čemu je kvaka?

Microsoft je naveo službene minimalne specifikacije za Windows 11, a one izgledaju ovako:

- Processor: 1 GHz s 2 ili više jezgri, na 64-bitnim procesorima

- RAM: 4 GB

- Pohrana: 64 GB

- Firmware: UEFI, Secure Boot

- Sigurnost: TPM 2.0

- Grafika: Kompatibilna s DirectX 12 ili kasnijim verzijama, WDDM 2.0 driver

- Zaslon: 720p, najmanje 9 inča

- Za Windows 11 Home edition potrebna je i internetska veza

Na prvi pogled, stvari ne izgledaju loše. Čak su i računala stara 10 godina imala ovakve ili bolje specifikacije, no problem je u nečem drugom, a to je ono što ste u ovom popisu vjerojatno zanemarili – TPM 2.0 (Trusted Platform Module verzija 2.0). Naime, za mnoga starija računala TPM 2.0 je nešto što je Microsoft ocijenio apsolutno potrebnim. No, kompatibilnost je kombinacija više faktora, pa čak i neka računala s TPM 2.0 neće moći pokrenuti Windows 11 - uključujući Microsoftov Surface Studio 2, lansiran 2018. godine.

U Microsoftu  kažu da će biti podržani isključivo Intelovi procesori osme generacije i noviji, što kod spomenutog Surfacea nije bio slučaj, a nećete dopustiti instalaciju Windowsa 11 ni na sva računala s AMD procesorima.

Što je zapravo TPM 2.0?

TPM je sigurnosni modul koji može biti fizički čip ili kriptirani ključ ugrađen u procesor. On čuva vaš disk prije pokretanja računala, kako biste bili zaštićeni od napada. Vaše računalo provjerava ključ prije pokretanja, a ako nešto nije u redu, sadržaj na njemu će ostati zaključan. Microsoft očito nastoji Windows učiniti sigurnijim, ali cijenu će morati platiti neki stariji uređaji.

Kako saznati podržava li vaše računalo TPM 2.0?

Najjednostavniji način je potraga u Device manageru, odnosno Upravitelju uređaja. Pritisnite tipku Windows na tipkovnici ili kliknite gumb izbornika Start i upišite ‘Upravitelj uređaja“ i kliknite na njega. Sada biste trebali vidjeti popis komponenti unutar računala.

Ako je TPM 2.0 izlistan, ali još uvijek niste sigurni je li vaš procesor kompatibilan, Microsoft je izradio popise posebno kompatibilnog hardvera. U nastavku slijede za AMD, Intel i Qualcomm procesore:

AMD

Intel

Qualcomm

Imajte na umu da ovaj popis možda nije konačan te da su izmjene moguće.

Alternativno, Microsoft je u početku lansirao aplikaciju ‘PC Health Check’ kako bi korisnicima olakšao provjeru je li Windows 11 kompatibilan s njihovim računalom, no u vrijeme objave ovog članka, privremeno ju je uklonilo dok ne unese izmjene koje bi trebale pružiti više informacija.

U međuvremenu svakako posjetite Microsoftovu stranicu Windows 11 i otiđite do odjeljka "Check compatibility".