Top teme

Potrošnja mobilnog podatkovnog prometa u zadnjih se 12 mjeseci udvostručilaParalelno s rastom tržišta mobilnih uređaja, logično, raste i potražnja za mobilnim podatkovnim prometom. Prema podacima kojima raspolaže Ericsson, ukupno potrošeni mobilni podatkovni promet u zadnjih se 12 mjeseci udvostručio. Pametni telefoni svakako su dio ove priče, no dobar dio podatkovnog kolača sada zauzimaju i tableti, točnije čitavih 40%.

Imajući u vidu dosadašnje podatke i analize rasta, u Ericssonu predviđaju da će se mobilni podatkovni promet u sljedećih šest godina povećati 12 puta. Za ovakav rast najveću zaslugu imati će prihvaćanje pametnih telefona i srodnih uređaja od strane korisnika te sve veća potražnja za video sadržajima dok su u pokretu.

Treba imati u vidu da su u trećem kvartalu 40% prodaje svih mobitela činili upravo smartphone uređaji koji su i najveći potrošači podatkovnog prometa. Na razvijenim tržištima poput SAD-a njihov udio u ukupnom broju mobilnih uređaja sada iznosi preko 50%, tako da rast prodaje već počinje lagano opadati, dok se na tržištima u razvoju streloviti rast tek očekuje.

U Ericssonu također napominju da je za zadovoljavanje zahtijeva i potreba za novim uslugama te veću potražnju za mobilnim podatkovnim prometom od velike važnosti razvoj novih novih HSPA+ i LTE mreža širom svijeta. Do kraja ove godine broj LTE korisnika će u svijetu dosegnuti 55 milijuna, a do 2018. godine narasti će na čak 1,6 milijardi, navode u Ericssonu.

Treba reći da je Ericsson vodeći dobavljač telekomunikacijske infrastrukture i prateće opreme u svijetu i da zbog toga ovakve prognoze mogu biti subjektivne prirode, no s obzirom na činjenično stanje i opću potražnju za najnovijim mobilnim tehnologijama, nećemo se čuditi ako se ostvare i ranije.