Nokia 3 – Recenzija

Strategija „sljedeće milijarde“, nešto je što je Nokia godinama naglašavala dok je bila direktno uključena u proizvodnju mobilnih uređaja. Govorila je o povezivanju svih ljudi koji mogu koristiti mobilni uređaj spojen na Internet. Nokia je to ostvarivala s jeftinom Asha linijom i kasnije s jeftinijim Lumijama, naravno u suradnji s Microsoftom. Danas je ta strategija ponešto drugačija i HMD ju želi nastaviti, ali u vidu prebacivanja korisnika običnih uređaja na smartfone. Iako HMD Global, finska tvrtka zadužena za stvaranje novih Nokia uređaja, nije direktno spominjala strategiju „sljedeće milijarde“, gledajući  Nokiju 3, cjenovno najpristupačniji Nokia smartfon, vidljivo je da ide u smjeru privlačenja korisnika običnih telefona na smartfone. Dapače, cijelu strategiju je najbolje napraviti s poznatim im brendom. Ovaj cijenom iznimno privlačan uređaj nam je bio na testu dva tjedna, te nam otkrio još nekoliko prednosti. Detalji slijede u nastavku

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
143,4 x 71,4 x 8,5mm

Masa
140 grama

Zaslon
5“ IPS LCD, 1280 x 720, 294ppi

SoC
MediaTek MTK6737

CPU
4 x Cortex A53 @1.4GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, Bluetooth 4.2, NFC, MicroUSB, FM Radio

Brzo punjenje
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 7.1.1 Nougat

Kamera
8MP AF, 720p, 1,12 µm, LED bljeskalica

Prednja kamera
8MP AF, 720p

Baterija
2630 mAh

Cijena

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Slabašan hardver

Stock Android
Ne snima 1080p video

Kamera iznad prosjeka klase

Pakiranje

Kod ovog uređaja HMD je koristio već standardno pakiranje koje dolazi s brzim uputstvima, ključićem za otvaranje ladica za nanoSIM i microSD, klasičnim punjačem, USB/microUSB kabelom duljine 110 cm te WH-108 klasičnim slušalicama.

Dizajn, kućište, ergonomija

Iako Nokia 3 spada u niži cjenovni razred, HMD Global se ipak potrudio oko njenog dizajna. Kućište je kombinacija aluminija i polikarbonata, odnosno ima aluminijski okvir (6000) i polikarbonatnu poleđinu. Načinom izrade, odnosno izgledom, najviše podsjeća na Lumiju 925 te na Lumiju 620 s kojom dijeli jednak oblik modula kamere.

Sprijeda se nalazi 5-inčni HD zaslon, koji je kao i kod Nokije 5, 6 i 8 poboljšan polarizirajućim filterom za bolju reprodukciju crne i veću čitljivost pri jakom osvjetljenju. Iako ne toliko koliko na Nokiji 6, kod crne varijante Nokije 3 također je teže prepoznati gdje završava zaslon, a započinju rubovi, pa se ovisno o kutu promatranja ostavlja dojam da je cijela prednja strana zapravo crna površina, čime je elegancija uređaja znatno povećana. Iznad zaslona nalazi se slušalica za pozive, 8MP prednja kamera s autofokusom, senzori i Nokia logo u standardnom gornjem desnom kutu, dok ispod imamo 3 navigacijske kapacitivne tipke koje nisu osvjetljene, zbog čega je potrebna manja prilagodba na redoslijed i poziciju, što je svakako moglo biti bolje riješeno izborom korištenja tipki na zaslonu, a to bi djelomično smanjilo iskoristivost zaslon ili ih možda ipak osvijetliti.

Na poleđini uređaja nalazi se 8MP kamera s autofokusom i dvotonskom LED bljeskalicom. Na vrhu imamo 3,5mm utor za slušalice i mikrofon, koji osim snimanja zvuka za video ima ulogu smanjenja pozadinske buke prilikom razgovora.

Desna strana uređaja je standardno čista, odnosno samo sadržava elegantno sakrivene ladice za nano SIM i MicroSD, koje se otvaraju korištenjem ključića, odnosno igle, uključene u pakiranje. Na lijevoj smještene su tipke za kontrolu glasnoće i uključivanje uređaja, koje su tvrđe na pritisak i na ovoj crnoj Nokiji 3 imaju srebrne bočne strane, što ih čini lako prepoznatljivima u uvjetima slabijeg osvjetljenja uslijed refleksije svjetla. Ovo je mali detalj koji stilski izgleda dobro, a ujedno je i funkcionalan. Osobno su mi tipke za glasnoću i uključivanje smještene iznad standardne ili pak poželjne mi visine, i blizu jedne drugoj, pa je potrebno manje vrijeme prilagodbe na njihovo korištenje. Na dnu uređaja smješteni su vanjski zvučnik pristojne glasnoće i kvalitete, MicroUSB 2.0 utor za punjenje i prijenos podataka te glavni mikrofon za razgovore i snimanje zvuka videa.

Nokia 3 odlično leži u ruci i njenih 140 grama je dobro balansirano. Zahvaljujući oblijim uglovima i rubovima kućišta ugodna je za držanje i prilikom dužih razgovora, a aluminijski okvir doprinosi premium osjećaju kod držanja uređaja u ruci. Kvaliteta plastike je u redu, no mogla je biti nešto hrapavija kako bi se smanjila skliskost. Pohvalno je što su plastični dijelovi za antenu na aluminijskom okviru neprimjetni, barem u crnoj varijanti, pa okvir izgleda neprekinuto.

Zaslon

Nokia 3 posjeduje 5-inčni zaslon rezolucije 1280 x 720 piksela (293 piksela po inču), koji zauzima oko 67% prednje površine, što za jedan cjenovno prihvatljivi uređaj i nije toliko bitno. Zaslon je IPS LCD, a deklarirano postiže svjetlinu od 450 nita, što uz polarizirajući filter osigurava pristojnu vidljivost pri direktnojm izlaganju sunčevoj svjetlosti. Izlijevanja svjetlosti izvan zaslona (ili po njegovim rubovima) nema. Zaštićen je nepoznatim Gorilla Glass staklom u 2.5D izvedbi, što svakako doprinosi profinjenosti.

Sve u svemu, za svoju kategoriju, može se reći da je riječ o dosta dobrom zaslonu, s dobrom reprodukcijom boja.

Hardver, performanse i povezivanje

HMD je u Nokiju 3 odlučio ugraditi MediaTekov procesor MTK6737, koji sadrži četiri Cortex A53 jezgre na maksimalnom radnom taktu od 1,4GHz. Tu su 2GB radne memorije, a grafički čip je Mali-T720MP1. Odabir procesora odgovora ciljanom segmentu tržišta, odnosno u jedan pristupačan uređaj ugrađen je dosta slab procesor da bi ukupna cijena bila što manja.

Pri umjerenom korištenju, poput rada s elektroničkom poštom, surfanja internetom, komunikacijom putem chat apliakcija i društvenih mreža, performanse će biti uredne. Otvaranje i učitavanje intenzivnijih aplikacija traje osjetno duže, a ovisno o aplikaciji i navigacija može ponekad zapeti. Aplikacije poput Whatsappa i Vibera funkcioniraju normalno. Facebook i Messenger se nešto sporije učitavaju, a kod Facebooka se slabiji hardver osjeti i pri navigaciji. Korištenje više računa elektroničke pošte preko GMail aplikacije također uzrokuje štucanje, kao i Instagram.

Za zahtjevnije korisnike ovaj hardver i njegove performanse  neće biti dostatne, no za osobe koje planiraju Nokiju 3 koristiti za poruke, pozive, komunikaciju, umjereno pregledavanje interneta i korištenje drugih aplikacija, uređaj će biti podnošljiv, uz izbjegavanje nešto “težih” aplikacija i obavezno isključivanje Googleovog Asistenta. Igranje igara je moguće na Nokiji 3 te prilikom testa nije bilo problema s igrama poput Subway Surfers, Angry Birds ili Clash Royale, dok se u grafički intenzivnijim igrama prilikom učitavanja i navigacije u izborniku osjeti slabost hardvera. Zagrijavanje uređaja tijekom korištenja je minimalno, dok se povećava s opterećenjem, odnosno pri igranju intenzivnijih igara.

Nokia 3 ima 16GB interne memorije za pohranu podataka, od koje je malo manje od 10GB dostupno korisniku. Od senzora imamo standardno GPS, akcelometar, senzor blizine, osvjetljenja i žiroskop, a za dijeljenje tu je NFC te Bluetooth 4.2. Uređaj podržava i 4G, odnosno LTE Cat. 4 (150/50Mbps).

Zgodni dodatak je FM Radio, dok je i ovaj uređaj izgubio LED indikator za obavijesti. Kvaliteta poziva s jedne i druge strane slušalice je dobra, a vanjski zvučnik je poprilično glasan za pozive.

Softver i sučelje

Čisti Android 7.1.1 kojeg koristi Nokia 3 jedan je od elemenata koji ju izdvaja od konkurencije u svojoj cjenovnoj grupi. Jasno je da kineskoj konkurenciji ne može parirati čistom hardverskom snagom, no korištenje Androida Nougat i garancija dvogodišnje softverske podrške nešto su strano na tržištu pristupačnih uređaja. Nokia 3 je inicijalno na tržište došla s Androidom 7.0, no HMD je u ovih par mjeseci prodaje već isporučio jednu veću nadogradnju na Android 7.1.1, dok su mjesečne Googleove zakrpe Androida stvarno redovite. Dapače, posljednja je bila nekoliko dana prije objave recenzije i donijela je dodatna poboljšanja rada uređaja.

Kako je riječ o „čistom Androidu“, nema nikakvih HMD-ovih aplikacija osim aplikacije „Podrška“ i „Kamera“. File Manager ne postoji kao aplikacija no može mu se pristupit u postavkama. Kao galerija fotografija koristi se Google Photos, a izvođač glazbe je Play Music. Aplikacija Podrška služi za provjeru garancije, razgovor s korisničkom službom, pronalaženje najbližeg servisa te pregledavanje korisničkog priručnika ili otvaranje Nokia foruma za korisnike. O aplikaciji za kameru više će riječi biti u segmentu za kameru.

Ostalo je standardni Android, no valja izdvojiti da uređaj posjeduje Multi-Window mogućnost, odnosno korištenja dvije aplikacije na zaslonu istovremeno, što zbog veličine zaslona i nije praktično. Tu je i opcija brzog otvaranja posljednje otvorene aplikacije dvostrukim dodirom tipke za multitasking. Iritantno je što čisti Android nema mogućnost stavljanja postotka baterije u statusnu traku, nego je potrebnu spustiti obavijesni centar i par sekundi držati ikonu za postavke da bi aktivirali „System UI Tuner“ ili lijepo prevedeno „Ugađanje korisničkog sučelja sustava“ i tu odabrati prikaz postotka.

Nokia 3 postavlja presedan po pitanju ažuriranja sustava na uređaju niže cjenovne kategorije jer je HMD za nju obećao minimalno dvije godine ažuriranja softvera, a već do kraja godine bi trebala biti nadograđena na Android 8 Oreo.

Kamera

Moja davna želja je da određeni renomirani proizvođač smartfona uzme kameru svojeg top modela od prije 4 godine i postavi je kao standard na uređajima donjeg cjenovnog ranga. To se još nije dogodilo, ali vidim napredak po tom pitanju. Nokia 3 je na moje iznenađenje upravo vidljiv napredak ka ostvarenju te davne želje. HMD je u nju ugradio dvije 8 MP kamere, i ona stražnja je oduševljenje s obzirom da je riječ o uređaju s cijenom raspona od 1000 do 1300 kn. Problema s izoštravanjem, inače prisutnim kod Nokije 6 i 5, nema. Dnevne fotografije su izvrsne, s dobrim prikazom boja, oštrinom i dinamičkim rasponom. Noćne su se pokazale standardno slabijima (digitalni šum) s obzirom na otvor blende od f/2.0, no s pikselima veličine 1,2 µm, kamera Nokije 3 hvata dovoljno svjetla za prosječan noćni snimak. Međutim, uz upotrebu bljeskalice, fotografija postaje kvalitetnija. Za razliku od Nokije 6 i 5, koje redovito krivo reproduciraju boju LED bljeskalice, algoritmi na Nokiji 3 to rade mnogo bolje, čak puno bolje nego li je to standardno za klasu.

Prednja 8MP kamera je uredna za selfije po danu, dok noću može dati dobre snimke ako iskoristite svjetlo LCD zaslona koji i je službena bljeskalica prednje kamere. Tu funkciju obavlja izvrsno, a boja kože na licu aktera selfija je realna.

Ispod bacite oko na nekoliko fotografija snimljenih Nokijom 3 u različitim uvjetima osvjetljenja. Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte na našem Flickr profilu.

Video nije moguće snimiti u Full HD rezoluciji, no onaj u 720p izgleda dobro, ali samo ukoliko vam je ruka mirna. Noćni video ima standardne mane , odnosno primjetan šum i slabiju oštrinu.

Baterija

Baterija je ponešto slabija sa svojih 2650 mAh kapaciteta, no imajte na umu da je i zaslon manji pa će vam potrajati cijeli dan. Uz prosječno korištenje koje uključuje ostvarivanje 10ak poziva, malo surfanja internetom, provjeravanja Facebooka, te snimanja ponešto fotografija i selfija, Nokiju 3 ćete spojiti na punjač navečer, i to kada odete spavati. Uz intenzivnije korištenje, uređaj će imati nešto kraće trajanje baterije, uglavnom prosječno za današnje smartfone. Na slici je prikazano trajanje baterije Nokije 3 uz uredno korištenje (fotografiranje, surfanje…) ali bez SIM kartice.

Zaključak

Premda Nokia 3 nudi lijep dizajn, solidnu kameru, dobar zaslon s polarizirajućim filterom te nove nadogradnje Androida, no uređaj ipak nije za zahtjevnije korisnike. S obzirom na snagu Mediatekovog procesora, Nokia 3 se ipak muči s otvaranjem određenih aplikacija što će iskusnom smartfonašu možda zasmetati. Imajući na umu cijenu uređaja (1000 – 1300 kn), ona nikada nije bila namijenjena zahtjevnijim korisnicima, već je svojevrstan sposoban uvod u svijet smartfona, sekundarni uređaj te za djecu koja prvi put dolaze u dodir sa mobitelom. Nokia 3 bi mogla biti idealan uređaj i za stariju populaciju koja želi imati telefon s dobrom kvalitetom zvuka slušalice i moći komunicirati s unucima video vezom.

Definitivna je preporuka uzeti Nokiju 3 u bijeloj boji, u kojoj izgleda vrlo atraktivno, ili pak u drugim varijantama koje za sada još nisu dostupne na našem tržištu. Za kraj mogu samo reći da tko god je uzme će imati solidan smartfon koji će svoje obveze uredno izvršavati, i to uvijek na posljednjoj verziji Androida narednih 2 i više godina.

Najbolju ponudu Nokia uređaja potražite na mobis.hr

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT