SAD u 5G ofenzivi: Predlažu kupnju Nokije/Ericssona i stvaranje vlastite 5G mreže uz pomoć Microsofta, Della i AT&T-a

Američko-kineski trgovinski rat prerastao je i u tehnološki rat. U centru se našao Huawei, a u svrhu kreiranja vlastite mobilne mreže 5. generacije Sjedinjene Američke Države razmatraju poteze koje uključuju najveće američke, ali i europske tehnološke i telekomunikacijske tvrtke.

Wall Street Journal objavio je da administracija Donalda Trumpa pregovora sa Microsoftom, Dellom i američkim operaterom AT&T o kreiranju 5G pakta. Spomenute tvrtke interesirane su za suradnju, a cilj je stvoriti neovisnu, američku 5G mrežu koja bi bila implementirana prvo na tržištu SAD-a, a kasnije i kod saveznika. Mreža bi trebala biti bazirana u oblaku i velika količina 5G opreme bila bi zamijenjena softverom. Uzimajući u obzir Microsoftovu stručnost za oblak, Dellovo iskustvo u proizvodnji servera i AT&T-ovu ulogu kao operatera, zajednički projekt ove trojke ima smisla. Nokia i Ericsson također bi mogli biti uključeni u ovaj poduhvat, uzimajući u obzir snažno prisustvo na američkom tržištu.

Doduše, prema riječima glavnog državnog odvjetnika SAD-a Williama Barra, pametnije bi bilo preuzeti kontrolni paket dionica u jednom od europskih proizvođača mrežne opreme. Prijašnje izjave sugerirale su otvaranje kreditinih linija za navedene tvrtke kako bi se bolje mogle boriti s Huaweijom opremom koju većina operatera opisuje kao “isplativiju”, no direktna investicija u neku od tvrtkih možda je elegantnije rješenje.

Teško je zamisliti kakav utjecaj na tržište i političke odnosne bi mogla imati realizacija ovih planova. Nokia i Ericsson (dobro) posluju i na tržištima koja nisu sklona SAD-u, primarno Kini i Rusiji, a i glavni europski saveznici SAD-a, UK, Francuska i Njemačka, odbili su ideje o potpunoj zabrani korištenja Huaweijeve 5G opreme.

via, izvor: WSJ 1, 2

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT