Top teme

Ne koristite Windows aktivacijske ključeve koje vam ponudi ChatGPT, evo zašto

Internetom zadnje vrijeme kruže priča o tome kako ChatGPT i Google Bard mogu generirati ključeve za Windows 11 ili Windows 10 operativne sustave. Ali, kao što već možete pretpostaviti, čini se da takvi ključevi nisu u potpunosti funkcionalni.

Tako je jučer Neowin izvijestio da ChatGPT može generirati validan Windows ključ, isto kao Google Bard, koji, istini za volju, nije dostupan u EU, ali ga vjerojatno možete koristiti putem VPN-a.

Ovaj izvor je također objavio kako je zabilježena uspješna nadogradnja s Windows 11 Home OS-a na Windows 11 Pro verziju, koristeći istu metodu.

Također, internetom kruži i objava na Redditu da je kod zatražen za Windows 7 Ultimate zapravo radio za Windows 11 Pro, no znamo da to ne mora nužno odgovarati istini.

Dakle, što se događa? Za početak, veliki broj ovih ključeva ionako ne radi. Međutim, jedan dio korisnika je ipak uspio u ovome i pomoću ponuđenih serijskih ključeva uistinu uspio pokrenuti Windows 10 ili 11 instalaciju, odnosno nadogradnju na Pro verziju.

Savjeti koji se na Redditu daju onima koji ne uspijevaju je da nastave pokušavati, no to nije kraj priče.

Stvar je u tome što se čini da su ovo generički instalacijski ključevi, što znači da omogućuju instalaciju određene verzije Windowsa, ali što je ključno, ne i aktivaciju. Ovi ključevi besplatno su dostupni i dizajnirani za svakoga tko želi, na primjer, isprobati Windows na svom om računalu.

Drugim riječima, nastavljanje s instalacijom (ili procesom nadogradnje) s jednim od ovih ključeva, koji se na prvi pogled čini da radi, moglo bi završiti bolno kad shvatite da se ne može aktivirati, a to znači da ćete na kraju morati vratiti svoje računalo na prethodno stanje.

Ukratko, uzalud ćete proći nepotrebnu gnjavažu. Ono što chatbotovi čine jest izvlačenje generičkih ključeva za isprobavanje Windowsa, a ako netko uspije njime aktivirati proizvod, to se svodi na razinu statističke pogreške.

Čak ako u nekom slučaju jedan od ovih ključeva i radi, te se pokaže valjanim za aktivaciju – o čemu doduše također postoje neke informacije upitne kredibilnosti, i dalje smatramo da ćete u nekom trenutku neizbježno platiti cijenu za zaobilaženje plaćanja. Ukoliko dođe do pravnih posljedica, bacanje krivnje na chatbota koji vam je dao ključ neće biti vjerodostojna obrana jer ste svjesno učinili nešto protuzakonito.