Apple

Pobuna radnika u najvećoj Foxconnovoj tvornici. Neko vrijeme možete zaboraviti na iPhone 14 Pro i Pro Max

Već smo izvještavali o problemima koji su zadesili najveću Foxconnovu tvornicu, smještenu u kineskom gradu Zhengzhou. Naime, u listopadu je pogone ove megatvornice, koja inače zapošljava oko 200.000 ljudi,  pogodio novi val lokane COVID-19 transmisije, pa su kineske vlasti, sukladno svojoj Zero-COVID politici, cijelu tvornicu stavili u lockdown. Ova odluka je ubrzo rezultirala sakaćenjem proizvodnje, a snimke na društvenim mrežama su prikazivale bježanje mnogih radnika preko ograda i žica tvorničkog kruga.

Najnovije vijesti sada stižu iz krugova same tvornice, gdje su se mnogi radnici pobunili zbog uvjeta u kojima žive i rade. Naime, s obzirom na prirodu COVID virusa, a u kombinaciji s politikom vlasti, velik broj radnika jer prisiljen boraviti u tvornici 24 sata na dan, uz, kako sami navode, lošu hranu i smještaj, prenosi Bloomberg.

Ova priča zapravo pokazuje surovost uvjeta u kojima siromašni radnici štancaju naše gadgete (ne samo iPhone), dok tajvanski vlasnici Foxconna muku muče s poštivanjem rokova isporuke ugovorenih s Appleom. Foxconn je u međuvremenu dio proizvodnje pokušao reorganizirati u svojim tvornicama u Indiji i susjednim zemljama, no nijedna od njih ne može zadovoljiti kapacitete kao ova u Zhengzhou, a time i apetite kupaca.

Zbog sveukupne situacije su i iz samog Applea nedavno poručili kako će isporuke iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modela kasniti, a najnovija pobuna radnika u najvećoj tvornici je sada samo dolila ulje na vatru.

Američki mediji izvještavaju kako novi iPhone Pro modeli vjerojatno neće biti dostupni za božićne blagdane, što je na tamošnjem tržištu inače doba kad se najviše troši. Iz istog razloga Pro modeli će na kapaljku biti isporučivani i na ostala tržišta, uključujući naše, što znači da će kupnja jednog od ovih uređaja zapravo biti čista lutrija.