Apple

Najprodavaniji mobitel je iPhone 14 Pro Max. Samsung Galaxy S23 Ultra je naprodavaniji Android

Znamo da je tržište smartfona općenito u padu, konkretno čak 13% u odnosu na prošlu godinu, ali postoji jedan segment koji ipak raste. Radi se o najskupljim modelima, odnosno onima s cijenom višom od 500 dolara, kako ih je kategorizirao Canalys.

Tako je u prvom kvartalu ove godine tržište najskupljih mobitela poraslo za 4,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a tržišni udio im je dosegao skoro trećinu, konkretno 31%. Dakle, sve više kupujemo skuplje mobitele, što je zapravo svojevrstan apsurd s obzirom na makroekonomsku situaciju, tj. inflaciju i sve izvjesniju globalnu recesiju.

Prema analizi Canalysa, najprodavaniji uređaj u ovoj kategoriji bio je ujedno i jedan od najskupljih – iPhone 14 Pro Max, dok mu za vrat pušu njegova manja braća iPhone 14 Pro, iPhone 14 i iPhone 13.

Najprodavaniji Android uređaj bio je, isto tako jedan od najskupljih, tj. Samsung Galaxy S23 Ultra, kojeg opet slijedi jedan iPhone. Ovoga puta iPhone 14 Plus.

U infografici ispod možete vidjeti popis 15 najprodavanijih uređaja iz ove kategorije, kao i odnos tržišnih udjela po cjenovnim razredima.