Noa H2 – Recenzija

U cjenovnom rangu do 1000 kuna na tržištu vlada velika gužva. Zanimanje kupaca je veliko, ali i sama ponuda, zbog čega je kupcu vrlo lako zalutati. Do sada smo ovom cjenovnom razredu u glavnom viđali uređaje koji baš i nisu reprezentativno izrađeni, a nisu se mogli pohvaliti ni ostalim segmentima.

Kao osvježenje u ovu klasu stiže Noa H2, službeno predstavljen krajem veljače na MWC-u u Barceloni. Uređaj je u potpunosti izrađen iz metala, a što će se mnogima svidjeti, vidno bolje dizajniran od mnogih konkurentskih modela, s vrlo malim okvirom oko zaslona i ukupnom debljinom od samo 7,5 milimetara.

Noa H2 ne zaostaje ni po ostalim detaljima, a donosi i izvrstan čitač otisaka prstiju, što u ovom cjenovnom razredu nije baš lako naći. O svemu ovome podrobnije, ali i našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
141 x 70 x 7,5 mm

Masa
150 grama

Zaslon
5,0″ IPS LCD In-cell 1280 x 720, 293 ppi

SoC
MT6737

CPU
Četverojezgreni

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, microUSB, USB OTG

Brzo punjenje
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 6.0 Marshmallow

Kamera
13 MP/720p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
2250 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Aluminijsko kućište i kvaliteta izrade
Starija verzija Androida

Jamstvo u slučaju fizičkog oštećenja

Čitač otisaka prstiju

Omjer uloženo/dobiveno

Dizajn, kućište i rukovanje

Kao što je već rečeno, Noa H2 dolazi u jednodijelnom metalnom kućištu, koje samo po sebi jamči visoki stupanj čvrstoće uređaja u cjelini. Preciznost izrade je na visini, što smo već navikli vidjeti kod Noa branda, ali smo sada ugodno iznenađeni ulaskom ovakve koncepcije kućišta u najniži cjenovni razred. Kad Nou H2 uzmete u ruku, imate osjećaj da se radi o kud i kamo skupljim uređaju.

Za dizajn možemo reći da je klasika, budući da na njemu ne vidimo (nepotrebno) eksperimentiranje, što će cijeniti većina kupaca. Istina, klasičan dizajn je igra na sigurno, ali to ne znači da uređaj ne izgleda manje atraktivno, dapače.

Aluminij od kojeg je kućište izrađeno čak i nije toliko klizav kao kod nekih drugih uređaja. Kao bonus tu su još dvije šire trake s rebrastom teksturom, smještene na dnu i vrhu, te kao takve odlično dođu kao zaštita od klizanja.

Ovdje želim nabaciti usporedbu sa Xiaomi uređajima iz istog cjenovnog razreda, čiji je aluminij za cijelu generaciju iza, dakle po kvaliteti nije izravno usporediv s ovim.

Fizičke tipke se nalaze na desnom boku kućišta, dakle imaju logičan smještaj, dok je ladica za SIM kartice na lijevom. Ono što pomalo čudi je smještaj micro USB utora za punjenje na vrhu kućišta, zajedno s 3.5-milimetarskim audio utorom, zbog čega je vanjski zvučnik na dnu smješten po sredini.

S obzirom na ukupne dimenzije, uređaj izvrsno leži u ruci, a najzadovoljniji će biti oni koji ne vole velike smartfone. Recimo i to da uređaj ima vrlo dobar omjer zaslona i okvira za ovaj cjenovni razred, tako da je «meso» minimalno.

Čitač otisaka prstiju u ovom cjenovnom razredu ne nalazimo često. Preciznost i brzina otključavanja su na zadovoljavajućoj razini, tako da svakako treba pohvaliti ulazak ove sigurnosne komponente u cjenovni razred ispod 1000 kuna.

Zaslon

5-inčni IPS LCD zaslon dolazi u 1280 x 720 rezoluciji, čime ostvaruje gustoću točaka od 293 ppi. Relativno malo u usporedbi s najnovijim zaslonima, ali još uvijek dovoljno za ugodan rad, budući da je vrlo blizu granice od 320 ppi, nakon koje prosječno ljudsko oko ne može izolirati pojedini piksel.

Bitno je napomenuti da se radi u tzv. in-cell zaslonu, kojeg u ovom cjenovnom razredu također nije lako naći. Karakterizira ga osjetno manja debljina, što na kaju smanjuje i ukupnu debljinu uređaja.

U današnje vrijeme više ni ne možete naći smartfon sa zaista lošim zaslonom, tako da ni Noa H2 tu nije izuzetak, no ipak nemojte očekivati jakost pozadinskog osvjetljenja kao na skupljim modelima. Zaslon kao takav će zadovoljiti potrebe velike većine kupaca, a dobro je znati da dolazi s već zalijepljenom zaštitnom folijom.

Hardver, performanse i povezivanje

Od uređaja iz najnižeg cjenovnog razreda nitko ni ne očekuje bijesne performanse. Ovdje prvenstveno mislim na igranje zahtjevnijih igara, koje su kreirane za hardverski jače uređaje, ali one malo manje zahtjevne ni ovome neće predstavljati problem. Zato većina drugih aplikacija radi sasvim normalno.

Za to je zaslužan Mediatekov MT6737 procesor u kombinaciji s 2 GB RAM-a, što je za Android uređaje u današnje vrijeme minimum. S 2 GB RAM-a možete biti sigurni da će multitasking raditi bez trzavica, dok to kod onih s 1 i 1,5 GB nije slučaj.

Za pohranu je zaduženo 16 GB interne memorije, od čega vam je na raspolaganju nešto manje od 11 GB. Za one kojima je potrebno više, uređaj ima hibridni utor za microSD memorijsku karticu, dakle moguće ju je koristiti umjesto sekundarne SIM kartice. Naravno, u tom slučaju se morate odlučiti je li vam važnija dodatna memorija ili usluge drugog operatera.

Prijem signala i kvaliteta telefonskog poziva nisu upitni, kao ni GPS, koji s Google kartama radi izvrsno. Vanjski zvučnik je prosječne glasnoće, što je za ovaj cjenovni razred više nego dobro. Priložene slušalice vas neće oduševiti kvalitetom, ali neće niti razočarati.

Softver i sučelje

Noa H2 vrti Android 6.0 Marshmallow, povrh kojega nema posebne nadogradnje sučelja. Dakle, imamo čistu situaciju kao na Googleovim uređajima. Vidljivo je da se radi o starijoj verziji Androida, usprkos činjenici što je Nougat dostupan već skoro godinu dana, a u beta fazi testiranja već je i Android O.

Jedan od krivaca za ovakvu situaciju je proizvođač procesora, u ovom slučaju MediaTek, a vidjeli smo da nadogradnje sada kasne više nego ikada prije, zbog čega se Nougat nalazi na rekordno malom broju Android uređaja, manjem nego bilo koja prethodna verzija. Čini se da nadogradnje polako postaju ekskluziva za skuplje modele, a što će na kraju biti s ovima iz nižeg cjenovnog razreda, za sada je teško reći.

Bilo kako bilo, s Androiom 6.0 neće vam puno toga nedostajati, jer će sve sadašnje aplikacije na njemu raditi sasvim normalno. Hoće li za koju godinu izaći neka nova, koja ne podržava Android 6.0, u ovom je trenutku teško nagađati.

Za sučelje smo rekli da je čisto Googleovsko, dakle bez posebnih intervencija u izgled i funkcionalnost, što u startu osigurava brzinu i uglađeniji rad. Na uređaju možemo naći standardni set osnovnih aplikacija, među kojima nalazimo upravitelj datoteka, svjetiljku, čitače Office dokumenata, Facebook, pa čak i FM radio, koji je u zadnje vrijeme zaista rijetkost.

Kamera

Noa H2 je opremljen 13 MP primarnom i 5 MP sekundarnom (selfie) kamerom. Iako ne posjeduje novotarije poput veće površine senzora ili većeg otvora blende, kamera ovog uređaja ostvaruje sasvim solidne rezultate.

Open source sučelje smo vidjeli na desecima drugih uređaja, ali treba priznati da je logično posloženo i vrlo jednostavno za snalaženje. Nema skrivenih podizbornika, a sve stavke se nalaze u tri kartice unutar glavnog izbornika postavki, čime ćete nakon dan, dva ovladati u potpunosti.

Softver nudi opcije poput otkrivanja lica i osmjeha, samookidač, podešavanja ISO osjetljivosti, ekspozicije i balans bijele, te razne načine scene, softversku stabilizaciju slike i podešavanja veličine slike i videa.

Kvaliteta fotografija u idealnim uvjetima čak i nadmašuje očekivanja s obzirom na cjenovni razred. Oštrina je na vrlo visokoj razini, kao i količina detalja. U situacijama se može dogoditi da kamera u automatskim postavkama preeksponira fotografiju ili joj poveća ISO osjetljivost. To se događa ako je motiv nepravilno fokusiran, a rješenje leži u ručnom odabiru točke koju želite fokusirati, odnosno fokusiranjem svjetlijih dijelova fotografije, zbog čega će automatika izabrati manju vrijednost ekspozicije i/ili ISO osjetljivosti.

U slabije osvijetljenom ambijentu, logično, dolazi do povećanja šuma i općeg pada kvalitete, ali opet ne koliko biste očekivali od smartfona za 1000 kuna. Čak i u noćnim uvjetima, dakle pri vrlo slabom uličnom osvjetljenju, moguće je dobiti pristojnu fotografiju. Isto vrijedi i za snimanje s bljeskalicom, koja će solidno osvijetliti subjekt/objekt i neće previše izmijeniti spektar boja.

Selfie:

Primjer videa:

Baterija

Noa H2 dolazi s baterijom kapaciteta 2250 mAh. Ova brojka nije obećavajuća, ali treba imati na umu da ovaj uređaj ne pogoni gladni procesor, niti je 720p zaslon prevelik potrošač. To znači da će vas čak i pri nešto intenzivnijem korištenju bez problema poslužiti čitav dan, tj. od ujutro do navečer.

Oni malo umjereniji bi mogli izgurati i više od toga, no to će ovisiti o navikama, mikrolokaciji i mnogim drugim faktorima.

Zaključak

Kako vrijeme prolazi, smartfoni postaju sve pristupačniji, što i nije neka novost. Tržište je doslovno zatrpano nevjerojatnom ponudom uređaja iz svih cjenovnih razreda, a u ovom najnižem vlada prilično velika gužva.

Noa H2 se ističe svojim izvrsno izrađenim metalnim kućištem, vrlo dobrim čitačem otisaka prstiju, solidnom kamerom i nelošom autonomijom. Ovaj uređaj biste na prvi pogled vrlo lako mogli zamijeniti za neki skuplji, jer uistinu tako izgleda.

Istina, slabašan procesor neće oduševiti one koji smartfon kupuju radi igara, ali će zadovoljiti većinu onih koji na dnevnoj bazi na internetu čitaju vijesti, slušaju glazbu, žive na društvenim mrežama, chataju ili eventualno postaju slike na Instagram.

Sve to upakirano u zaista kvalitetno kućište po cijeni od 999 kuna čini se kao dobar deal, pogotovo ako u jednadžbu uračunamo Element jamstvo u trajanju od dvije godine, koje pokriva i fizička oštećenja.

 
      
 • Najjstarija djeca

  Odlična recenzija.Slažem se da novija H serija izgleda iznenađujuće kvalitetno,nije to ona Noa od prije koju godinu napravljena od jeftine plastike.

 • Evelin

  Baterija neizmjeniva?

 • Krešimir Blažev

  Samo u servisu, naravno, uz odgovarajući alat.

 • Krešimir Blažev

  Pa najbolje je, tko može, da sam isproba u dućanu. Osjećaj dodira metala je ono što se ne može prenijeti riječima i slikama 🙂

 • Najjstarija djeca

  …isprobao u dućanu H6,H8,H8se,H9,H10 odličan osjećaj,djeluju skuplje no što jesu i bolji je metal od više kineskih brandova.Da nebi netko krivo shvatio ne kažem da je Noa vrh ali ostavlja odličan dojam 🙂

 • jozo

  NOA više nikad, ne zbog mobitela ka mobitela, solidni, mobiteli, ali zbog servisne mreže i podrške.Servisna mreža im je katastrofa.

 • JFK

  Ni bolja ni gora od npr. Samsungove (stoput opjevani Mobis). A obzirom na cijenu, samsumgova bi trebala bit kud i kamo bolja.

 • jozo

  Neznam za Mobis, ali ovi su katastrofa.

 • simun

  Tesko mogu nadmasit kolicinu katastrofe iz samsungova servisa u citi centru one… Tamo rade mesari a ne ljudi koji znaju sto je elektronika i kako se mjenja…

 • Andy Duki

  pitanje da li će ikad doći nougat za H2 ?

 • marko

  zašto danas rijetko koji uređaj , kao ovaj npr, ima FM radio … zašto ga izbacuju ?
  i ako ima netko kakvu fmradio apk nek slobodno kaže 🙂

 • hari

  Ako ti nema na mob cipa za fm radio nemozes nista osim slusat radio putem interneta a za to ti je najbolji tunein radio koji ima skoro sve sto se tice radia…

 • Tomaš

  Wow 5″ smartmob, mislio sam da su izumrla vrsta 😀 😀
  Kad bi se barem sjetli pa napravli jedan 5″ bez mesa ili s minimalnim rubovima kao sammy.

 • marko

  Ma nije to do chipa … FM radio je softversko pitanje …

 • To je ko da tražiš aplikaciju koja će mono zvučnik pretvoriti u stereo. Ako nema hardverske osnove, nema ni stereo zvuka, ni FM radio prijamnika

 • marko

  A koja je to hardverska osniva ?
  Ja kad sam kupio HTC 8 , on je bio bez radija … Pa sa tamo nekom nadogradnjom došao i radio … Stoga ja mislim da je to čisto softversko pitanje ,. Od hardvera ti treba antena tj slušalice

 • hari

  U krivu si da bi uredaj imao radio treba imat fm cip… Ako nema hardvera softverski jedino mozes putem interneta streamat…

 • Gizda

  Definitivno si u krivu. Ista situacija je bila meni sa Lumiom. Windows 8 nije podržavao u početku FM radio, pa je kasnije došla nadogradnja kojom ga je OS podržavao. Ali bilo je istaknuto da će radio dobiti samo oni koji imaju za to hardverske mogućnosti.

 • Marko
 • peco

  zašto mi obrisan komentar ako mislim da je Noa smeće

 • peco

  drži ga u torbici – touch puca sam tako, i sretno.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]