Nokia 9 PureView službeno - prvi smartfon s pet kameraHMD je danas na MWC-u u Barceloni službeno predstavio novi top model - Nokia 9 PureView, kojeg očekujemo još od kraja prošlog ljeta. Uređaj dolazi s 5,99-inčnim P-OLED zaslonom s podrškom za HDR10. Pogonski stroj je Snapdragon 845 u kombinaciji sa 6 GB RAM-a, a prostor za pohranu iznosi 128 GB.

Najzanimljiviji dio uređaja svakako je njegova peterostruka kamera na poleđini. Za razliku od očekivanja mnogih, svih pet kamera dolazi s istom 12 MP senzorom i f/1.8 otvorom blende, no samo dvije su u boji, dok su ostale tri crno-bijele. Svih pet kamera simultano okida jednu te istu fotografiju s različitim parametrima, te u na kraju stapa u jednu, čime nastoji postići što bolje rezultate.Ovo bi na neki način bio ekvivalent noćnom načinu okidanja kod drugih uređaja, ali za razliku od njega, fotografija se okida trenutno, dakle nema čekanja i mirno držanja ruke u istom položaju nekoliko sekundi.

S obzirom na različite kutove okidanja, moguća je lako i jednostavno refokusiranje fotografije nakon okidanja. Podržani su RAW i DNG formati za one koji žele veću kontrolu, ali i snimanje 4K HDR videa. Prednja kamera raspolaže s 20 MP senzorom i f/1.8 otvorom blende.

Dimenzije uređaja su 155 x 75 x 8,2 milimetra, masa iznosi 173 grama, a baterija ima kapacitet od 3360 mAh, a operativni sustav Android 9.0 Pie, ali s naglaskom na Android One. Svakako treba naglasiti da uređaj ima ugrađeni in-display čitač otisaka prstiju.

Preporučena cijena za globalno tržište je 700 dolara, što odgovara protuvrijednosti od 620 eura.