Nokia 8110 4G [Osvrt]Prošle godine na MWC-u 2017 u Barceloni HMD Global, nositelj licence za proizvodnju Nokia uređaja, predstavio je novu Nokiju 3310, koja je privukla mnogo pažnje i odradila odličan promotivni posao najavivši povratak Nokia brenda na tržišta. Na ovogodišnjem MWC-u, HMD Global ponovno je oživio staru legendu – Nokiju 8110 i to sada s podrškom za 4G.

Nokia 8110 4G prvi je globalno dostupni Nokia obični telefon s podrškom za 4G povezivost, a koristi KaiOS kao operativni sustav u kojeg je nedavno investirao i Google sumu od 22 milijuna dolara. Sama Nokia 8110 4G zadržala je bananasti oblik izvornog uređaja, a osim u klasičnoj crnoj, dostupna je u prigodnoj žutoj boji.

Dizajn, izrada i hardverKućište Nokije 8110 4G je plastično, a glavna fizička odlika uređaja je klizni mehanizam poznat s prethodnika. Preciznije rečeno, riječ je o poklopcu tipkovnicu kojeg otvaramo tako da ga povučemo prema dolje. Dakle, tehnički nije riječ o istom mehanizmu kao kod Nokije 8110 posebno napravljene za film Matrix, koji se aktivirao pritiskom na tipku, nego o poklopcu kojeg vučemo gore-dolje i tako otključavamo/zaključavamo uređaj, kao i na standardnoj verziji stare Nokije 8110.

Zbog svojeg zaobljenog oblika, Nokia 8110 4G je ugodna za držanje u ruci, no samo korištenje uređaja i nije toliko ugodno upravo zbog već spomenutog plastičnog poklopca. Kako se sve tipke nalaze ispod njega, on mora biti otvoren dok se s uređajem radi, a to znači da će vam u većini vremena smetati dok tipkate na uređaj. Sam poklopac, iako podiže atraktivnost uređaja, loše utječe na dojam izdržljivosti, čineći kvalitetu izrade lošijom nego na ostalim Nokia običnim telefonima, poput Nokije 3310. Na desnoj strani nalazi se tipka za otključavanje/zaključavanje uređaja, koju možete koristiti kada želite vidjeti koliko je sati i/ili koliko obavijesti imate, a ne želite otvarati poklopac, a na vrhu uređaja imamo još i 3.5mm utor za slušalice i MicroUSB utor za punjenje. Dual SIM verzije Nokije 8110 4G primaju jednu nano-SIM i jednu micro-SIM varijantu, tako da koju god verziju SIM kartice koristili, nećete imati problema s kompatibilnosti, osim ako ste još uvijek na mini-SIM-u.

size="medium"

Operativni sustav KaiOS, za razliku od klasičnih operativnih sustava za obične telefone poput Nokijina Series 30+, podržava 4G povezivanje, a sama Nokia 8110 4G ima podršku za WiFi i WiFi hotspot. Za obični telefon, tu je prisutan i respektabilan hardver poput Snapdragona 205, 512MB radne memorije, 4GB interne memorije (proširive MicroSD karticom), što je značajno jače od hardvera Nokije 3310. Sprijeda je 2,45-inčni zaslon (niske) QVGA rezolucije, a ispod poleđine smještena je izmjenjiva baterija kapaciteta 1500mAh. Tu je još prisutna i 2MP stražnja kamera s LED bljeskalicom, koja će više biti korištena kao svjetiljka nego za fotografske pothvate.

Operativni sustavOsobno mi je najveća enigma ovog uređaja upravo bio operativni sustav, već spomenuti KaiOS. Osim vlastite trgovine, KaiOS također podržava popularne aplikacije poput Whatsappa, Facebooka, Twittera, YouTubea, Google Karata i sl., no svaki proizvođač KaiOS uređaja bira koje će aplikacije biti dostupne u trgovini. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali u KaiOS trgovini na Nokiji 8110 4G moguće je pronaći 12 igara, vremensku prognozu i Twitter, koji dolazi predinstaliran s uređajem.

Predinstalirano dolaze i standardne aplikacije koje nalazimo na svakom običnom telefonu poput pretvarača, diktafona, alarma i sl., a od internetskih aplikacija tu su Googleov Assistant, bez podrške za hrvatski jezik, Google Karte (koje rade veoma dobro) te YouTube i Twitter, koji su više bolje optimizirane internetske stranice (web-wrapperi), nego nešto što možemo nazvati aplikacijama.

Whatsapp još uvijek nije dostupan za Nokiju 8110 4G, što samo dodatno doprinosi dojmu nezrelosti softvera na uređaju. Možda previše tražim od jednog običnog telefona, no treba imati na umu da uređaj podržava 4G i WiFi pa bi trebali biti prisutni i neki softverski sadržaji koji iskorištavaju te mogućnosti. Moguće je pretraživati internetske stranice pomoću ugrađenog preglednika, no taj proces traje jer je za navigaciju potrebno koristiti funkcijske tipke, a na zaslonu niske rezolucije prikazan je samo mali dio sadražaj. Email klijent je za pohvalu te je u najmanjem intervalu od 5 minuta bez grešaka sinkronizira poštanski pretinac i šalje obavijest o prisutnom mejlu. Kada bi uz dosta dobar email klijent postojao i Whatsapp, to bi značajno podiglo produktivnost uređaja.

Performanse uređaja su solidne za obični telefon, no uređaj je nešto sporiji od klasičnih Nokia telefona sa 16 ili 32MB (da, megabajta) radne memorije. Prisutna je mala latencija između pritiska tipke i akcije na zaslonu, što većini ne bi trebalo smetati, no to kašnjenje je tu prisutno. Isto tako ne postoji „home“ tipka koja bi iz bilo kojeg dijela sučelja vratila korisnika na početni zaslon. Pri otključavanju uređaja, pritiskom na lijevu funkcijsku tipku otvaramo centar za obavijesti gdje se pojavljuju novi emailovi i ostale sistemske obavijesti. Pritisak na desnu tipku otvara prečace pomoću kojih je moguće upaliti bljeskalicu, smanjiti svjetlinu ili ton uređaja (koji nema hardverske tipke za to), otvoriti kameru, postavke i slične opcije.

Zaključak


Sve u svemu, ostao sam blago razočaran s Nokijom 8110 4G jer su mi 4G i WiFi povezivost (kao i najavljena podrška za Whatsapp), ulijevale nadu da bi uređaj mogao donekle zamijeniti i smartfon, što on ni u kojem slučaju ne može. Kao obični telefon, Nokia 8110 4G funkcionira odlično i još nudi opcije koje dosadašnji Nokia obični telefoni nisu imali, poput bolje internetske povezivosti što omogućuje neke osnovne internetske operacije. Baterija će trajati oko 3 dana uz uključen 4G/WiFi, a autonomija se penje na 5 dana uz racionalnije spajanje na Internet. Ako planirate uređaj koristiti kao WiFi hotspot, osim što ćete imati najatraktivniji WiFi hotspot kojeg možete zavrtjeti kao flašu na stolu, očekujte i češće punjenje baterije.

Nokia 8110 4G korak je bližu svijetu smartfona iz svijeta običnih telefona, no nije riječ o najefikasnijem koraku kada pogledamo respektabilnu maloprodajnu cijenu od 650 kuna. Uređaj privlači svojim dizajnom i jedinstvenim kliznim mehanizmom te će odlično poslužiti za korisnike običnih telefona, kao hotspot i onima koji žele sekundarni (backup) uređaj, no jasno je da na tržištu postoje ekonomičnije opcije (poput Nokije 1 iz vlastitog tabora), no kao i nova Nokia 3310, HMD-ova Nokia 8110 4G kupce primarno osvaja svojim izgledom i tradicijom koja iza uređaja stoji.

Najbolju ponudu Banane i ostalih Nokia uređaja pogledajte na mobis.hr.