Biznis Kriptovalute

Od studenog prošle godine, kriptovalute izgubile više od 50% vrijednostiKriptovalute su u prosincu prošle godine ušle u bear market, koji se do danas realno nije pomakao s mrtve točke. U studenom je cijena Bitcoina dosegla 69.000 dolara, da bi u trenutku pisanja ovog teksta iznosila tek nešto više od 33.000.Razloga za ovako drastičan pad je mnogo, no najintrigantnija činjenica je sve veća međuovisnost s tržištem vrijednosnica. Kriptovalute, kao špekulativni instrument, izravno su postale povezane s burzovnim indeksima, posebice američkim S&P500 i NASAQ.

Bitcoin, kao najjača kriptovaluta tako se sveo na 50% vrijednosti od ATH u studenom, dok su mnogi altcoini pali i preko 80%.

Naravno, i dalje je ostala očita razlika u volatilnosti, zbog čega kriptovalute u nestabilnim vremenima padaju po znatno većoj stopi od recimo dionica. Ista stvar je i u slučaju rasta, no u ovom trenutnu ne možemo znati kad će se tržišta kapitala oporaviti. Kad se to jednom dogodi, možemo očekivati i rast vrijednosti kriptovaluta.

U međuvremenu se događa enormni otkup jeftinih kriptovaluta od strane tzv. whaleova, tj. entiteta koji posjeduju više od 1000 Bitcoina, koji ih akumuliraju, što izravno implicira da će se u dogledno vrijeme ponovno dogoditi bull run. Kada točno, ne znamo, ali za pretpostaviti je da će započeti čim se oporave ostala tržišta kapitala.