Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus, Nokia 6 (2018), Nokia 1 i Nokia 8110 4G: prvi dojmovi [Video]

HMD već drugu godinu za redom na MWC-u u Barceloni krade šou. Lani je najveću pozornost znatiželjnih pogleda plijenio remake Nokije 3310, a ove godine Banane iz Matrixa. Nakon što smo poslije dugih godina ponovo isprobali novi mobitel s alfanumeričkom tipkovnicom, sada smo imali prilike posjetiti se kakvi su oni s kliznim mehanizmom.

Nokia 8110 iz 1996. godine nadimak je dobila zbog zakrivljenog oblika, a proslavila se tri godine kasnije u filmskom spektaklu Matrix. Njezin remake 22 godine kasnije nosi istu brojčanu oznaku, dakle 8110, ali uz dodatak 4G. To, naravno, znači da se nova banana u startu spaja na 4G mreže, no upitno je koliko će vam to biti od koristi s obzirom na relativno mali zaslon i numeričku tipkovnicu na kojoj sigurno nećete chatati. S druge strane, može vam poslužiti kao izvrstan 4G modem i eventualno za pozive.

Bilo kako bilo, Nokia 8110 4G svakako će biti nova atrakcija. Uvjereni smo da će ju mnogi nostalgičari kupiti iz razloga da je – imaju, slično kao prošle godine 3310, koja nije podržavala čak ni 3G.

Naravno, najzanimljiviji Nokia uređaji prikazani u Barceloni bili su: Nokia 1, Nokia 6 (2018), Nokia 7+ i Nokia 8 Sirocco. Prvi je, kao što mu i samo ime kaže, najjeftiniji, te kao takav namijenjen kupcima nešto plićeg džepa, ili možda djeci koja se tek počinju upoznavati s čarima tehnologije. Uz procesor iz donjeg cjenovnog ranga, 1 GB RAM-a možda i nije najpametnije rješenje, no poslužit će za ono najosnovnije – pozive, poruke, chat, Facebook i eventualno slike kućnih ljubimaca.

Nokia 6 (2018) se meni osobno najviše svidjela, i to zbog svoje prilično robusne konstrukcije i nevjerojatno dobro izabrane nijanse plave boje kućišta. Cijela konstrukcija izgleda dosta kvalitetno odrađena i ostavlja izvrstan dojam. 5,5-inčni zaslon u starom 16:9 omjeru mi budi nostalgiju na ne tako davna vremena širokih zaslona, dok Snapdragon 630 obećava više nego solidne performanse. Na raspolaganju su varijante s 3 ili 4 GB RAM, kao i 32, odnosno 64 GB prostora za pohranu.

Nokia 7 Plus je najveći Nokijin uređaj. Dolazi sa 6-inčnim 18:9 zaslonom, jednako je dobro konstruiran kao Nokia 6, ali je nešto većih dimenzija. Pokreće ga novi Snapdragon 660 u kombinaciji s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Kvaliteta izrade je također izvrsna, barem na prvi pogled. Ovaj će model biti idealan za sve kojima trebaju veliki zasloni, a neće razočarati ni one gladne performansi.

Nokia 8 Sirocco je zanimljiv model sa zakrivljenim rubovima zaslona i kućišta. Vizualno je iznimno atraktivan i često će plijeniti poglede, no problem bi mogla predstavljati njegova iznimna klizavost. To znači da ćete ga morati čuvati u futroli ili silikonskoj maskici, a to onda poništava njegovu ljepotu, slično kao sa svim novim Samsunzima. Osobno sam protiv ovakvog načina izrade smartfona, gdje imperativ dizajna u velikoj mjeri narušava ergonomiju i sigurnost, no na Samsungovom primjeru smo vidjeli da većini to niti malo ne smeta.

Za detaljnije upoznavanje s novim Nokia uređajima svakako ćemo morati pričekati da nam stignu na test, no već sljedeći tjedan ćemo se s novim dojmovima javiti iz Beča, gdje nas je HMD pozvao na predstavljanje Nokia uređaja za regiju srednje i istočne Europe.

Više fotografija novih Nokija pogledajte ovdje, a u nastavku i video prilog iz Barcelone.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]