Aplikacije

Novi dan, nova TikTok drama: SAD ga žele potpuno zabraniti, a EU bi mogla slijediti primjer

Ne prođe dan, a da u fokus tehnoloških, te sada sve više i politički orijentiranih medija, ne uđe saga o TikToku. Naime, jučer je Bidenova administracija najavila mogućnost potpune zabrane najpopularnije društvene mreže na svijetu, ukoliko njezino poslovanje na američkom tlu ne prijeđe u ruke neke američke kompanije.

Ova vijest zvuči kao copy/paste od prije nekoliko godina, kad je potpuno istu želju izrazila i Trumpova administracija. Podsjetimo, američki think-tankovi smatraju da je TikTok zapravo instrument kineske komunističke partije čija je uloga, između ostalog, i prikupljanje podataka američkih građana. Kao jedan od kandidata za preuzimanje spominjao se Microsoft, no s obzirom da njegovi šefovi nisu bili zainteresirani za tu avanturu, priča je ubrzo završila, odnosno ostavljena je ad acta, a TikTok je dobio nekoliko godina lufta.

Mnogi neovisni analitičari se uglavnom slažu da je pozadina svega zapravo još uvijek aktualni trgovinski rat između SAD i Kine, baš kao i u slučaju Huaweija i ZTE-a, te mnogih drugih kineskih tehnoloških kompanija. Amerikanci imaju taj problem što u trgovinskoj razmjeni s Kinom već cijelo desetljeće ostvaruju deficit, koji iz godine u godinu raste, pa zbog toga vjerojatno izmišljaju razloge kako bi smanjili kineski utjecaj i njihovo daljnje širenje na zapad.

Jer kako drukčije protumačiti cijelu stvar, s obzirom da nijedan relevantan dokaz o špijuniranju nije iznesen. Sve što smo u zadnjih par godina mogli čuti je papagajsko ponavljanje američkih kongresmena i senatora o tome kako ne žele da „autoritarni režimi imaju pristup podacima građana slobodnog svijeta“. Čak je svojedobno i Mike Pompeo, u jednom posjetu Hrvatskoj, na tiskovnoj konferenciji izjavio: „zar zaista želite da Kinezi imaju pristup fotografijama vaše djece?“ Čak i da ne znate ništa o Pompeovoj ulozi u globalnim zbivanjima zadnjih desetak godina, možete zaključiti da se radi o čistoj demagogiji, da ne kažem propagandi.

S druge strane, Amerikanci imaju legitimno pravo zabraniti bilo koju kinesku društvenu mrežu na svom teritoriju, pozivajući se na pravilo reciprociteta, jer je opće poznato da su u Kini zabranjene mnoge američke društvene mreže i platforme. Ovo zapravo i ne bi bio toliki problem da SAD svoju volju ne nameće drugim zemljama, posebice nama u EU, no s obzirom da za to ima široki spektar mogućnosti, od političkih pritisaka do ucjena, ne treba se čuditi ako TikTok bude zabranjen i kod nas.

EU, pak, ima druge instrumente kad su tehnološki divovi u pitanju, pa tako svako malo možemo vidjeti kako Appleu i/ili Googleu naplaćuju drakonske kazne za monopolističko ponašanje, a za Facebook je u više navrata bila najavljena potpuna zabrana. Tko zna, možda na koncu i slučaj Tiktoka u EU bude riješen povremenom naplatom par milijardi eura kazne, no problem će biti ako EU zaista popusti američkim pritiscima, inače potkrijepljenim prilično šupljim pričama.