Top teme

Nova odluka EU parlamenta mogla bi u mobitele vratiti izmjenjive baterije

Prije desetak godina, još smo mogli koristiti mobitele kojima smo mogli sami zamijeniti baterije. U to doba, rezervne baterije su se po trgovinama prodavale kao dio dodatne opreme. Međutim, dolaskom iPhonea, koji je promijenio svijet pametnih telefona i postavio potpuno nova pravila igre, neke stvari su se promijenile i nagore.

Nakon što je Apple uveo politiku lijepljenja i lemljenja komponenti kako bi što više stanjio uređaj, prva žrtva ovog imperativa dizajna bila je baterija koja se ne može zamijeniti, barem ne u režiji običnog korisnika. Za promjenu baterije u praktički svakom mobitelu, danas morate otići u servis ili posjedovati poseban alat i vještine kako biste uspjeli.

Povezano: EU donosi zakon o regulaciji umjetne inteligencije i zabrani sustava za prepoznavanje lica na daljinu

No, čini se da će i ova praksa uskoro promijeniti, barem ako Europski zakonodavci, koji u zadnje vrijeme revno rade na regulativama na području tehnoloških proizvoda, uspiju u svom naumu.

Kao dio šireg programa „prava na popravak“ trenutno je na tepetu diskusija o obvezi proizvođača da u mobitele vrate baterije koje će korisnici moći sami zamijeniti, odnosno da uređaj bude izrađen na takav način da za izmjenu baterije nisu potrebni posebni alati i vještine. Ova odluka danas je skoro jednoglasno prihvaćena u Europarlamentu. Točnije, radi se o odluci koja zabranjuje upotrebu ljepila kod spajanja komponenti, što će automatski olakšati popravak. To izravno znači da će baterija na neki drugi način morati biti umetnuta u kućište, jer su danas praktički sve zalijepljene za stražnju stranu panela zaslona. Ukoliko ste u zadnje vrijeme na servis nosili mobitel zbog puknutog zaslona, vjerojatno ste primijetili da ste s novim dobili i novu bateriju. Sve je to prihvatljivo, pa čak i zgodno dok je uređaj pod jamstvom, ali kad ono istekne, zamjena zaslona će vas koštati skoro kao pola vrijednosti cijelog uređaja.

Ovo će svakako otjecati i na okoliš, budući da će se manje uređaja rashodovati samo zbog dotrajalosti baterije, ali će proizvođačima svakako zagorčati život. Uostalom, nitko ih nije tjerao da dodatno kompliciraju način izrade mobitela. Prema nekim tada provedenim istraživanjima, mnogi korisnici su izjavili da bi žrtvovali koji milimetar debljine uređaja za izmjenjivu bateriju.

E sad, s obzirom da jedino Europska unija u svijetu donosi ovakve regulative, kao npr. obvezu ugradnje USB-C utora, kojoj će se čak i Apple morati pokoriti, upitno je na koji će način prihvatiti ovu odluku. Naime, vraćanje proizvodnje tehnologije na razinu od prije 10 godina nikako im neće biti prihvatljivo, stoga ne treba očekivati da ćemo ponovno imati mobitele s klasičnim stražnjim poklopcem.

U svakom slučaju, proizvođači imaju rok do 2027. godine da svoje proizvodne planove i postrojenja prilagode ovoj odluci, što znači da ćemo mobitele kakve danas poznajemo, sasvim sigurno koristiti još četiri godine. Kako će oni izgledati nakon postavljenog roka, i kako će proizvođači riješiti problem koji se našao pred njima, ostaje za vidjeti.