Android

Nothing.Phone (1) - u ništa!Carl Pei, jedan od suosnivača nekad popularnog branda OnePlus, nedavno je osnovao vlastitu kompaniju i pokrenuo prilično agresivnu i dugotrajnu PR kampanju za svoj novi proizvod – Nothing.Phone (1). Sam izbor naziva prilično je kontroverzan, ali svakako se ističe u moru ostalih ne previše maštovitih imena.U proteklih nekoliko tjedana puštena je ogromna količina glasina i procurijelih informacija, no jasno je da je većina njih bila kontrolirana. Pokretač ovog projekta je očito htio još jednom ponoviti uspjeh OnePlusa od prije desetak godina, kad je na sličan način lansirao OnePlus 1.

No za razliku od njega, koji je u to doba slovio kao ubojica flagshipa, Nothing Phone je uređaj iz srednjeg cjenovnog ranga, dakle ne prpoši se specifikacijama, ali zato nudi atraktivan dizajn i poseban doživljaj, barem prema objašnjenju samog osnivača tvrtke.

Naime, Pei misli da su pametni telefoni postali dosadni i da je tržištu prijeko potrebna promjena. Iskreno, osim dizajna stražnje strane, u ovom uređaju osobno ne vidim ništa što bi trebalo zainteresirati publiku, osim možda PR kampanje koja je oko njega pokrenuta. Kad se o nekom proizvodu na veliko govori, posebice prije samog lansiranja, mnogi će iz radoznalosti posegnuti za njim i stati u red da bi ga prvi kupili, iako, barem prema onome što možemo vidjeti, ne donosi ništa revolucionarno.

Ukratko, Nothing Phone dolazi u prozirnom aluminijskom kućištu, sa 6,55-inčnim 120 Hz OLED zaslonom, 1200 nita svjetline i s 240 Hz stopom osvježavanja dodirne površine. Zaslon štiti Gorilla Glass 5, a okružen je simetričnim rubovima kućišta.

Uređaj pokreće Snapdragon 778G+ procesor, na poleđini donosi dvostruku 50 MP kameru s optičkom stabilizacijom, a sprijeda 16 MP selfie kameru u rupici u zaslonu, a ispod njega nalazi se optički čitač otisaka prstiju. Softver donosi tek posebnu tipku za aktivaciju Nothing slušalica, ali i onu za – uključivanje farova na Tesla automobilu. Kao nagovještaj modernog doba tu je i poseban widget koji prikazuje vašu kolekciju NFT-ova.

Baterija ima kapacitet od 4500 mAh i podržava ne baš strelovito 30W punjenje. Kućište čak nije ni potpuno otporno na vodu, budući da dolazi tek s IP53 certifikatom.

Prvu količinu uređaja bit će moguće kupiti isključivo u Nothing kiosku u Londonu, dok će druga biti vrlo ograničena i moći će se kupiti samo u određenim trgovinama. Treća količina kreće u prodaju putem web shopa i operatera, ali u prilično uskom krugu zemalja, među kojima nema Hrvatske. I na kraju spomenimo cijenu od 499 i 549 eura, što bi trebao biti prodajni adut.

Hoće li se Nothing phone prodavati u količinama koje je njegov tvorac zamislio, teško je predvidjeti. Zasigurno će biti onih koji će ispred londonskog kioska čekati u redu, no s obzirom na ograničenost zemalja u kojima će biti dostupan, ne treba očekivati čuda. Naravno, ograničenost dostupnosti je ukalkulirana zbog opreza. Ukoliko se na tim tržištima bude dobro prodavao, za očekivati je da će se dostupnost proširiti.

Osobno smatram da će ovaj ni po čemu poseban (osim po halabuci) projekt, završiti slično kao Essential Phone, koji je također lansiran uz fanfare, da bi na koncu završio u zaboravu, kako publike, tako i njegovog tvorca.