Njemačka će dopustiti upotrebu Huaweijeve opreme za gradnju 5G mrežaOtprilike godinu dana je prošlo otkako je američki predsjednik Donald Trump proglasio izvanredno stanje zbog Huaweija koji tobože predstavlja prijetnju njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Američka je administracija ovu kinesku kompaniju optužila za špijuniranje, odnosno mogućnost slanja informacija kineskoj vladi, ali bez predočenja bilo kakvog dokaza.

Uskoro je postalo jasno da se zapravo radi o igri, odnosno zauzimanju strateških pozicija u trgovinskom ratu s Kinom, no Amerikanci su pritom vršili pritisak i na svoje saveznike u cijelom svijetu da ne koriste Huaweijevu opremu za izgradnju 5G mreža.

Istina, nekolicina njih ih je poslušala, ali ključni igraći su ipak zadržali svoju autonomiju odlučivanja. Najnovija vijest stiže iz Njemačke, koja je odobrila korištenje Huaweijeve infrastrukture, što je zapravo posljedica lobiranja samih operatera, u ovom slučaju Deutsche Telekoma, Vodafonea i Telefonice. Naime, ove kompanije su već u nekoliko navrata objasnile da bi prelazak na opremu drugih kompanija (Ericsson, Nokia ili ZTE) uzrkovoalo dodatno financijsko opterećenje, a konačni rezultat bi bilo kašnjenje puštanja u rad komercijalnih 5G mreža.

Huawei je inače sklopio preko 20 ugovora o gradnji 5G mreža s europskim operaterima, među kojima je i Španjolska, no njemačko odbijanje američkog pritiska ima poseban značaj, budući da se radi o jednom od njihovih najvjernijih saveznika.

Usput dodajmo da je Huawei u suradnji sa švicarskim operaterom Sunrise prilikom testiranja njegove 5G mreže postigao brzinu od 3,67 Gbps u downloadu.