Nakon blamaže na prezentaciji Bard chatbota, Google na burzi izgubio 100 milijardi dolara vrijednosti

Kao što je bilo i najavljeno, Google je u Parizu jučer službeno predstavio svoje viđenje AI chatbota koji bi trebao konkurirati besplatnom ChatGPT-u, razvijenom od strane OpenAI fondacije, u koju su inače pozamašne svote uložili Elon Musk i Microsoft.

Tako je svjetlo dana ugledao – Bard, chatbot koji će na vaša pitanja odgovarati instantno, a na temelju informacija koje prikuplja na internetu. Vidjeli smo da je ChatGPT ograničen po pitanju nedavnih događaja, stoga bi Bard, s obzirom na Googleov položaj na tržištu pretraživanja interneta, trebao donijeti mnoge prednosti.

No, na jučerašnjem eventu, usred prezentacije, Googleov Bard se javno osramotio nakon što je pokušao odgovoriti na pitanje o prvim snimkama ekstrasolarnih planeta. Umjesto da se radi o europskom teleskopu iz 2004. godine, Bard je odgovorio da je za to zaslužan NASA-in James Webb teleskop. S obzirom da je event u stvarnom vremenu praćen na Twitteru, u kratkom roku su se javili astronomi i ukazali na grešku.

Nakon ove javne blamaže, Googleova krovna kompanija Alphabet (NASDAQ: GOOGL) je jučer na burzi izgubila 7,6% vrijednosti, zbog čega je iz vrijednosti kompanije po tržišnoj kapitalizaciji izbrisano nevjerojatnih 100 milijardi dolara. Naravno, to ne znači da e Googleove dionice neće oporaviti, no Bard je očito startao prilično loše.