Novim ograničenjima SAD Huaweiju želi prekinuti obskrbu procesora

Američka administracija postrožila je pravila izvoza kojima otežavaju Huaweiju uvoz poluvodičkih proizvoda. Proizvođači procesora po novim pravilima trebaju ishoditi licencu prije isporuke proizvoda Huaweiju ako u proizvodnom procesu koriste američku tehnologiju.

Do sada je licenca bila potrebna za proizvode koji imaju određeni udio američke tehnoloigije u sebi (najmanje 25%), a sada se ograničenja odnose i na proizvode koji su proizvedeni koristeći američku tehnologiju. Kako je izjavljeno iz same administracije, ove promjene direktno ciljaju Huawei koji je zaobilazio prethodno postavljeno ograničenje tako što je uvozio vlastite procesore koje je po narudžbi proizvodio TSMC.

Do kraja godine planirano je da TSMC Huaweiju isporuči prve Kirin procesore izrađene u 5nm proizvodnom procesu, no za tu isporuku TSMC će trebati izhoditi dozvolu američke administracije. Ovog tjedna TSMC je najavio izgradnju tvornice vrijedne 12 milijardi dolara u SAD-u, no pokretanje proizvodnje poluvodičkih proizvoda u SAD-u ne garantira da će tajvanska tvrtka dobiti licencu za poslovanje s Huaweijem.

Jedna od opcija za Huawei je da narudžbe koje je trebao isporučiti TSMC preuzme neka kineska tvrtka, no problem je u sofisticiranom proizvodnom procesu, točnije TSMC jedna je od par tvrtkih na tržištu sposobna proizvoditi procesore u 5nm tehnologiji. Zapravo će samo vrijeme pokazat koliko će ova nova ograničenja naštetiti Huaweijevom poslovanju.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT