Aplikacije Top teme

Ne koristite ChatGPT za školu i učenje. Ako ne zna rješenja, izmislit će prilično glupe odgovore

ChatGPT je podigao veliku prašinu i mnogi postavljaju pitanja kada će nam uzeti radna mjesta. Osim što odgovara na kompleksna pitanja i generira programski kod, često rješava i matematičke probleme. No, nemojte se prerano veseliti, jer besplatna verzija trenutno dostupna na internetu je, u najmanju ruku, manjkava.

ChatGPT u ovakvoj formi možda može pomoći kod nekih nedoumica, a možda vam pomoći i da pobijedite u nekom kvizu, ali, djeco, nemojte ga koristiti za domaći rad. I ne samo vi djeco, nego i studenti, jer malom igrom možete dođi do zaključka da kad o nečemu nema dovoljno informacija, ChatGPT će jednostavno izmisliti priču.

U nastavku pogledajte primjere s kojima sam se poigrao jutros, a tiču se književnosti, matematike i povijesti. Za ostale domene možete se sami poigrati.

Notorni primjer iz povijesti. Ban Jelačić nije ratovao s Napoleonom, niti je ikad bio na Galipolju.

Primjer iz književnosti. Kad nešto ne postoji, besplatna verzija ChatGPT-a jednostavno izmisli priču na temelju slučajno odabranih informacija, koje su u nekoj mjeri povezane s lokacijom.

Primjer iz matematike. Tricky pitanje i potpuno krivi odgovor. Točno rješenje je da nema te brzine da bi se prosjek povećao za dvostruki iznos. Konkretan odgovor bi bio - beskonačnom brzinom.

Nakon ovog netočnog odgovora, pomislio sam da nisam bio dovoljno jasan pa sam pitanje upotpunio pojmom "ukupna prosječna brzina". Međutim, odgovor je sada ispao još gluplji.