Nokia C1 službeno: Android Go, 3G i cijena od 50 euraFinski proizvođač Nokia uređaja HMD Global predstavio je novi uređaj koji dodatno smanjuje cjenovnu razliku između običnih telefona i pametnih telefona. Nova Nokia C1 smartfon je koji koristi Android Go, a namijenjena je za tržišta u kojima je 3G i dalje glavna tehnologija povezivanje.

Nokia C1 dolazi sa 5,45-inčnim zaslonom rezolucije 480 x 960 piksela. Pogoni je četverojezgreni procesor nepoznatog proizvođača, a po pitanju memorije tu je 1GB RAM-a i 16GB interne memorije. Stražnja kamera ima senzor veličine 5MP i LED bljeskalicu, a ista kombinacija se nalazi i naprijed, samo prednja ima fiksni fokus i vjerojatno fizički manji senzor.Od povezivosti tu su Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS, FM Radio, MicroUSB utor, te 3,5mm utor za slušalice. Baterija je kapaciteta 2500mAh, a uređaj ne podržava 4G, nego je maksimalno podržana 3. generacija mobilne mreže.Uređaj će biti dostupan na određenim afričkim i bliskoistočnim tržištima ovaj mjesec po cijeni od oko 50 eura, tj. 370 kuna. Uređaj vjerojatno neće biti dostupan na hrvatskom i ostalim tržištima gdje je na nacionalnoj razini dostupna 4G mreža.

Ovaj uređaj interesantan je i iz razloga što je prvi Nokia smartfon na Androidu koji dolazi sa novom nomenklaturom, gdje imamo slovo i broj, kao u Symbian danima. Moguće je da će i budući, nadamo se zanimljiviji uređaji, imati novu nomenklaturu, što bi zasigurno olakšalo snalaženje u silnim brojkama koje Nokia Mobile trenutno koristi.