Top teme

Pet najboljih kriminalističkih serija snimljenim po istinitim događajima

U ovom tekstu donosimo vam pet, po mnogim kriterijima, najboljih kriminalističkih serija temeljenih na istinitim događajima. Četiri su dostupne na Netflixu, a jedna na Apple TV+ servisu. Budući da su temeljene na istinitim događajima, neki likovi i imena su izmijenjeni zbog poštovanja prema žrtvama i njihovom obiteljima

Mindhunter

Ova serija smještena je u kasne 70-e i rane 80-e godine prošlog stoljeća. Priča se bavi dvojicom istražitelja koji vode program intervjuiranja već osuđenih serijskih ubojica. FBI je u to vrijeme stvorio eksperimentalni program u nadi da bi im mogao pomoći u izradi profila zločinaca i uzorka njihovog ponašanja, što bi moglo spriječiti buduće zločine. Scenarij i režija u ovoj seriji su vrhunski, no može potrajati neko vrijeme da uđete u ritam. Mindhunter se sastoji od dvije sezone s ukupno 19 epizoda.

Gledajte na Netflixu

Dahmer

Ova relativno kratka serija govori o jednom od najokrutnijih serijskih ubojica u povijesti SAD-a. Scenarij ilustrira psihu Jeffryja Dahmera na jedinstven način, koji nekim gledateljima možda neće najbolje sjesti, kako zbog okrutnosti, tako i zbog načina na koji su događaji prikazani. Drugim riječima, radi se o možda malo neobičnoj, ali izvrsnoj dramaturgiji. Radnja se proteže se kroz tri desetljeća, odnosno između kraja 1970-ih do sredine 1990-ih, te sadrži jednu sezonu sa 10 epizoda. Dahmer se zasigurno smatra jednom od najboljih kriminalističkih TV drama po istinitom događaju ikad.

Gledajte na Netflixu

The Serpent

Ovaj uradak vodi nas u Bangkok, glavni grad Tajlanda, gdje francusko-vijetnamski prevarant mami zapadne turiste na zabave i tulume, te ih drogira i ubija zbog materijalne koristi. U svoje prljave planove uvlači i svoju djevojku. Budući da tajlandska policija unatoč obvezama ne pokazuje previše interesa za ova ubojstva, nizozemski diplomat preuzima slučaj u svoje ruke. U samom početku radnja može biti malo teža za pratiti zbog isprepletenih vremenskih crta, no nakon dviju epizoda sigurno ćete se priviknuti.

Gledajte na Netflixu

Black Bird

U ovom ostvarenju, mladić osuđen za krijumčarenje droge dobiva priliku smanjiti svoju kaznu ako se sprijatelji sa serijskim ubojicom u najstrože čuvanom zatvoru. Cilj mu je saznati što više detalja o ubojičinim žrtvama, no stvari se polako počinju komplicirati.

Gledajte na Apple TV+

Narcos

Jedan od najboljih Netflix originala. Ako još niste pogledali ovo remek djelo, možda je pravo vrijeme da sada krenete. Serija se sastoji se od tri sezone. U prve dvije pratimo put dvojice agenata DEA-e smještenih u Kolumbiji, čiji je cilj zaustaviti krijumčarenje kokaina u SAD, što se uskoro pokazalo nemogućom misijom. Naime, jedan od najvećih kriminalnih mozgova u povijesti, Pablo Escobar, uvijek je dva koraka ispred njih. Lov na Escobara pokazao se kao jedna od najizazovnijih operacija američke agencije za borbu protiv narkotika DEA. Treća sezona govori o Escobarovoj konkurenciji - poznatoj kao zloglasni Cali kartel.

Narcos serija se također bavi očitom povezanošću narko kartela i kolumbijskih vlasti, kao i njihovom povezanošću s američkim tajnim agencijama. U sve tri sezone uživamo u sjajnoj glumi Pedra Pascala, tj u vjerojatno najboljoj ulozi u njegovoj karijeri.

Gledajte na Netflixu