Apple Top teme

Novi dokumenti WikiLeaksa pokazuju kako je CIA hakirala iPhone i Mac računalaNedavno ste na našim stranicama mogli čitati o tome kako nas CIA špijunira kroz različite uređaje, čak i kad su isključeni. U međuvremenu je WikiLeaks objavio novu tranšu dokumenata koji se tiču Appleovih proizvoda, konkretno iPhonea i Mac računala.

Najnoviji paket Vault 7 dokumenata nosi naziv «Dark Matter», koji datiraju sedam godina unazad. Dakle radi se o alatima koje je CIA u Appleovim proizvodima koristila u prošlosti, što može značiti da je Apple u međuvremenu zakrpao rupe.

S druge strane, vidljivo je da CIA (i druge američke agencije) konstantno rade na protuzakonitom špijuniranju, ne samo svojih, već svih ljudi koji koriste ove proizvode, tako da o tehnologijama koje sada koriste, ne znamo praktički ništa.

Tako je, primjerice, alat Sonic Screwdriver poslužio za inficiranje MacBook računala putem USB ili Thunderbolt porta, a koristio se kad je CIA imala fizički pristup konkretnom uređaju. Za one koje nisu imali, intervenirali su u sam firmware, čime se uspješno zaobiđene sve metode njihove naknadne detekcije. Ovo implicira da je CIA svoje ljude infiltrirala u sam Apple, koji su predano radili na probijanju sigurnosnih rupa.

Drugi zanimljivi detalj odnosi se na iPhone, odnosno alat zvan «Beacon». Specifičnost ovog špijunskog alata je mogućnost instalacije prije nego uređaj dođe do kupca, znači već u samim Appleovim odajama, a vjerojatno i u kineskim tvornicama.

Iz Applea poručuju da su njihovi najnoviji proizvodi otporni na napade, odnosno da u njih nije moguće prodrijeti na ovaj način. U svojoj izjavi navode da su sigurnosne rupe za iPhone 3G bile zakrpane 2009. godine, dakle kad je uređaj predstavljen, a za Mac računala 2013. godine.

Koliko god Apple štitio svoj ugled, teško je povjerovati da su sada svi njegovi proizvodi sigurni, s obzirom da ni oni sami u to doba očito nisu znali da im je CIA ubacila svoje agente.

The Verge