Android Top teme

Najzanimljivije značajke koje donosi Android 15

Android 15 trenutno se nalazi u beta 2 fazi testiranja, no već sada su poznate mnoge značajke koje s njim dolaze. U ovom tekstu ćemo navesti nekolicinu najzanimljivijih, što svakako nije konačan broj. Do jeseni, kad Google finalizira novu generaciju svog operativnog sustava, za očekivati je da ćemo upoznati još dota novih.

Privatni prostor

Private Space značajka sada je službeno dio Androida 15. Kao što ime sugerira, ona omogućuje stvaranje skrivenog prostora za aplikacije koje želite sakriti od radoznalih pogleda. Te aplikacije neće biti vidljive na početnom zaslonu ili bilo gdje drugdje, niti će s njih dolaziti obavijesti. 

Možete koristiti svoje postojeće zaključavanje zaslona ili biometriju za zaštitu privatnog prostora ili eventualno postaviti novu lozinku. Aplikacije u privatnom prostoru pohranjene su u zasebnom odjeljku na dnu izbornika, a možete odabrati želite li prikazati skrivene aplikacije kad je privatni prostor zaključan. Zgodno za situacije u kojima se vaš povremeno ustupate drugima, a želite da određene aplikacije ostanu privatne.

Zaštita od krađe

U Androidu 15, Google predstavlja novu značajku pod nazivom Theft Detection Lock, koja koristi umjetnu inteligenciju za otkrivanje kad je telefon ukraden. Koristi podatke iz unutarnjih senzora kao što su akcelerometar i žiroskop kako bi utvrdila je li vaš telefon odnese, što utvrđuje zahvaljujući praćenju vaših prethodnih kretnji, rukovanja uređajem i učenjem obrazaca ponašanja. Ako se otkrije krađa, vaš telefon će se odmah zaključati, a za otključavanje će biti potreban PIN ili biometrijski podaci. 

Theft Detection Lock će biti dostupan na telefonima s Androidom 10 i novijim, ali dio koji omogućuje zaštitu od vraćanja na tvorničke postavke dostupna je samo na Androidu 15. Ako lopov pokuša vratiti vaš telefon na tvorničke postavke i ponovno ga postaviti, neće moći osim ako ne znaja podatke za prijavu putem vašeg Google računa.

Djelomično snimanje zaslona

Snimanje zaslona odavno je prisutno, ali s Androidom 15 dobiva novu zanimljivu i svakako korisnu značajku. Sada ćete moći dijeliti ili snimati samo prozor aplikacije umjesto cijelog zaslona uređaja. Bit će zgodno u situacijama u kojima se slučajno prebacite na aplikaciju koju niste namjeravali snimiti ili kada zaboravite onemogućiti obavijesti.

Poboljšan multitasking za velike zaslone

Android 15 donosi bolje značajke multitaskinga za uređaje s velikim zaslonima. U novoj verziji moći ćete zalijepiti taskbar kako bi uvijek bio vidljiv za brzo mijenjanje aplikacija. Ovo je također bilo moguće i na prijašnjim verzijama, na raznim skinovima proizvođača uređaja, a sada će biti dostupno na razini operativnog sustava. Osim toga, moći ćete spremiti svoje omiljene kombinacije aplikacija podijeljenog zaslona pomoću novog gumba za uparivanje", i to u izborniku nedavno aktivnih. Dodirom ovog gumba stvara se prečac na početnom zaslonu koji otvara obje aplikacije u načinu podijeljenog zaslona.

Podrška za satelitsku komunikaciju

Satelitska povezanost je na nekim uređajima bila dostupna i na Androidu 14, ali uglavnom na kineskom tržištu. Međutim, s Androidom 15 postaje sastavni dio operativnog sustava, što će u svakom pogledu olakšati upotrebu i možda potaknuti proizvođače da započnu s masivnijom primjenom. Aplikacije mogu koristiti API-je za otkrivanje kada je telefon spojen na satelit umjesto na mobilnu mrežu ili Wi-Fi, što im omogućuje prilagodbu upotrebe podataka. Štoviše, za razliku od Appleovog rješenja na iPhoneu, satelitska povezivost Androida 15 podržava SMS, MMS i RCS poruke za i nije ograničena samo na hitne službe.

Arhiviranje aplikacija

Android 15 donosi arhiviranje aplikacija na razini operativnog sustava. Arhiviranje funkcionira poput deinstaliranja aplikacije, ali zadržava neke korisničke podatke na uređaju. Dakle, kada ponovno instalirate tu aplikaciju, možete nastaviti tamo gdje ste stali. Ikona arhivirane aplikacije postaje siva, a dodirom na nju odlazite u Google Play za preuzimanje. Nova verzija Androida nudit će i opciju automatskog arhiviranja aplikacija koje ne koristite često radi uštede prostora na uređaju.

Poboljšan „kontinuitet“ za sklopive uređaje

Sklopivi uređaj, poput Samsunga Galaxy Z Fold 5, nude veliki unutarnji zaslon za aktivnosti poput gledanja filmova, čitanja knjiga, lakšeg rada s Office dokumentima i sl. Međutim, kad ga preklopite, radnja se često prekine. U Androidu 15 dolazi nova gesta koja omogućuje nastavak aktivnosti s unutarnjeg na vanjskom zaslonu, povlačenjem prema prsta prema gore.