Nokia 7.1 - RecenzijaNokia 7.1 je zanimljiv uređaj srednje klase kojeg je HMD Global predstavio u listopadu 2018. godine na događaju organiziranom u Londonu. Nakon velikog uspjeha Nokije 7 predstavljene godinu dana ranije, ali samo za kinesko tržište, ostatak svijeta je tražio uređaj sličnih karakteristika, koji bi bio nešto jači od Nokije 6, ali opet jeftiniji od Nokije 8.

Nokia 7.1 je došla kao odgovor na želje fanova diljem svijeta. Međutim, ono što se većini možda neće svidjeti je činjenica što je Nokia 7.1 po svemu izgleda kao malo poboljšana verzija Nokije 6.1 Plus, koja je uglavnom namijenjena Indiji.

Ipak, Nokia 7.1 ima nekoliko hardverskih aduta koji su ugodno iznenađenje i čine taj uređaj boljim od onih serije 6. S Nokijom 7.1 sam se družio poprilično dugo kako bih shvatio je li njen nešto napredniji hardver vrijedan cijene, i je li zub na vrhu zaslona zaista toliko loše rješenje. Krenimo redom.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

149.7 x 71.18 x 7.99 mm (9.14 mm s kamerom)Masa

160 gramaZaslon

IPS LCD 5,84" 2280 x 1080, 432 ppi, GG3, HDR10SoC

Qualcomm Snapdragon 636CPU

8x Kryo 260 1,8 GHzRAM

3 GBInterna memorija

32 GBMicro SD

Da, do 400 GBPovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-CBrzo/Bežično punjenje

18 W/NeOtpornost na vodu

NeOS

Android 9.0 PieKamera

12 MP DP PDAF/f1.8/1.28um + 5 MP, f/2.4, 1.12µ, 4K,Prednja kamera

8 MP, f/2.0, 24mm, 1080pBaterija

3060 mAhCijena
Ustupio

HMG Dlobal


PREDNOSTI

NEDOSTACI


Kvaliteta izrade

Potkapacitirani procesor za cjenovni razredOštar zaslon

Brzo punjenje je moglo biti i bržeIzvrstan vanjski zvučnik


Prodajno pakiranje
Pakiranje donosi testnu Nokiju koja je zaštićena prozirnom plastičnom folijom, a pored nje je kutijica koja sadrži dodatnu opremu, odnosno metar dug USB-C/USB kabel, klasične WH-108 slušalice što je pomalo razočarenje, te 18W punjač za brzo punjenje.

Ključ za otvaranje SIM/MicroSD ladice se nalazi ispod uređaja i igla mu je nešto dulja s obzirom da je mehanizam za otključavanje ladice nešto drugačije smješten. Stoga za otvaranje ladice nećete moći koristiti stari ključ koji ste dobili s prijašnjim Nokia uređajem, ali ćete novi moći koristiti za otvaranje starih Nokija.

Dizajn, kućište i ergonomija


Moram reći da mi dizajn Nokije 7.1. sviđa, jer je vdiljivo da HND u 2018. godini promijenio dizajnerski izričaj, što se očituje u čestom korištenju stakla na kućištima gotovo svih uređaja srednje klase. To je pomalo rizičan potez jer se staklo lako može razbiti, a ujedno je i magnet za tragove prstiju. Nažalost, nenamjerno sam napravio nekoliko crash testova s visine od metra i na sreću, staklo se nije razbilo, što je bilo olakšanje, ali i pokazatelj pametnog  dizajniranja kućišta čega ću se dotaknuti kasnije u tekstu.

columns="4"

Dizajn je i klasični skandinavski, s dozom starog Fabula dizajnerskog pristupa kojeg je Nokia primijenila na Lumia seriji uređaja. Linije uređaja su čiste i nisu isprekidane s drugim elementima. Na staklu je samo nekoliko izreza i to za slušalicu, mikrofon, senzor otiska prsta, te izbočina u kojoj je smješten modul kamere i LED bljeskalica.

Prednji dio uređaja skriva 5,8-inčni zaslon koji je lijepo uklopljen u tamnu plohu, s obzirom da ga polarizacijski filtar čini gotovo crnim poput relativno tankih bezela, odnosno rubova. Na vrhu zaslona nalazi se zub u kojem su smješteni širokokutna 8 MP kamera, slušalica i senzori blizine te ambijentalnog osvjetljenja. Zub nije širok, što je dobro jer se dio zaslona s obiju strana može pretvoriti u virtualni bezel ili okvir gdje će se prikazivati ​​većina dolaznih obavijesti. Dapače, ovakav pristup je bolji od onog što je LG radio s dodatnim zaslonom na V20 modelu pa je stoga (meni osobno) prihvatljiv.Na gornjoj strani nije bilo mjesta za logotip, pa je on sada postavljen centralno na donji dio prednje površine, odnosno na bradu. Gorilla staklo treće generacije, koje štiti prednji dio telefona, samo je blago zakrivljeno u precizno izrezan aluminijski okvir. S desne strane okvira nalaze se gumbi za kontrolu glasnoće, kao i onaj za uključivanje/zaključavanje. Čvrsto su postavljeni u kućištu i imaju lijepo definirani klik. Dvostrukim pritiskom gumba za uključivanje uređaja pokrećete aplikaciju kamere prema zadanim postavkama, a klikom na smanjivanje glasnoće snimate fotografije. Ova kombinacija je prihvatljiva zamjena za namjenski gumb fotoaparata kojeg je Nokia nekada ugrađivala u svoje uređaje.

Na lijevoj strani okvira nalazi se samo ladica za nano SIM / microSD kartice koja se otvara ključem s nešto duljom iglom od dosadašnjih. Ladicu SIM kartice nećete moći otvoriti sa starim ključem prijašnjih modela Nokia uređaja jer je mehanizam drugačije postavljen, ali ćete novi ključ moći koristiti ovi ključ za otvaranje SIM vrata starijih (ili drugih) Nokia pametnih telefona.Na vrhu okvira se nalaze dvije polikarbonatne linije antene koje su perforirane rupicom za mikrofon lijevo i 3.5 mm utorom za slušalice desno na uređaju. Na dnu se nalazi isti raspored antena s otvorom za mikrofon na lijevoj strani i dva otvora mono zvučnika na desnoj strani od centralno postavljenog USB-C utora.

Na poleđini je smješten uzdignuti modul u kojem je jedna kamera od 5 MP za mjerenje dubine polja, Zeiss logotip te glavna 12 MP kamera, kao i dvostruka LED bljeskalica ispod nje. Jedna stvar koja mi se nije svidjela je to što obje kamere u otvoru nisu bile centrirane, već su bile malo odmaknute u desno.

Modul kamere decentno je naglašen ukrasnim metalnim prstenom koji uokviruje Gorilla 3 staklo namijenjeno zaštiti kamere. Staklo na stražnjoj strani uređaja nije Gorilla 3 i već nakon dva tjedna korištenja uređaja rubovi su bili puni mikro ogrebotina koje se na sreću mogu vidjeti samo kad pod određenim kutom.

Ispod modula kamere ergonomski je dobro smješten čitač otiska prsta koji radi dobro, ali je mogao biti i brži. Srebrnasti Nokia logotip nalazi se u sredini uređaja i izgleda lijepo ispod stakla. Android One logo na dnu stražnje strane jednake je boje kao i Nokia logo poviše, dok je tekst ispod njega malo svjetliji i navodi porijeklo uređaja, adresu HMD-a i FCC broju. Nokia 7.1 je prvi uređaj na kojem je istaknuta adresa novog sjedišta HMD-a.Nokia 7.1 je vrlo ugodna za držanje u ruci zahvaljujući oblim rubovima  te blagim prijelazima stakla prema okviru. Dojam čvrstoće je kao i kod Nokije 6.1, ali je opet "topla" kao Nokia 5.1 Plus. Taj dojam pak ostavlja staklo koje na dodir nije toliko hladno kao metalno kućište Nokije 6.1. Iako je većina površine uređaja prekrivena staklom, neće se tako lako slomiti prilikom pada na čvrstu podlogu.

Imao sam priliku napraviti nekoliko neželjenih crash testova s metra visine i staklo je ostalo sačuvano. Naime, uređaj je poprilično sklizak i ako ga ostavite na nekoj tkanini (majica, hlače, navlaka, deka) i pod kutom, velika je vjerojatnost da će odkliznuti na pod. Možda je to najveća mana izrade ovog uređaja, jer osim što se spontano pokrene teško ga je držati u ruci, pogotovo ako su vam ruke suhe. Još jedna mana staklene površine je ekstremno nakupljanje otisaka prstiju pa ćete ga prije svakog korištenja obavezno obrisati kako bi izgledao donekle pristojno, ili ga jednostavno nositi u zaštitnoj maskici.Ljepota i ovdje dolazi s cijenom. Bilo bi jako lijepo da je HMD u pakiranje ubacio silikonsku prozirnu masku jer je izgledno da će vam uređaj ispasti barem dva puta u prvih tjedan dana dok se ne naviknete na njega. Dapače, silikonska maska je odlična investicija jer ćete spriječiti i nakupljanje ogrebotina. Pri padu se oštetio aluminijski okvir na dva mjesta, ali nema značajnijih udubljenja, već samo manje ogrebotine. Razlog zašto zaslon ili stražnja strana nisu pukli vjerojatno leži u pametnom postavljanju plastičnog prstena između okvira i obiju staklenih površina, koji ublažava udarce.

Uređaj se može u cijelosti kontrolirati placem, ali ćete istog ponekad morati dobro protegnuti za spuštanje padajućeg izbornika. Da to ne biste radili prečesto, odlično će poslužiti opcija pregledavanja obavijesti pomicanjem prsta preko senzora za čitanje otiska prsta. Tu opciju je potrebno uključiti u postavkama za geste jer nije uključena po pokretanju uređaja.

Zaslon


Zaslon Nokije 7.1 je jedan od njenih najvećih aduta. HMD je iskoristio tehnologiju sličnu Assertive Display tehnologiji upotrijebljenoj na Nokia Lumiji 1520. HMD tehnologiju sada naziva PureDisplay, a omogućuje zaslonu Nokije 7.1 oštriji prikaz slike, zasićenije boje te brže prilagođavanje uvjetima okolnog osvjetljenja. Nadalje, ovaj zaslon imaHDR10 opciju, odnosno mogućnost prebacivanja SDR prikaza u HDR kvalitetu u realnom vremenu. Korišten je LCD zaslon FullHD+ rezolucije ili 1080x2280 piksela što mu daje gustoću od približno 432 piksela po inču.Dijagonala zaslona je 5,84 inča, a on sam zauzima gotovo 80% prednje površine. HMD je kod Nokije 7.1 koristio polarizirajući filtar koji omogućava jako dobru vidljivost zaslona i na jakom dnevnom svjetlu. Nisam imao problema s čitanjem sa zaslona pod jakim sunčevim svjetlom, a ugodno je i čitanje u zamračenim prostorima s obzirom da se pozadinsko svjetlo može dovoljno prigušiti za primjerice ugodnije surfanje pred odlazak na spavanje. Dobra stvar je to što možete koristiti značajku noćnog rada zaslona kod kojeg se plava svjetlost LCD-a eliminira što vam pomaže brže utonuti u san.

Primijetio sam da je zaslon poprilično osjetljiv te ga se može kontrolirati kada su vam ruke u rukavicama od vune ili drugog materijala, što nije slučaj kod Nokije 7 Plus.Nokia 7.1 je jedan od uređaja koji dolazi s relativno uskim, centralno postavljenim zubom. Nisam imao veće smetnje centralnog živčanog sustava i smatram da je ovakvo rješenje dobro jer su sve obavijesti i statusni simboli smješteni u svojevrsni virtualni okvir. Na taj način je korisna površina zaslona veća, pogotovo ako se odlučite sakriti zub. Opcija skrivanja zuba je poprilično skrivena unutar developer opcija koju ćete, vjerujem, znati pronaći. Stvarno sam se navikao na zub, i dok je bio skriven mi uopće nije smetao. Dapače, samo sam tako i koristio uređaj. Jedna stvar koja me zabrinula je tamna sjena koja se može primijetiti na zaobljenim rubovima zuba kada je pozadina bijela, a pozadinsko svjetlo postavljeno na najjače. Ako namjeravate skriti zub, taj problem vjerojatno nećete uočiti.

Značajka HDR10 čini sadržaj zaslona jasnijim i življim, ali prijelaz s SDR-a na HDR često se može primijetiti, recimo prilikom otključavanja zaslona ili pred otvaranje fotografija. Mislim da bi HMD-ovi programeri mogli poraditi na softverskom dotjeravanju prijelaza iz SDR u HDR.

Povezivanje


Nokia je uvijek težila povezivanju sljedeće milijarde pučanstva planeta, a HMD je tu filozofiju nastavio. Nokia 7.1 je odličan uređaj za povezivanje, međutim, ne samo na internet ili neki BT uređaj, već i za povezivanje ljudi putem GSM standarda. Da, Nokia 7.1 može obavljati pozive, a kvaliteta poziva je odlična. Slušalica proizvodi kvalitetan zvuk bez ikakve distorzije, dok je vanjski zvučnik također odličan, i to ne samo za razgovor već i za slušanje glazbe.To je jedan od najboljih vanjskih zvučnika u novijoj seriji Nokia uređaja, a ako se zaigrate s postavkama i fino ga podesite, možete dobiti i bas tonove, ne samo standardno dominantne srednje i visoke. BT je radio dobro, bez prekidanja veze. Testirao sam ga s raznim uređajima, auto radiom, BT zvučnikom i drugim smartfonima za prebacivanje datoteka. Imao sam problema samo s povezivanjem preko NFC-a na BT zvučnik ali i druge smartfone. Moguće je da je testni uređaj imao hardverski problem jer je problem ostao i nakon vraćanja na tvorničke postavke.

Kako se dosta oslanjam na WiFi mreže, povezivanje na njih je bilo brzo, a download išao do maksimuma moje kućne mreže (120 Mbps). GPS je također radio dobro, i poprilično je brzo dobivao signal, čak i izvanmrežnom načinu (kada je samo GPS radio aktivan). Uređaj je opremljen većim brojem senzora kao što su senzor ambijentalnog svjetla i blizine, akcelerometar te magnetometar koji možete koristiti za trail utrke u prirodi.

Iako Nokije, kao dio Android One programa, imaju osiguran neograničen prostor za pohranu visokokvalitetnih fotografija, kako biste sačuvali fotografije u punoj rezoluciji, morat ćete uređaj povezati s računalom ili nekom drugom vrstom uređaja za pohranu putem USB kabela. Povezivanje Nokije 7.1 s Windows računalom je jednostavno, bez potrebe za prethodnom instalacijom drivera, a brzina prijenosa je pristojna. Jedna stvar koja mi je smetala bila je potreba potvrđivanja veze nakon što priključite uređaj na računalo. To znači da ćete svaki put morati otključati uređaj, kliknuti poruku i tek tada započeti prijenos fotografija ili videozapisa.

Softver i sučelje


columns="4"

Nokia se svojevremeno pokušala vratiti na tržište smartfona korištenjem Microsoftovog operativnog sustava Windows Phone, i vidjeli smo da to nije najbolje prošlo. HMD je pak iskoristio Nokijin plan B  i vratio brand na tržište s Android platformom, ali ne bilo kojom njengovom verzijom. HMD se odlučio za Googleov čisti Android OS sa samo dvije dodatne aplikacije, Camera i Support. Nokia 7.1 će kao dio Android One kluba dobiti dva velika ažuriranja Androida u narednih dvije godine i tri godine (mjesečnih) sigurnosnih zakrpi. To je prilično interesantno svima koji ne žele život komplicirati dodatnim mogućnostima softvera koje razni proizvođači smartfona instaliraju na svoje uređaje, već se žele osloniti samo na ono bitno što je Google dobro napravio. Ako se odlučite za kupnju Nokie 7.1, dobit ćete Android Pie, sa svim potrebnim aplikacijama. Sve ostalo što vas zanima nalazi se u trgovini Google Play ili APKmirror stranici.

Nokia 7.1 ne dolazi s Glance Screen zaslonom, već ima najbolju zamjenu za to, Google Ambient Screen aplikaciju koja budi zaslon uređaja kada pristignu nove obavijesti. Također, ista aplikacija omogućava pregledavanje vremena i obavijesti podizanjem uređaja s ravne površine ili možete stalno imati uključen Ambient zaslon dok se uređaj puni.

Android Pie donosi opcije poput Digital Wellbeing-a gdje možete vidjeti koliko vam detaljno Google mjeri korištenje uređaja, ali za vaše dobro. Isto tako imate i adaptivnu bateriju, odnosno pametne algoritme koji prepoznaju dinamiku korištenja uređaja te iskljčuju aplikacije koje ne koristite u određeno doba dana, a sve u svrhu produljenja trajanja baterije.

Još jedna stvar koja mi se sviđa kod Pite i Nokije 7.1 je da uređaj možete otključati na tri različita načina, dvostrukim tapkanjem zaslona, ​​pritiskom na gumb za otključavanje ili skeniranjem otiska prsta na stražnjoj strani uređaja. Još jedna interesantna opcija je mogućnost pregledavanja obavijesti prevlačenjem prsta preko čitača otiska prsta što omogućava bolje korištenje uređaja jednom rukom.

Hardver i performanse


columns="4"

Nokia 7 (2017) je bio izvrstan uređaj s obzirom da je razlika u odnosu na Nokiju 6 (2017) bila značajna. Kada je HMD objavio 7.1 za globalno tržište, očekivao sam manju verziju Nokije 7 Plus. Možda je HMD planirao to učiniti, međutim Nokia 7.1 je došla sa slabijim Qualcomm Snapdragon 636 procesorom koji nije brzica poput Snapdragona 660 na modelu 7 Plus. Snapdragon 636 ima 8 jezgri, od kojih četiri rade na taktu od 1.80 GHz, a 4 na taktu od 1.61 GHz. Izbor procesora je upravo moja druga velika kritika uređaju koji trenutno košta više od modela Nokia 7 Plus. U svakom slučaju, 636 nije toliko spor i sigurno je brži u odnosu na Nokiju 6 (2017) ili 6.1, pa čak i u odnosu na Nokiju 7(2017). Uređaj dolazi sa 3GB DDR4 RAM-a što je dovoljno za držanje više aplikacija otvorenima u pozadini. Interna memorija od 32GB je standard, a uvijek je možete proširiti sa dodatnom microSD karticom.

Otvaranje aplikacija i nekih igara je sporije nego kod 7 Plus, a igranjem igara Subway Surfers ili Angry Birds uređaj se blago ugrije nakon 15 minuta igranja, ali ipak beznačajno u usporedbi s modelom Nokia 6 (2017) koji bi postao vruć kao svježe pečen kruh. U svakom slučaju, Adreno 509 radi dobro i neće biti problema s igranjem zahtjevnijih igara, osim što će se baterija brže isprazniti, a temperatura uređaja će porasti iznad 38°C. U usporedbi s modelom Nokia 7 Plus, Nokia 7.1 je obično sporija u otvaranju aplikacija, ali ćete taj uređaj moći normalno koristiti bez značajnih zapinjanja aplikacija.

Kamera
Kamera je još jedna značajna karakteristika modela 7.1. HMD je ponovno koristio Samsungov s5k4h8 senzor, ali ovaj je poboljšana verzija u odnosu na stari iz Nokije 7 (2017). Senzor ima 12.2 MP veličine 1.28 µm. U kombinaciji s prilično širokim otvorom blende od f/1.8, Nokia 7.1 bi trebala snimati pristojne fotografije i video u uvjetima slabijeg svjetla, odnosno noću.

Kako bi noćne fotografije učinio još boljima, HMD je koristio nove, prilično agresivne, algoritme koji noćne snimke čine svjetlijima u odnosu na one prethodnog modela ili pak kineske Nokije X6 koja je prva na tržište donijela nove algoritme za obradu fotografija.

Kamera Nokije 7.1 ima ZEISS leće što također jamči kvalitetnije fotografije posebno u vidu bolje definiranih i oštrih detalja na njima. Novi hardver upotpunjuje posljednja verzija kamera aplikacije koja nudi Pro način snimanja za one sa većim iskustvom u fotografiji s obzirom da je moguće ručno  podešavanja parametara. Tu je Live Bokeh opcija koja radi sasvim lijepo, Panorama, i Square način koji je će biti od pomoći Instagramerima koji preferiraju kadrove u omjeru fotografije 1: 1. Također možete snimati standardne videozapise (bez Pro opcije), slow-motion videozapis te se igrati s Time-Lapse fotografijom. Nokia 7.1 također dolazi s Nokijinim OZO audio softverom koji jamči snimanje kvalitetnog i kristalno čistog zvuka u 360°. Najnovija Kamera aplikacija dolazi s poboljšanim načinom snimanja Bothie fotografije ili videa, odnosno mogućnošću pomicanja okvira prednje ili stražnje kamere kako bi dobili bolji kadar.

Primjeri fotografija


Nokia 7.1 snima dobre fotografije na dnevnom svjetlu ali s ne baš najboljom pozadinskom obradom. Iako je dinamički raspon odličan, boje su često prezasićene i dodan je veći kontrast, što fotografije čini manje prirodnima. Na HDR10 zaslonu Nokije 7.1, fotografije izgledaju sjajno, oštro i živih boja, ali na monitoru PC-a možete vidjeti sve navedene mane pretjerane obrade od strane algoritama.Druga kamera od 5MP se koristi za fokusiranje i taj posao dobro radi. Doduše, primijetio sam da ponekad fotografije nisu u fokusu kada uređaj automatski fokusira odmah po pokretanju kamere. Da biste se riješili tog problema, bilo bi dobro da ručno fokusirate željeni motiv pa će onda objekt kao i fotografije ispadati oštro svaki put. Da ne biste krivo shvatili, fokusiranje radi izvrsno, no ovakvi sitni nedostatci se mogu popraviti daljnjim finim podešavanjem softvera kamere, a budući da je HMD u posljednje vrijeme mnogo uložio u odjel za kamere, vjerujem da će se korisničko iskustvo s vremenom biti bolje.Slike u zatvorenim prostorima osvijetljenim umjetnim svjetlom ispadaju prilično dobro, iako se može zamijetiti šum senzora na dijelovima fotografije gdje je svjetlo slabije. Tu se možete poigrati sa opcijama kamere koje se nalaze u Pro načinu pa se i toga riješiti.Slabo osvjetljenje ili noćni snimci znatno su poboljšani u usporedbi s Nokijom 6.1 ili nekim starijim modelima, posebno bez korištenja dvostruke LED bljeskalice. Možete načiniti dobro osvijetljene fotografije, ali ćete na monitoru računala primijetiti agresivnost algoritama za obradu jer će detalji biti isprani, što je tipičan problem kamera na smartfonima. Nokia 7.1 će u odnosu na Nokiju 7 Plus napraviti svjetlije fotografije u jako slabo osvjetljenim prostorima ili noću ali je razina šuma senzora prilično velika.Prednja kamera ima 8MP senzor i širokokutnu leću za bolje grupne selfije. Selfiji će ispadati oštro na dobrom danjem svjetlu ili u jako osvjetljenim, ali u uvjetima slabog osvjetljenja selfiji ne ispadaju tako oštro i morat ćete koristiti LCD zaslon kao dodatni izvor svjetla.

Ovdje možete pogledati kratku usporedbu kamera Nokije 7.1 i 7 Plus.

Više fotografija u punoj rezoluciji možete pogledati na Flickr profilu.

Video

S

Nokijom 7.1 možete snimiti 4K videozapise, a duljina videozapisa nije ograničena kao nekada na 10 minuta. Zadana rezolucija je 1080p i mislim da je kvaliteta videa pri toj rezoluciji dovoljno dobra. Kada počnete snimati, aplikacija fotoaparata odmah pokreće snimanje zvuka s OZO audio softverom, no ovdje nije moguće usmjereno snimati zvuk kao kod Nokije 7 Plus ili Nokije 8 Sirocco. Dakle, mikrofoni podjednako bilježe zvukove oko svih strana uređaja. Kada koristite 1080p rezoluciju snimanja, onda možete koristiti EIS ili elektroničku stabilizaciju slike koja radi izvrsno. Čak ćete moći snimati stabilan i gledljiv video dok hodate, što je bez EIS-a znanstvena fantastika. Zvuk snimljen u videu je kvalitetan premda dominiraju srednji tonovi.

Uočio sam probleme s EIS-om kada sam snimao video noću, što je rezultiralo određenim zapinjanjem u snimci. Resetiranje nije uklonilo problem, što upućuje na softverski problem koji će vjerojatno biti ispravljen nadogradnjama.

Pogledajte videozapise u nastavku i uvjerite se sami. Koristite slušalice za procjenu kvalitete zvuka.


[responsive_youtube WEYf6sx_NFE]
[responsive_youtube v813jJvkC-w]
[responsive_youtube jyJclhlzx9k]
[responsive_youtube TW2AhyKyOUk]
[responsive_youtube Rrt0lpHR-3g]
[responsive_youtube c_rTCNhn5vI]

Baterija


Nokia 7.1 ima integriranu bateriju kapaciteta 3060 mAh, koja je svojevrsni standard za uređaje srednje klase čije je kućište debelo svega 8mm. Baterija će vam omogućiti jedan cijeli dan umjerenog do srednje intenzivnog korištenja, pa biste dan mogli zvršiti s otprilike 20% preostalog kapaciteta.

Ako budete snimali mnogo fotografija i videa, igrali nekakvu igru 20-ak minuta, slušali dva sata glazbu i pogledali 20 minuta videa, izgledno je da ćete oko 20 sati morati nadopuniti uređaj, pogotovo ako poželite snimiti interijer omiljene kafane oko ponoći. Punjač od 18 W dolazi u prodajnom pakiranju, ali ne puni uređaj tako brzo. Napunit će ga oko 40% za 30 minuta, što je 1,33% svake minute punjenja. Do 60% kapaciteta baterija se puni linearno, a onda se stopa punjenja polagano usporava a baterija se zagrijava. Baterija uređaja će u potpunosti napuniti za oko 2 sata. Stopa brzog punjenja je možda ispod prosjeka za uređaje srednje klase, ali ćete u relativno kratkom vremenu dobiti dovoljno struje za nastavak dana ili večeri.

Zaključak


Nokia 7.1 je lijepo dizajniran uređaj s izvrsnom kvalitetom izrade i određenim značajkama koje ga čine najtraženijim uređajem srednje klase na tržištima gdje je dostupan. No, nakon što sam proveo nešto više od tri tjedna s njom, stekao sam dojam da je Nokia 7.1 zapravo malo nabrijanija verzija Nokije 6.1 Plus koja je dostupna u Indiji, i da dijeli atraktivnost s modelom Nokia 5.1 Plus dostupnim u Europi. Kada to uzmete u obzir, njezina globalna cijena nije posve opravdana. Za nešto više novca možda bi radije mogli baciti oko na novu Nokiju 8.1, ili bi za manje počastiti se izvanrednom Nokijom 7 Plus.Nokia 7.1 bi mogla biti kud i kamo atraktivnija ako bi se neke stavke poboljšale jednostavnim ažuriranjem softvera. Na primjer, pretvorba SDR-a u HDR u stvarnom vremenu može se ispeglati, a performanse fotoaparata poboljšati kako bi se dobile jasnije, u krajnjem kraju prirodnije fotografije. Osim toga, HMD bi mogao poraditi na poboljšanju performansi Snapdragona 636 što bi učinilo 7.1 fluidnijim uređajem, samim time konkurentnijim na tržištu.Nemojte me krivo shvatiti, Nokia 7.1 je prilično atraktivan smartfon i definitivno će se okretati glave za njime. No, s Nokiom 7 Plus još uvijek dostupnom na tržištima diljem svijeta, on mnogima možda i neće biti prvi izbor.

Ovaj smartfon može biti dobar osobama koje vole lijepo dizajniran i čvrst gadget s manjom dijagonalom zaslona, koji će koristiti njegovu kameru za neke povremene inspirativne foto momente u dobrim uvjetima svjetla, a ne kao zamjenu za pravi fotoaparat.

Najbolju ponudu Nokije 7.1 potražite u Mobis.hr