Noa E1 - Recenzija

Noa E1

Noa brand u zadnje vrijeme u svom portfelju nudi poveći broj uređaja iz nižeg cjenovnog razreda. Do sada sada smo recenzirali razne kombinacije hardvera, veličina zaslona, kamere i ostalih karakteristika, a sada pred sobom imamo model Noa E1 s cijenom od 1000 kuna, koji donosi još jednu zanimljivu karakteristiku.

Iako dolazi s relativno malim zaslonom (4,5 inča), ispod haube donosi noviju generaciju procesora i cijeli gigabajt RAM-a, no ono najvažnije kod ovog uređaja je baterija kapaciteta od čak 3000 mAh, što obećava natprosječnu autonomiju. Kako nas je Noa E1 poslužio ovih desetak dana koliko smo se družili s njim i kakav je dojam na nas ostavio, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

132 x 65 x 10,5 mmMasa

150 gramaZaslon

4,5″ IPS LCD 960 x 540, 244 ppiSoC

MediaTek MT6735MCPU

Četvrojezgreni na taktu 1,5 GHzRAM

1 GBInterna memorija

8 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB-OTG3G

HSPA+4G

LTEOS

Android 5.1 LollipopKamera

8 MP/720pPrednja kamera

8 MPBaterija

3000 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Natprosječna autonomija

Zaslon manje rezolucijeKompaktne dimenzije

Kapacitivne tipke bez osvjetljenjaFluidno sučelje
Podržava memorijske kartice i USB OTG
Izmjenjiva baterija
Dizajn, kućište i zaslon


Kod uređaja koji daju prioritet jačoj bateriji, dizajn ne igra važniju ulogu, tako da je većina takvih modela dizjanirana klasično. Slično je i s Noom E1, koji dolazi u četvrtastom kućištu, ravnih linija i simetričnog oblika. Blaga zaobljenja za ugodniji hvat nalazimo na rubovima i stražnjem poklopcu. Budući da se radi o 4,5-inčnom uređaju, ukupne dimenzije su također manje i uređajem je lakše rukovati nego s većinom današnjih uređaja.

Oko kućišta imamo imitaciju kroma, a od istog materijala izrađene su i fizičke tipke koje se nalaze na desnom boku. Micro USB utor se nalazi na pomalo neobičnom mjestu na desnom dijelu donjeg ruba, a 3,5 mm audio utor na vrhu.S obzirom na poveću bateriju unutar kućišta, odnos zaslona i okvira nije mogao biti tako povoljan kao kod npr. modela Noa Move, ali je i dalje zadovoljavajući. Iz istog razloga uređaj je nešto deblji, a masa mu iznosi prihvatljivih 150 grama.

Ispod zaslona imamo dobro označene kapacitivne tipke, ali nažalost nemaju pozadinsko osvjetljenje. Sam 4,5-inči zaslon je izrađen u IPS tehnologiji i dolazi u rezoluciji 960 x 540 točaka, što na spomenutoj dijagonali rezultira gustoćom od 244 ppi. Neki će zbog ovoga zasigurno prigovoriti na oštrinu teksta, odnosno crnog fonta na bijeloj pozadini, ali ovo je za jedan uređaj s cijenom ispod 1000 kuna i više nego dovoljno. Kutovi vidljivosti su vrlo dobri, a isto vrijedi i za preciznost i odaziv, tako da zamjerki na zaslon nemamo.

Hardver, performanse i povezivanje


Noa E1 pokretan je MediaTekovim procesorom MT6735M s četiri jezgre na taktu od 1,5 GHz. Tu je i 1 GB RAM-a, što će osigurati kvalitetan multitasking u okvirima potreba prosječnog korisnika. Ova konfiguracija sama po sebi će pokrenuti i zahtjevnije igre (npr. Asphalt 8), ali igrivost je daleko ispod one na jačim uređajima, kao i na onima s većom rezolucijom zaslona. Korištenje mailova, chat servisa, društvenih mreža i ostalih aplikacija odvija se najnormalnije i uređaj s njima nema nikakvih poteškoća.

size="medium"

Niti na ostale segmente hardvera nemamo prigovora. Prijem signala i kvaliteta poziva zadovoljit će većinu korisnika, a glasnoća zvuka u slušalici je prosječna. Isto vrijedi i za vanjski zvučnik, koji se nalazi na poleđini, pa je zato opći dojam nešto slabiji nego kod uređaja koji ga imaju na dnu kućišta.

Noa E1 nudi osnovne načine povezivanja kao što su WiFi i Bluetooth, ali i USB OTG, a ne treba zanemariti ni podršku za LTE mreže, što u ovom cjenovnom razrednu ne nalazimo toliko često. Nedostaje NFC i još pokoji protokol novije generacije, ali uređaj zato nudi mogućnost korištenja dviju SIM kartica (obje micro SIM formata) i utor za micro SD memorijske kartice. Ovdje još dodajmo da prostor za pohranu deklarativno iznosi 8 GB, ali je krajnjem korisniku dostupno nešto manje od 5 GB.

Softver i sučelje


Na većini Noa uređaja navikli smo vidjeti skoro pa čisti Googleov AOSP, osim nekih modela koji sadrže poseban set ikonica. Ovdje to nije slučaj, pa tako Noa E1 dolazi s normalnim ikonicama koje je lako razlikovati. Verzija Androida je 5.1 Lollipop, dakle najnovija.

Sučelje je zbog toga vrlo brzo i fluidno, dakle radi bez bilo kakvog zapinjanja. U ovih desetak dana, koliko se družimo s ovim uređajem, nismo zabilježili niti jedno rušenje aplikacija, launchera ili sustava u cijelosti. Povremeno se znalo dogoditi da web preglednik uspori kad se radi s većom količinom otvorenih tabova, ali generalno funkcionira besprijekorno.Od dodatnih aplikacija možemo izdvojiti već pomalo zaboravljeni Documents To Go, upravitelj datoteka i FM radio, kojeg mnogi skuplji uređaji odavno nemaju. Galerija fotografija integrirana je u Google Photos aplikaciju koju možete i ne morate sinkronizirati s vašim Google računom. Ista aplikacija sadrži i vrti video sadržaj standardnih formata i codeca. Za sve drugo bit će potrebno instalirati alternativnu aplikaciju.

Kamera


Noa E1 dolazi s 8 megapikselnom kamerom koja snima i 720p video. Opremljena je autofokusom i LED bljeskalicom. Softver kamere pokriva širok spektar mogućnosti podešavanja, što uključuje i razne načine snimanja (Panorama, HDR, dodavanje raznih efekata i sl.) Moguće je podešavati ekspoziciju, ISO, način scene, balans bijele boje, uključiti antiflickering, detekciju lica i osmjeha, samookidač, te podešavati veličinu slike i videa.

Uređaj relativno brzo fokusira i okida, osim kad snimate iz neposredne blizine. Tada je autofokusu potrebno malo više vremena, pa je najbolje da fokusirate prstom dodirom na zaslonu. Isto vrijedi i za uvjete kad je osvjetljenje slabije.

size="medium"

Kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima je zadovoljavajuća, dapače, čak i iznad očekivanja za ovaj cjenovni razred, ali ćete u nekim situacijama morati odabrati ručno podešavanje balansa bijele boje. Naime, algoritam za obradu boja ponekad zna prenaglasiti ružičastu i/ili crvenu. Oštrina i kontrast su ono što ovim fotografijama podiže kvalitetu, naravno, pod uvjetom da ste pripazili na fokusiranje. Dinamički rang isto tako nije za posebnu pohvalu, ali će HDR opcija u većini slučajeva biti od pomoći.

Šum se povećava razmjerno padu svjetla, što je normalno za jeftinije senzore, ali će i dalje dati kvalitetu koja nadilazi cjenovni razred uređaja. Ono što neće oduševiti je fotografiranje u mraku, budući da je bljeskalica prilično slaba.
Zanimljivo je da i prednja kamera sadrži 8MP senzor, što će omogućiti snimanje kvalitetnijih selfija.

Kamera snima video u najviše 720p rezoluciji i njegova je kvaliteta zadovoljavajuća. Količina detalja je solidna i to uglavnom zbog manjeg stupnja kompresije, a treba pohvaliti i zvuk u videu, koji je osjetno jači nego kod mnogih drugih uređaja slične cijene.

Primjeri fotografija i videa
Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.[responsive_youtube Utonz903_ls]

Baterija


Već je u uvodu rečeno, a mogli ste pročitati i u specifikacijama da baterija ima kapacitet 3000 mAh, što je definitivno najzanimljiviji dio uređaja, jer osigurava višednevnu autonomiju. Brojka od 3000 mAh sama po sebi nije impresivna, ali s obzirom da imamo mali zaslon male rezolucije i relativno štedljiv procesor, rezultat koji daje je izvrstan.
Pod višednevnu autonomiju podrazumijevam minimalno dva dana, a ako ne budete pretjerivali s igranjem i streamanjem videa, izdržat će vam i cijela tri.

Screenshot_2015-09-25-08-53-26 Screenshot_2015-09-25-08-53-32

Dakle, uz nekakvo umjereno korištenje koje podrazumjieva stalnu vezu s internetom, sinkronizaciju jednog e-mail pretinca, Hangouts i Whatsapp aplikacije, oko sat vremena razgovora, do dva sata korištenja web preglednika i/ili društvenih mreža, okidanje desetak fotografija, pola sata igranja i oko 45 minuta slušanja glazbe, te uz učestalo komuniciranje putem maila i chat servisa, baterija mi je izdržala nešto više od dva dana.

Zaključak


Noa E1 je uređaj koji je u prvom redu namijenjen onima koji trebaju smartfon prosječnih mogućnosti i natprosječno izdržljive baterije, a istovremeno imaju ograničen budžet. Isto krećemo od pretpostavke da vam je dovoljan relativno mali zaslon i kamera kojom ćete povremeno okinuti pokoju fotografiju i snimiti kraći video.

Naravno, većina današnjih vlasnika smartfona redovito komunicira putem chat aplikacija i društvenih mreža i u tom pogledu Noa E1 nudi sve što vam treba, dakle dovoljno snage i kapaciteta. S druge strane, na relativno malom zaslonu kakav je ovaj, opći komoditet korištenja i tipkanje po tipkovnici neće ostaviti tako upečatljiv dojam kao na većim uređajima.

Klasičan dizajn odgovarat će najširem spektru kupaca, a kompaktne dimenzije svima onima koji inače mulu muče noseći sve po džepovima. S obzirom na sve navedeno, cijena od 999 kuna čini se povoljnom i razumnom.

Noa mobile